Ezeket látta már?

Bajt jelent, ha az orrváladék színe sárgás-zöldes?

Nátha sárgás zöldes orrváladék jele

Mire utalhat az orrváladék színének, állagának változása? Mikor kell orvoshoz fordulni a náthával?

Az orrunkban található nyálkahártya folyamatosan termel váladékot (még akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk), ennek ugyanis nagy szerepe van a kórokozók és irritáló anyagok elleni küzdelemben, illetve abban, hogy a nyálkahártya kellően nedves maradjon. A ragacsos váladékba ugyanis beleragadnak azok az apró, idegen részecskék, melyeket belélegzünk, és utána ezeket vagy kifújjuk, vagy pedig egyszerűen lenyeljük.

Előfordulhat azonban, hogy valamilyen inger hatására a váladéktermelődés növekszik. Ilyen inger lehet például az allergia, vagy a felső légúti fertőzések. A fokozott működés pedig nemcsak a váladékmennyiség növekedésével, de orrdugulással, légzési nehézségekkel, orrviszketéssel és más tünetekkel is együtt járhat. Természetesen az is gyakori jelenség, hogy a fokozott váladéktermelődés csak rövid ideig tart és minimális, múló kellemetlenséget okoz – jól ismerik ezt például azok, akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket!

Árulkodó orrváladék

A váladék színe, állaga és mennyisége egyaránt árulkodhat az egészségi állapotunkról – persze, önmagában nem lehet ezt pontos diagnosztikai eszköznek tekinteni. A normális, egészséges emberekre jellemző váladék tiszta, áttetsző, a mennyisége, sűrűsége azonban egyénenként változó lehet. Az életmódunk is megváltoztathatja a váladék színét: a belélegzett anyagok (pl. por vagy fűszerek), illetve a dohányzás is az átlagosnál jóval sötétebb orrváladékkal járhat együtt.

Allergiás betegség esetében a váladék mennyisége a sokszorosára nő, híggá, vízszerűvé válik (vagyis, tényleg „folyhat” valakinek az orra). A tejszerű, zavaros váladék általában fertőző betegség jele. Az orr nyálkahártyája a vírusok, baktériumok hatására ugyanis nemcsak megduzzad, de be is gyulladhat, emiatt lassabban távozik a váladék, vagyis besűrösödik, még mielőtt kifújnánk az orrunkat.

A sárga vagy zöldes árnyalat is fertőzésre utal, ám a közkeletű tévhittel ellentétben nem lehet ez alapján megállapítani, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű a fertőzés. A sárgás-zöldes árnyalatú, sűrű, nehezen eltávolítható takony csak azt jelzi, hogy a szervezetünk felvette a harcot a fertőzést okozó mikrobák ellen, így a váladékban egyre nagyobb mennyiségű elhalt fehérvérsejtet, illetve kórokozót találunk.

Jóval ritkább, hogy az orrváladék nagyon sötét barna, szinte fekete színű. Ezt a legtöbb esetben gombás fertőzés okozza, és főként azokat veszélyezteti, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően (pl. immunszupresszáns gyógyszert szednek, transzplantáltak, esetleg súlyos, krónikus betegségben szenvednek vagy HIV-fertőzöttek). A gombás sinusitis tünetei lehetnek a sötét orrváladék mellett a fej- és arcfájás, az arc feldagadása, a látászavarok is.

Taknyos vagyok, menjek orvoshoz?

Önmagában a megnövekedett mennyiségű orrváladék nem indok arra, hogy orvoshoz menjünk vele, sokkal fontosabb, hogy milyen egyéb tünetek kísérik azt. Érdemes orvoshoz fordulni, ha allergiára gyanakszunk, mert ez a betegség gyógyszerekkel jól kezelhető, és a kellemetlen tünetek jelentős mértékben csökkenthetőek.

A felső légúti fertőzések esetében akkor menjünk mindenképpen orvoshoz, ha magas lázunk van, nagyon gyengének érezzük magunkat, ha az orrdugulás-orrfolyás mellett nagyon köhögünk, fáj a torkunk vagy a mellkasunk, illetve ha 5-7 napon belül nem javul, vagy egyenesen romlik az állapotunk. Az idősebbek (60 éven felüliek), illetve a kisgyerekek esetében még jobban oda kell figyelni ezekre a tünetekre! Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a taknyosság mellett fáj az arcunk, a szemünk környéke (és a fájdalom előre hajolva fokozódik).

Agyvíz is folyhat az orrunkból

Nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy amit hígabb orrváladéknak hiszünk, valójában az agyi-gerincvelői folyadék (agyvíz, liquor), mely az orrüregen keresztül szivárog. Ez akkor történhet meg, ha az agyvelőt védő membrán megsérül, például egy baleset vagy műtét következtében, így a folyamatosan termelődő, híg, áttetsző agyi-gerincvelői folyadék nem felszívódik, hanem egyszerűen „elfolyik”.

A szivárgás általában csak az egyik orrlyukból történik. Az agyi-gerincvelői folyadék szivárgásának tünete lehet még a fejfájás, a látás-, illetve a hallászavarok, a hányinger vagy hányás, a nyaki merevség, a fény- vagy hangérzékenység. Ha az agyvíz szivárgására gyanakszunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egyik leggyakoribb a fogászati góc. Számos bajt okozhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrdugulás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához