Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így védhető ki az együttlét után jelentkező hólyaghurut

Az együttlétek során is fennáll a hólyaghurut veszélye

Az intim együttlétet követő felfázásos tünetek meglehetősen sok nő életét keserítik meg. Számít ugyan az egyéni hajlam, viszont pár okos „praktikával” akár ki is védhető a hólyaghurutnak ez a formája.

A fiatalok a legaktívabbak, ezért őket sújtja leginkább

Sok nő nemi életét árnyékolja be az úgynevezett „szex utáni hólyaghurut”, amely leggyakrabban a 19-24 év közötti korosztályt sújtja, de persze idősebb korban ugyancsak előfordulhat. A jelenség nagyanyáink számára sem volt ismeretlen – igaz, ők annak idején „nászutas betegségnek” hívták. Már eleink is megfigyelték ugyanis, hogy az intenzív szexuális élet előidézhet a nőknél felfázásos tüneteket. Ma már tudjuk, hogy a betegséget valójában baktériumfertőzés okozza, ami valóban kapcsolódhat a nemi élethez, hiszen a szex utáni hólyaghurut kialakulásának esélye az együttlétek gyakoriságával arányosan növekszik.

Így „okoz” a szex hólyaghurutot

Aktus közben a női gáttájékon eléggé intenzív tevékenykedés folyik, és a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső nyílásának egymáshoz való közelsége miatt pedig megeshet, hogy az aktus során kórokozó sodródik a húgcsőnyílás közelébe. A káros baktérium feljuthat a húgyhólyagba, ahol megtelepedve szaporodásnak indul és gyulladást, hólyaghurutot okoz. Sajnos az is elősegíti a haladását a hólyag irányába, hogy a szomszédos hüvelyben mozgó hímtag szinte masszírozza felfelé a betolakodót.

Hogyan kerüljük el a fertőzést?

A szex utáni hólyaghurut kivédésére legjobb már az aktus előtt gondolni. Az első és legfontosabb: fordítsunk minél nagyobb figyelmet az intim higiéniára. Ez mindkét félre egyformán vonatkozik! Az alapos tisztálkodáson túl az is sokat segíthet, ha együttlét után a nő minél előbb kimegy a mellékhelyiségbe, mert ha esetleg kórokozó került a húgyutakba, így még időben kipisilheti onnan, mielőtt az bajt okozhatna.

Bár nem tisztünk az erényes élet propagálása, azt azért megemlítenénk, hogy a statisztikák szerint a szex utáni hólyaghurut jóval ritkábban érinti a stabil kapcsolatban élőket, mint azokat, akik viszonylag sűrűn váltogatják a partnereiket. Az anális közösülés kedvelőinek szintén üzennénk: a gumióvszer használatát soha ne mellőzzék, mert a végbélben élő E.coli baktérium megtelepedhet a férfi húgycsövében, ahonnan a következő „normál” együttlét alkalmával kijutva fertőzést okozhat a nőnek!

Mit tehetünk, ha mégis megvan a baj…?

Ha észleljük a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, a sűrű vizelési ingert, a csípő érzést pisilés közben, illetve az alhasi görcsöket, fontos, hogy minél előbb kezdjük meg a tünetenyhítést. Ehhez a legkézenfekvőbb módszer a bőséges folyadékfogyasztás, hiszen a vizelet hígításával, illetve a gyakori vizeletürítéssel nagyobb esélyünk lehet kitessékelni a kórokozókat a húgyhólyagból. Hasznos segítségünkre lehetnek az antibakteriális hatású gyógynövények is, amilyen például a népi gyógyászatban már régóta ismert és bevált medveszőlőlevél. A medveszőlőlevélről immár tudományosan is bizonyított annak baktériumellenes hatása. Emellett segíthetnek a recept nélkül is kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, a hasi görcsöket pedig a hólyagra helyezett forró vizes palackkal szintént hatásosan enyhíthetjük.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha több napon át nem javul a helyzet, vagy véres vizeletet észlelünk, esetleg erős deréktáji fajdalom vagy súlyosabb görcs jelentkezne, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához