Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem
Szponzorált tartalom

Így védhető ki az együttlét után jelentkező hólyaghurut

#felfázás #hólyaghurut #Urzinol #szexuális élet
2020.12.07.

Az intim együttlétet követő felfázásos tünetek meglehetősen sok nő életét keserítik meg. Számít ugyan az egyéni hajlam, viszont pár okos „praktikával” akár ki is védhető a hólyaghurutnak ez a formája.

A fiatalok a legaktívabbak, ezért őket sújtja leginkább

Sok nő nemi életét árnyékolja be az úgynevezett „szex utáni hólyaghurut”, amely leggyakrabban a 19-24 év közötti korosztályt sújtja, de persze idősebb korban ugyancsak előfordulhat. A jelenség nagyanyáink számára sem volt ismeretlen – igaz, ők annak idején „nászutas betegségnek” hívták. Már eleink is megfigyelték ugyanis, hogy az intenzív szexuális élet előidézhet a nőknél felfázásos tüneteket. Ma már tudjuk, hogy a betegséget valójában baktériumfertőzés okozza, ami valóban kapcsolódhat a nemi élethez, hiszen a szex utáni hólyaghurut kialakulásának esélye az együttlétek gyakoriságával arányosan növekszik.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Így „okoz” a szex hólyaghurutot

Aktus közben a női gáttájékon eléggé intenzív tevékenykedés folyik, és a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső nyílásának egymáshoz való közelsége miatt pedig megeshet, hogy az aktus során kórokozó sodródik a húgcsőnyílás közelébe. A káros baktérium feljuthat a húgyhólyagba, ahol megtelepedve szaporodásnak indul és gyulladást, hólyaghurutot okoz. Sajnos az is elősegíti a haladását a hólyag irányába, hogy a szomszédos hüvelyben mozgó hímtag szinte masszírozza felfelé a betolakodót.

Hogyan kerüljük el a fertőzést?

A szex utáni hólyaghurut kivédésére legjobb már az aktus előtt gondolni. Az első és legfontosabb: fordítsunk minél nagyobb figyelmet az intim higiéniára. Ez mindkét félre egyformán vonatkozik! Az alapos tisztálkodáson túl az is sokat segíthet, ha együttlét után a nő minél előbb kimegy a mellékhelyiségbe, mert ha esetleg kórokozó került a húgyutakba, így még időben kipisilheti onnan, mielőtt az bajt okozhatna.

Bár nem tisztünk az erényes élet propagálása, azt azért megemlítenénk, hogy a statisztikák szerint a szex utáni hólyaghurut jóval ritkábban érinti a stabil kapcsolatban élőket, mint azokat, akik viszonylag sűrűn váltogatják a partnereiket. Az anális közösülés kedvelőinek szintén üzennénk: a gumióvszer használatát soha ne mellőzzék, mert a végbélben élő E.coli baktérium megtelepedhet a férfi húgycsövében, ahonnan a következő „normál” együttlét alkalmával kijutva fertőzést okozhat a nőnek!

Mit tehetünk, ha mégis megvan a baj…?

Ha észleljük a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, a sűrű vizelési ingert, a csípő érzést pisilés közben, illetve az alhasi görcsöket, fontos, hogy minél előbb kezdjük meg a tünetenyhítést. Ehhez a legkézenfekvőbb módszer a bőséges folyadékfogyasztás, hiszen a vizelet hígításával, illetve a gyakori vizeletürítéssel nagyobb esélyünk lehet kitessékelni a kórokozókat a húgyhólyagból. Hasznos segítségünkre lehetnek az antibakteriális hatású gyógynövények is, amilyen például a népi gyógyászatban már régóta ismert és bevált medveszőlőlevél. A medveszőlőlevélről immár tudományosan is bizonyított annak baktériumellenes hatása. Emellett segíthetnek a recept nélkül is kapható gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, a hasi görcsöket pedig a hólyagra helyezett forró vizes palackkal szintént hatásosan enyhíthetjük.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha több napon át nem javul a helyzet, vagy véres vizeletet észlelünk, esetleg erős deréktáji fajdalom vagy súlyosabb görcs jelentkezne, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Forrás: Phytotec Hungária