Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Személyes higiénia: hogyan tanítsuk meg rá a gyerekünket?

Bizonyos óvintézkedéssel meggátolható, hogy elterjedjen otthon a koronavírus fertőzés

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a gyermekünk minél korábban elsajátítsa az alapvető személyes higiéniához szükséges tudást?

A gyerekek agya szivacsként szívja magába a tudást, gyakorlatilag minden mozdulatunkat lesik és utánozzák. De hogyan érhetjük el, hogy minél korábban, tudatosan törekedjenek a személyes higiéniára?

Mutassunk példát higiéniából a kisgyermekeknek!

Ha a gyermek jó példát lát, azt követni fogja. A helyes kézmosási technikát már azelőtt tanítsuk meg a gyermeknek, mielőtt közösségbe megy!

Beszéljük át velük azokat az alapvető szabályokat, amik segítenek a fertőzések megelőzésében, így például azt, hogy egymás ételéből ne egyenek, egymás poharából ne igyanak.

A maszkhasználattól sem kell ódzkodni, mutassuk meg annak helyes viselését.

Magyarázzuk el, mutassuk meg!

Fontos, hogy minden szabályt, figyelmeztetést magyarázat is kövessen. Alapvetően a tiltás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy tudatosságra neveljük gyermekeinket, azonban, ha magyarázat is társul hozzá, azzal képesek következtetéseket levonni.

Egészítsük ki tanácsainkat ekképpen:

  • Mondjuk el, miért! Pl. azért kell maszkot használnunk, hogy orrunkon, szánkon keresztül a baktériumok, vírusok ne jussanak be a szervezetünkbe.
  • Kössük össze valamilyen általa kedvelt dologgal. Pl. fertőtlenítéssel elpusztítjuk a baktériumokat, vírusokat, így nem fogunk lebetegedni, és nem kell hiányoznia az iskolából/óvodából/foglalkozásról/edzésről.
  • Iktassuk ki a helytelen szokásokat! Kérdezzük meg tőle, egy átlagos iskolai napján hány dolgot érint meg, és ezeket rajta kívül még hány társa fogja meg? Képzelje el, hogy ez a sok-sok baktérium és vírus ott van a kezén, és ha a szájába veszi, azzal megbetegítheti magát.

Az is lényeges szempont, hogy ezeket az iránymutatásokat általunk végezve is lássák, tehát ne csak beszéljünk róla, mutassuk is meg, hiszen a gyerekek elsősorban a felnőttek viselkedését próbálják lemásolni.

Mit tegyünk, ha felütötte a fejét a COVID-19 a családunkban?

Az új típusú koronavírus és az általa okozott megbetegedés, a COVID-19, már több mint két éve velünk van. A jelenleg világszerte intenzíven terjedő koronavírus-variáns, az omikron rendkívül fertőzőképes. Nem véletlen, hogy egyre többen szembesülünk azzal, hogy a közvetlen családtagunk, akivel egy háztartásban élünk, megbetegszik COVID-19-ben.

Felmerül a kérdés, hogy olyan esetekben, amikor egy fedél alatt élünk a beteggel, hogyan védekezhetünk a megbetegedéstől, ha kisgyermek is van a családban?

Amennyiben a gyermek már elsajátította az alapvető higiéniai szokásokat, sokkal egyszerűbb feladatunk lesz. Ebben az esetben is fontos, hogy következetes szabályokat hozzunk, amelyeket meg is kell indokolnunk.

Továbbra is érvényes, hogy a védőoltás felvétele, a maszkviselés és a kézmosás a COVID -19 elleni védekezés leghatásosabb eszközei. Ezeken kívül – a családtagokat érintő megbetegedések kapcsán – érdemes odafigyelni néhány dologra. Dr. Tordas Dániel gyermekorvos, gyermek-tüdőgyógyász tanácsainak követése segíthet abban, hogy könnyebben átvészeljük a családi COVID-19-hullámot, és csökkentsük az esélyét a többi családtag megfertőződésének.

  • Mossunk kezet naponta többször és használjunk kézfertőtlenítőt!
  • A beteget (a lehető legnagyobb mértékben) különítsük el a család többi tagjától!
  • Viseljünk maszkot (lehetőleg FFP2)!
  • A betegnek legyen külön tányérja, evőeszközei, törölközője, kéztörlője, ágyneműje!

Jövőbe tekintés

A jövőben a COVID-19 megelőzésének a lehetőségei bővülhetnek. Intenzív vizsgálatok folynak a gyógyszeres megelőzés megvalósítását illetően. Több COVID-19 megelőzésére szolgáló hatóanyag klinikai kipróbálás alatt áll. További információkat a következő linken találhat: https://msd.hu/covid-19-kerdesek-es-valaszok/

A cikk az MSD Pharma Hungary Kft. támogatásával készült.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Kapcsolat:

MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8.

Tel: +36 (1) 888 53 00 | Fax: +36 (1) 888 53 88 | E-mail: hungary_msd@merck.com | www.msd.hu

HU-NON-00760 | Lezárás dátuma: 2022. 05. 13.

Forrás: egeszsegkalauz.hu