Ezeket látta már?

Orrdugulás mellett erős fejfájást tapasztal? Ekkor menjen mindenképp orvoshoz

Orrdugulás fejfájás nátha köhögés láz megfázás

Legtöbbször enyhe lefolyású problémáról van szó, de egyes tönetek mellett komolyabb betegségre is gondolnunk kell.

Az orrdugulás az egyik leggyakoribb felső légúti probléma, melynek számos oka lehet, az allergiás reakcióktól a megfázásig.

Az orrdugulás nagyon gyakori probléma, mely általában jóval kellemetlenebb, mint amennyire veszélyes. Nagyon sok betegség tünete lehet. Ezek általában a felső légutakat érintik, és az orr belsejét borító érzékeny nyálkahártya megduzzadásával, fokozott váladéktermelődéssel járnak, ezek okozzák, hogy nehezebben kapunk levegőt (esetleg annyira be van dugulva az orrunk, hogy csak a szánkon keresztül tudunk lélegezni) és folyik az orrunk. Az orrdugulást más tünetek is kísérhetik, például az arcüregekbe kisugárzó fájdalom, az alvászavarok és a horkolás, az orr viszketése, a szaglás, ízlelés romlása, a fejfájás, esetleg a könnyezés. Természetesen, a kísérő tüneteket elsősorban az határozza meg, hogy milyen alapbetegség áll az orrdugulás mögött.

Orrdugulás: mi okozhatja?

Az orrdugulás leggyakoribb okai közé tartozik az allergiás rhinitis (allergiás nátha, szénanátha), valamint az "egyszerű" megfázás, nátha. Az előbbi valamilyen allergén anyagra – porra, pollenre, állatszőrre – adott fokozott válaszreakció, míg az utóbbi vírusfertőzés következménye. Szintén gyakori lehet, hogy az arc- és homloküregek gyulladása okozza az orrdugulást, ennek hátterében nagyon gyakran bakteriális fertőzés áll, könnyen előfordulhat, hogy más fertőző betegség szövődményeként alakul ki az arcüreggyulladás. Jóval ritkább, hogy az orrdugulás hátterében úgynevezett orrpolip áll: ezek a képződmények tulajdonképpen jóindulatú sejtburjánzások, melyeket műtéttel lehet eltávolítani. Meglepő módon, orrdugulást idézhet elő az is, ha valaki túl sokáig alkalmaz orrdugulás elleni orrspray-ket. Orrdugulás lehet kísérő tünete az úgynevezett cluster fejfájásnak is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben az orrdugulás néhány napon belül magától is elmúlik, esetleg elegendő a házi módszerek alkalmazása a kellemetlenségek csökkentéséhez. Fontos azonban, hogy orvoshoz forduljunk az orrdugulással, ha az annyira súlyos, hogy azt is zavarja, hogy a mindennapi feladatainkat elvégezzük vagy éjjel kipihenjük magunkat. Természetesen, azt is fontos figyelembe venni, hogy milyen más tüneteink vannak, például láz, köhögés, torokfájás.

Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha az orrdugulás nem múlik vagy mérséklődik 10 napon belül, ha a az orrdugulás mellett magas lázunk is van, ha a orrdugulás sűrű, sárgás vagy zöldes váladékkal társul, és erős fejfájásunk van, vagy ha nagyon fájnak az arc- és homloküregeink. Haladéktalanul keressük fel az orvosunkat ha az orrdugulás fejsérülést vagy balesetet követően jelentkezik, esetleg véres váladék ürül az orrunkból!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Náthás lett, és folyik az orra? Ezt a módszert felejtse el, mert veszélyes lehet!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orrdugulás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához