Ezeket látta már?

Náthás? Fújja az orrát, ha nem szeretne arcüreggyulladást

orrfújás, arcüreggyulladás

Az arc- és homloküreg-gyulladás nagyon gyakran az egyszerű nátha, megfázás szövődményeként alakul ki. Ráadásul részben az is felelős lehet a kellemetlen tünetek megjelenéséért, ha nem fújjuk ki (vagy nem fújjuk megfelelően) az orrunkat!

Az őszi-téli hónapokban igen gyakoriak a különböző felső légúti fertőzések, melyeket a legtöbbször különböző vírusok okoznak. Ezek közé a fertőzések közé tartozik az "egyszerű" nátha, megfázás, de a torok- és a mandulagyulladás is lehet vírusos eredetű.

A felső légutak közé tartoznak az arckoponyában található üregek is, így a betegségek könnyen érinthetik az arc- és homloküregeket, orrmelléküregeket is.

A nátha diagnózisa

A náthával, megfázással és egyéb felső légúti fertőzésekkel általában az orr nyálkahártyájának megduzzadása, a fokozott váladéktermelődés, az orrdugulás, az orrfolyás is együtt jár. Ennek következtében pedig az arc üregeinek "kivezető" nyílása eltömődhet, vagyis az üregek nemcsak egyre rosszabbul szellőzhetnek, de a felgyülemlő váladék sem tud megfelelően távozni.

A felgyűlt, pangó váladékban pedig könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok is, vagyis a vírusos fertőzés mellé bakteriális fertőzés is kialakulhat, ezt pedig sokkal nehezebb gyógyítani. Éppen ezért, a nátha, megfázás szövődményeként megjelenő arc- és homloküreg-gyulladás megelőzésében nagy szerepe van az orrfújásnak, vagyis annak, hogy az orrot minél átjárhatóbb állapotban tartsuk.

Náthás vagyok! Hogyan is kell orrot fújni?

Bár az orrfújás az egyik legegyszerűbb műveletnek tűnik, valójában sokan vannak, akik nem tudják, hogyan kell helyesen orrot fújni, a nem megfelelő módszerrel pedig még árthatnak is az egészségüknek!

  • érdemes orrfújás előtt tengervizes orrspray-vel egy kicsit "fellazítani" a felgyülemlett váladékot
  • igyunk minél több folyadékot, meleg italt -ez is hozzájárul az orrváladék állagának javításához
  • fogyasszunk fűszeres, csípős ételeket, ettől is"folyósabb" orrváladékot eredményezhetnek.
  • rendszeresen fújjuk ki az orrunkat:a beszáradt váladékot még nehezebb kifújni

Az orrpiszkálás orrvérzéssel, apróbb sebek kialakulásával járhat együtt. Ezeken a kényelmetlenségeken kívül azonban nincs súlyosabb egészségügyi következménye annak, ha valaki túl sokáig hagyja a váladékot az orrában. Nátha vagy arcüreggyulladás? Így tudja kideríteni, kattintson tovább!

Orrfújáshoz nyissuk ki a szánkat, ezzel ugyanis nemcsak kényelmeseb bé tehetjük az orrfújást, de a nyomást is csökkenthetjük, így jóval kisebb lesz az esetleges apró sérülések rizikója. Egyszerre mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk ki, lehetőleg minél gyengédebben!

A dupla orrlyukas, zsebkendőlobogtató "trombitálás" csak a kabaréjelenetekben mutat jól – ha nem fogjuk be az egyik orrlyukat, nem tudjuk elég hatékonyan eltávolítani a felgyülemlett váladékot, vagyis valójában csak tovább növeljük az arc- és homloküreg-gyulladás kialakulásának rizikóját.

Az egyik orrlyukat tehát óvatosan fogjuk be, a másikat fújjuk ki, majd végezzük el a műveletet a másik oldalon is, a másik orrlyuk befogásával.

Forrás: EgészségKalauz