Ezeket látta már?

Torokfájás: ha elfajul a torokgyulladás, amputációra is sor kerülhet

fajo_torok

A torokgyulladásnak is lehetnek igen súlyos szövődményei: aminek következtében amputációra is sor kerülhet! Most megtudhatja, miért!

A torokgyulladásra a legtöbben úgy tekintünk, mint kellemetlen, de nem túl komoly betegségre, melyen évente egy-két alkalommal átesünk, aztán gyorsan el is felejtjük, hogy rosszul éreztük magunkat.

A torokgyulladás tünetei, okozói

A torokgyulladás jellegzetes tünetekkel – torokfájással, köhögéssel, orrdugulással, orrfolyással, lázzal és rossz közérzettel – együtt járó, gyakori betegség, melyet vírusok és baktériumok egyaránt okozhatnak. A legtöbb embernek az őszi, téli hónapokban lehet torokgyulladása, amikor más felső légúti problémák rizikója is nagyobb. A torokgyulladás általában néhány napon, egy héten belül gyógyul, és sokszor még gyógyszert sem kell szedni hozzá, elegendő a tünetek enyhítése, elviselhetőbbé tétele.

Azonban más gyulladásos betegségekhez hasonlóan, a torokgyulladásnak is lehetnek szövődményei, akár olyan súlyos komplikációk is, melyek az életet is veszélyeztethetik. Természetesen az, hogy kinél és mikor jelentkezhetnek ezek a szövődmények, több tényezőtől is függ, például a beteg életkorától, általános egészségi állapotától, esetleges krónikus betegségeitől, vagy éppen attól, hogy mely kórokozó támadta meg a szervezetét.

Milyen szövődményekkel járhat a torokgyulladás?

Az egyik leggyakoribb szövődmény a felülfertőződés, illetve a fertőzés áthúzódása más szervekre. A torokgyulladás mellett vagy az után jelentkezhet például mandula-, középfül-, arcüreg- vagy akár tüdőgyulladás is, és az is előfordulhat, hogy a vírusos megbetegedést követően a szervezetben könnyebben elszaporodnak a baktériumok, melyek még komolyabb, nehezebben gyógyuló gyulladásokat okozhatnak.

Nagyon komoly problémákat okozhat, ha a torokgyulladást, mandulagyulladást a Streptococcus baktérium egy altípusa okozza. Ezek közé tartozik például a skarlát, az akut reumás láz, a masztoiditisz (mely tulajdonképpen a fül mögött, a koponyában található, nyálkahártyával borított üregek gyulladása), de a gyulladás megtámadhatja a nyirokmirigyeket, sőt a vesét is. Ráadásul ez a baktérium olyan betegséget is okozhat, mely a lágy szövetek visszafordíthatatlan elhalásához vezet, így az "egyszerű" fertőzés következménye akár amputáció is lehet!

Kiket érinthetnek a szövődmények?

Szerencsére a szövődmények viszonylag ritkák, de az idősebbek, a legyengült immunrendszerűek, a krónikus betegséggel (pl. cukorbetegséggel, daganatos betegséggel, keringési zavarokkal) küzdők nagyobb veszélyben vannak. Szintén jobban oda kell figyelni a kisgyermekekre, egyrészt, mert a tüneteik nem mindig a megszokott formában jelentkeznek (pl. a kicsiknél gyakoribb lehet a hányás, hasmenés, étvágytalanság, mint a felnőtteknél), másrészt mert nem mindig tudják elmondani, megfogalmazni, hogy pontosan hol és mi fáj nekik.

Rendkívül fontos azt is észben tartani, hogy a szövődmények sokszor a nem megfelelő vagy nem időben megkezdett kezelés miatt alakulnak ki! Ha azt tapasztaljuk, hogy a tüneteink néhány napon belül nem javulnak, esetleg romlanak, vagy ha a szokásos torokgyulladás-tünetek mellett mást is tapasztalunk (pl. bőrkiütéseket, ízületi fájdalmakat, nyelési nehézségeket stb.), haladéktalanul keressük fel az orvosunkat!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához