Ezeket látta már?

Rejtélyes éjszakai köhögés: ezek a betegségek is okozhatják

éjszakai száraz köhögés, reflux, álmatlanság asztma

A beteg és a hálótárs számára egyaránt zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögésre ébred.

Mutatjuk, mit lehet tudni az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről!

Ne bagatellizálja el a tüneteket!

A köhögés során a légutak a benne levő gyulladásos váladéktól, oda került idegen anyagoktól, portól, gázoktól igyekszik megszabadulni, ezért gyakran jelentkezik légúti fertőzések kísérő tüneteként, akár a fertőzés lezajlását követő hetekben is – magyarázza a sokszor zavaró tünet előnyeit dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont tüdőgyógyásza.

Bizonyos esetekben súlyosabb betegségek – bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák, vagy asztma - kezdeti tünete is lehet, így jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal - vagy ha egyéb tünet, például magas láz is társul mellé - mindenképp forduljunk orvoshoz, a kezelés ezután a diagnózis függvényében folytatódhat. Az éjszaka jelentkező köhögés hátterében, kiváltó tényezőként az alábbi panaszok is felmerülhetnek: hátsó garatfali csorgás, reflux, allergia, asztma, vérnyomás csökkentő készítmények szedése, dohányzás.

Az éjszakai köhögés egyéb lehetséges okai

Reflux esetén, fekvő helyzetben a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe, vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő. Légúti fertőzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás: az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget.

Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is, ilyen esetben leggyakrabban házi poratka, vagy a lakásban tartott háziállat által okozott tünetekre gondolunk. Az elhúzódó köhögés az asztma első tünete is lehet, ezért vizsgálatokkal ezt is érdemes kizárni.

ACE-gátlók - a vérnyomáscsökkentők egy csoportja - szedése is okozhatja a panaszokat, ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről. A fentieken kívül a dohányzás - akár passzív formában is – hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez.

Praktikák köhögés ellen

Az éjszaka jelentkező köhögést megszűnését – a szakorvos által javasolt gyógykezelés mellett - segíthetjük még az ágy fejrészének megemelésével is. A köhögés gyakori kiváltó oka a fűtési szezonban jellemző száraz szobalevegő, melynek ellensúlyozására fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Ha a köhögést valóban a száraz levegő okozza, érdemes párásító készüléket beszerezni.

A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60 százalék között mozog. Ennél magasabb páratartalom sem egészséges, a penészgomba és a házi poratka elszaporodásához is kedvező életfeltételeket teremt. Alváshoz ideális, ha a szoba hőmérséklete nem magasabb, mint 20 C-fok.

Hátsó garatfali csorgás esetén hasznos lehet sós vizes orrmosó használata, az e célra kifejlesztett termékkel, melynek segítségével az orrüregek átmoshatók, a gyógyulás folyamata felgyorsítható.

A rég bevált praktikákról se feledkezzünk el, a mézes gyömbér, kakukkfű, hársfa tea, vagy köhögés elleni cukor is hatékony segítség lehet. A sós vízzel történő gargarizálás úgyszintén, mely a betegek többségénél nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.

Mikor forduljon azonnal orvoshoz?

  • Az ugató köhögés főként kisgyerekeknél (fél és öt éves kor között) a légcső beszűkülése miatt léphet fel hirtelen, akár az éjszaka kellős közepén, sok esetben minden előjel nélkül.
  • A köhögés hangja hasonlít a kutya ugatásához, és jellemző lehet a rekedtség.
  • A légzés nehezítetté válik.

Ha a szülő ezeket a tüneteket tapasztalja, a gyermek életkorától és állapotától függően azonnal forduljon orvoshoz. A kisgyerekeket fulladás fenyegetheti, és gyorsan életveszélyessé válhat a helyzet. Ne késlekedjen intézkedni, ha ilyen tünetek jelentkeznek!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem akar elmúlni a rekedtsége? Így derítheti ki, mi okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rekedtség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához