Ezeket látta már?

Ezt a 4 dolgot kerülje, ha gyorsan meg akar gyógyulni

felső légúti fertőzések, nátha, megfázás, köhögés

Nemcsak azzal gyorsíthatjuk a gyógyulást ha sokat pihenünk.

A nátha, megfázás, enyhe köhögés legtöbbször nem okoz komolyabb problémát. Ennek ellenére lehetnek olyanok, például az idősebbek vagy a krónikus betegségekben szenvedők, akiket jobban megviselhetnek a fertőzések. Sok hasznos tanácsot olvashatunk azzal kapcsolatban, hogyan javíthatunk az állapotunkon, arról viszont kevesebbet tudunk, milyen tevékenységek „üthetnek vissza”, vagyis melyekkel ártunk többet a szervezetünknek, mint amennyit használnánk. Ne csak arra ügyeljünk tehát, hogy mit érdemes megtenni a minél gyorsabb gyógyulásért, hanem arra is, mit ne csináljunk!

1. Ne szedjünk gyógyszereket saját ötleteink alapján

Még mindig nagyon gyakori, hogy egy egyszerűbb megfázásra, influenzára is antibiotikumot szednek az emberek úgy, hogy az otthon megtalálható, esetleg korábbi betegségből megmaradt gyógyszereket veszik be. Ez egyrészt nem használ – hiszen a felső légúti betegségek legnagyobb részét vírusok okozzák, melyekre nem hatnak az antibiotikumok – másrészt ezzel a felelőtlen gyógyszerezéssel tovább növeljük az úgynevezett gyógyszerrezisztens kórokozók kialakulásának és elterjedésének esélyét. Vagyis az antibiotikumok éppen akkor lesznek majd hatástalanok, amikor ezekre valóban szükségünk van. Arról nem is beszélve, hogy az antibiotikumok a szervezetünk érzékeny mikrobarendszerét is felborítják, például a bélrendszerben lévő, hasznos baktériumokat is kiirthatják, ennek pedig nemcsak kellemetlen mellékhatásai lehetnek (pl. hasmenés, hasfájás), de az immunrendszerünk működését is gyengítheti.

2. Ne szedjünk a javasoltnál több gyógyszert

Megfázás és influenza esetén a legtöbb ember vény nélkül kapható gyógyszerekhez, fájdalomcsillapítókhoz, köhögéscsillapítókhoz, orrcseppekhez vagy forró italokhoz fordul – ezzel nincs is semmi baj, egészen addig, míg betartjuk a használatukra vonatkozó előírásokat. Ezek a gyógyszerek is veszélyesek lehetnek, ha túl sokat szedünk be belőlük, vagy ha önkényesen „keverjük” őket. Például bizonyos fájdalomcsillapítók károsíthatják a májat, a nyákoldók és köptetők pedig akár a vérnyomásunkra is hatással lehetnek. Az orrcseppek esetében pedig a „túladagolás” (vagyis ha túlságosan gyakran, vagy éppen túl hosszú ideig használjuk ezeket) oda vezethet, hogy a szervezetünk hozzájuk szokik, elveszítik hatékonyságukat, és csak még rosszabbul leszünk, mint korábban.

3. Ne dolgozzunk betegen

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor betegen is el kell végeznünk bizonyos feladatainkat, de ha tehetjük, akkor inkább pihenjünk otthon, legalább néhány napot. Ha betegen dolgozni megyünk, nemcsak a munkatársainkat fertőzhetjük meg, de a felülfertőződés esélye is nagyobb, így annak a rizikója is megnő, hogy lassabban és nehezebben gyógyulunk meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy betegen nem tudunk annyira koncentrálni, vagyis közel sem leszünk képesek ugyanolyan jó munkát végezni, mint egészségesen! Legalább egy-két napot próbáljunk meg otthon pihenni (és ez valóban pihenés legyen, ne ilyenkor pótoljuk be az elmaradt házimunkát!).

4. Ne „éhezzünk és szomjazzunk”!

A megfelelő folyadékbevitelnek és a minőségi táplálkozásnak legalább olyan nagy szerepe van a gyógyulásban, mint a sok pihenésnek! Ne nehezítsük meg a szervezetünk dolgát azzal, hogy „kiéheztetjük”, vagy nem iszunk eleget. A sok folyadék segít, hogy a sűrű váladék felhíguljon, így könnyebben ki is kerül az a szervezetből, megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, irritációját is. A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek pedig segíthetik az immunrendszer működését, és energiát adnak a gyógyuláshoz. Még akkor is próbáljunk meg enni néhány falatot, ha nincs étvágyunk. Betegség esetén ideálisak a levesek (pl. a húsleves vagy a zöldségekből készült levesek), gyümölcslevek, smoothie-k, mert ezek a tápanyagok mellett a folyadék pótlásában is segíthetnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Zöldes, sárgás orrfújás után a zsebkendő? Ezt jelenti

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához