Mindenki ezt nézi most!

Nem a hideg miatt fázunk meg?

megfázás ellen hideg

Öltözz fel jól, mert megfázol! - hallottuk számtalanszor a tanácsot, akárcsak azt a figyelmeztetést, hogy sapka nélkül (esetleg vizes hajjal) ki ne merjünk menni az utcára, mert ez garantálja a betegséget. Valóban a hideg vagy a szeles időjárás miatt leszünk náthásak? A válasz meglepően összetett.

Rögtön kijelenthetjük azonban, hogy önmagában a hideg nem okoz megfázást. A megfázás, nátha, influenza és a hasonló felső légúti fertőzések kialakulásának hátterében mikrobák, a legtöbbször valamilyen vírus áll, nem pedig az időjárás. Ahhoz, hogy megfázzunk, nem "fáznunk" kell, hanem megfertőződni valamilyen vírussal. Nyáron, a melegben ugyanúgy elkaphatjuk a náthát okozó vírusokat, mint a hidegebb hónapokban – azonban mégis ősszel és télen vagyunk többet betegek. Ha tehát nem a hideg maga az oka ennek, akkor tulajdonképpen mi?

Nem csak a hidegben lehet megfázni

A válasz – részben – mégis az időjárásban kereshető: ha kint hideg van, többet vagyunk bent a szobában, a munkahelyünkön vagy éppen az üzletekben, így nemcsak több emberrel, de több kórokozóval is kapcsolatba kerülünk. A betegséget okozó mikrobák megtelepedhetnek az ajtók kilincsén, a járművek kapaszkodóin, az asztalokon, a villanykapcsolókon de még a számítógépek billentyűzetén vagy a televízió távkapcsolóján is. Ezeken a tárgyakon keresztül pedig egyik emberről a másikra kerülhetnek, még akkor is, ha közvetlenül senki nem köhög az arcunkba. Éppen ezért olyan fontos a rendszeres kézmosás!

Szintén növelheti a betegségek rizikóját, hogy a hidegben kevesebbet szellőztetünk, a fűtött szobákban pedig száraz a levegő: kutatók úgy találták, hogy ez a mikroklíma egyszerűen jobban kedvez a vírusok "túlélésének" és terjedésének. Ráadásul, az influenza vírusa a hideget is jobban kedveli: nemcsak aktívabbá, de ellenállóbbá is válik, sokkal gyorsabban képes terjedni és nagyobb valószínűséggel fertőz.

Az immunrendszerünk sincs a csúcson

A hideg az immunrendszerünkre is hatással van. A Yale Egyetem kutatói úgy találták, hogy minél hűvösebb kint az idő, annál lassabban reagálhat az immunrendszerünk a szervezetünket érő támadásokra. A hideg miatt összehúzódhatnak az orrban található vérerek, amely a nyálkahártya kiszáradását okozhatja, így az orrunkban található apró szőröcskék sem tudják megfelelően ellátni a szűrőfunkciójukat. Amikor pedig visszatérünk a melegbe, a vérerek újra kitágulnak – ezért kezdünk el szipogni, és ezért folyik az orrunk. A náthának is lehetnek szövődményei. Olvasson tovább!

Az orrfolyás orrdugulással is együtt jár, nehezebben kapunk levegőt és hajlamosabbak leszünk a szánkon keresztül lélegezni. A szánkon keresztül pedig a vírusok könnyebben bekerülhetnek a szervezetünkbe. Emellett az őszi és téli hónapokban kevesebb vitaminban és ásványi anyagban gazdag, friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és ez is hatással van a szervezetünk megfelelő működésére.

Forrás: EgészségKalauz