Ezeket látta már?

GYERMEKGYÓGYÁSZATI EGYPERCES No2

Mit tegyek, ha folyton köhög a gyerek? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

köhögés, tünetei, orrcsepp, nátha, megfázás, légúti betegség, orvos válaszol, vakcinainfó

Tisztelt orvosok! Folyamatosan köhög, köhécsel a gyerek, először a bölcsődében, most meg az óvodában adogatják egymásnak hetekig a betegséget a kicsik, hogyan segíthetek ilyenkor?

Köhögés: oka, típusai, kóros tünetei és kezelése - olvasson tovább!

Kedves kérdező!

 1. Náthás betegségnél az orrot egészen újszülöttkortol tisztítani kell, elhúzódó, dugulással járó esetben hatóanyag tartalmú ( kornak megfelelő) orrcsepp is használható.
 2. A köhögés felsőléguti betegségekhez kapcsolódik leginkább (orr, garat, gége betegsége), alsó légúti megbetegedés (mint például az asthma, tüdőgyulladás) sokkal ritkább.
 3. Felső légúti váladék felszakitàsàra a fizikális módszerek (Salvus vizes inhalálàs, pàràsitàs, esetleg sószoba) hatékonyabbak mint a köptetők adása.
 4. Felsőléguti vîrusban szenvedő gyermeknek jobb a párásabb, hűvösebb környezet, mint a száraz meleg.
 5. Az asthmatikus hörghurutban a kilégzés, a kruppban a belégzés nehezített.
 6. A fulladás megemelkedett légzésszámmal jár! (légvétel/perc). Ezeket láztalan és nyugalmi állapotban optimális megszámolni ( egy percig számolva) Normál értékek újszülöttkorban 30-60/perc, csecsemőkorban 30-50/perc, 2-8 éves korban  20-40/perc,  gyemekkorban  20-30/perc.
 7. Fulladás esetén nem jó a gyermeket fekve tartani ( inkább amelyik testhelyzetben szeretne lenni)
 8. Előrehaladott fulladás esetén légzési "segédizmok" működését láthatjuk ( hasa "mozog", bordaközi izmok dolgoznak, orrszárnyi izmok működésbe lépnek)
 9. A "fél napja köhög és hőemelkedése van" az nem ok arra hogy tüdőgyulladásra gondoljunk és hétvégén ügyeletre rohanjunk hogy "valaki hallgassa meg" csemeténket.
 10. Láztalan fülfàjás esetén adjunk fájdalomcsillapitot, orrcseppet, esetleg fájdalomcsillapító tartalmú fülcseppet, ezek mellett egy nap alatt sok esetben elmulik a panasz.
 11. Az orvosi vizsgálat nem " old meg mindent" és nem attól gyógyul meg gyermekünk, észlelése és ápolása mi feladatunk!

TOVÁBBI EGYPERCESEK:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához