Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Candida-gomba kezelése: mit ír fel az orvos?

#hüvelygomba #candida #candida #fertőzés
2019.05.10. Módosítva: 2019.05.10.
Candida-gomba kezelése: mit ír fel az orvos?

A hüvely gombás eredetű fertőzéseit legtöbb esetben a penészgombákhoz tartozó Candida albicans, vagy esetleg egyéb Candida fajok okozzák. Kinél áll fenn leginkább a fertőzés veszélye és mivel kezelhetjük?

A hüvely gombás eredetű fertőzéseit legtöbb esetben a penészgombákhoz tartozó Candida albicans, vagy esetleg egyéb Candida fajok okozzák.

Candida gomba jele lehet a szájpenész

A Candida albicans gombafaj a szervezetben - normális esetben - csekély mértékben van jelen. Főként a szájüreg, a vagina (hüvely) és a bél nyálkahártyáján él, és általában nem okoz problémát. A Candida albicans gombafaj a népességben, és azon belül is a bélrendszerben mintegy 30% gyakorisággal fordul elő. Ezért is lehetséges, hogy szüléskor az újszülöttek már szájpenésszel jönnek a világra...

Adódhat olyan állapot, esetleg betegség a szervezetben, hogy az ún. normál flóra megbomlik, és a Candida elkezd szaporodni, burjánzani. Ebből képződik a szájpenész, illetve az egyéb Candida-fertőzésnek minősülő betegségek. A bőrön különösen akkor fejlődhet ki, ha a bőrfelület sérült, nyirkos, meleg (hajlatokban főleg).

A gombafertőzés érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat (leginkább a száj és a hüvely nyálkahártyáját értve ezalatt) valamint jelentkezhet az emlők alatti hajlatokban, a nem körülmetélt férfiak penisének előbőrén, illetve a bélrendszerben is.

Kinél áll fenn nagyobb kockázat?

  • csökkent immunműködésű betegek, HIV-fertőzöttek
  • cukorbetegek
  • terhes nők
  • egyes gyógyszerek szedése esetén (pl. antibiotikumok, orális fogamzásgátlók, szteroidkészítmények).
  • leukémiás kemoterápiás kezelésben részesülő betegek.

Melyek a kezelési lehetőségek?

Mivel a Candida normálisan is előfordul a szervezetben, tehát kiirtani nem lehet – és nincs is értelme. A kezelés célja az lehet, hogy álljon vissza az egyensúly, és a gomba ne szaporodjon el túlzottan.

Az egészséges immunrendszer segít a szervezet normál flórájának egyensúlyban tartásában (baktériumok/gombák).

A Candida túlnövekedése, fokozott szaporodása esetén az orvos rendelhet gombaellenes szereket, mint pl. a fluconazol, clotrimazol, miconazol. Ezek lehetnek szisztémásan, vagy helyileg alkalmazott szerek, van közöttük vény nélkül is kapható, de csak a lokális (helyi) kezelésre adott készítmények.

Candida pusztító, tisztító diéta: garantáltan beválik! Kattintson!

Megelőzhető-e a gombafertőzés?

Többféle kockázati tényező áll fenn (ld. fentebb) a gombafertőzés kialakulására, tehát az emberek egy része eleve érzékenyebbnek tekinthető a gombafertőzésre. Bizonyos tényezők nem változtathatóak, mint pl. a cukorbetegség megléte, de néhány életmódbeli változtatás megelőzheti a visszatérő fertőzéses epizódokat.

A bőr szárazon tartása, és megfelelő szellőzése már önmagában is csökkenti a Candida túlszaporodás veszélyét. Az acidofil kultúrát (lactobacillusok) tartalmazó élő joghurtok fogyasztása segíti a bélben a baktérium/gomba flóra helyes egyensúlyának kialakulását. A cukorban vagy alkoholban gazdag táplálék kerülendő, ez ugyanis talajt adhat a Candida túlzott szaporodásának. Hasonlóképpen a túlzott koffeinfogyasztás is káros ebben a tekintetben. Érdemes mindemellett az orvossal is konzultálni, főként ha visszatérő jellegű a Candida-fertőzés.

Forrás: EgészségKalauz