Ezeket látta már?

Tudta? Ezért csókolgattak az egyiptomiak egeret, amikor náthásak voltak

nátha, megfázás, influenza, vírus, orrfolyás

A legkorábbi feljegyzés a nátháról és annak lehetséges gyógyításáról az ókori egyiptomi papiruszokon lelhető fel - ám a módszerek mai szemmel nézve igen meglepőek voltak.

Már az idősebb Pliniusnak, az i. sz. I. században élt római polihisztornak is volt ötlete a nátha ellen: ha a náthás ember megcsókol egy egeret, elmúlik a náthája. De ha nincs kéznél egér, azért vannak ennél modernebb tippek is.

Mit tudunk a nátha tüneteiről, kialakulásáról?

A rhinovírusok legalább három órán át fertőzőképesek maradnak a testen kívül, de előfordul, hogy akár 48 óra hosszan is. Felmérések szerint főleg az ajtókilincsen, a közlekedési eszközök fogantyúin, a bevásárló kosarak fülén, a villanykapcsolókon hemzsegnek, ezeket a legkönnyebb elkapni.

A nátha vírusa leginkább érintéssel terjed: megérintjük a vírussal fertőzött tárgyat, majd az orrunkhoz, szemünkhöz, szánkhoz nyúlunk. Az igazi veszély persze a cseppfertőzés, mikor belélegezzük a vírust, mert fertőzött személy köhögése vagy tüsszentése nyomán került a levegőbe. Ilyenkor a kórokozók az aerosol cseppeken tapadnak meg.

Hogyan fertőz a nátha?

Érthető a veszély, ha belegondolunk abba, hogy egyetlen nátha vírus 16 millió utódot hoz létre egyetlen nap leforgása alatt. A tudomány mai állása szerint egy náthás személy akkor fertőz legjobban, amikor tünetei a leginkább jelen vannak, azonban már a tünetek megjelenése előtti egy-két napban is képes átadni a kórokozókat.

Fontos tudni, hogy a A C-vitamin nem gyógyítja meg a náthát, viszont szedése akár egy-két nappal is lerövidítheti a gyógyulás idejét. A legjobb módja a fertőzés elkerülésének a zsúfolt helyek kerülésén túl a higiénia. Használjon szappant és legalább 20 másodpercig tartson a kézmosás, hiszen olcsóbb és egyszerűbb, mint az alkoholos kézfertőtlenítők használata. Ha azonban nincs a közelben víz és szappan, a fertőtlenítő gélt ne hagyja ki.

Milyen hatóanyagokat használunk ma?

Torokfájás, fejfájás, láz, orrdugulás, köhögés… A náthával vagy influenzával járó panaszok összetett jellege többféle hatóanyag egyidejű alkalmazását teheti szükségessé. Szükség lehet lázcsillapítóra, fájdalomcsillapítóra, köptetőre, orrdugulást megszüntető hatóanyagra és immunerősítő vitaminra.

  • A nátha – de különösen az influenza első napjaiban - szükség lehet a fájdalmak pl. fejfájás, torokfájás, izomfájdalmak csillapítására. Erre alkalmas az összetett készítményekben található acetilszalicilsav, ibuprofén vagy paracetamol.
  • Az influenza esetén gyakori (magas) láz mérséklése is alapvető elvárás, lázcsillapításra az előbb említett fájdalomcsillapító szerek alkalmasak.
  • Az orrdugulás – ha italporokról, tablettákról vagy kapszulákról van szó - szájon át szedett érösszehúzó hatóanyagokkal (pl. fenilefrin, pszeudoefedrin) orvosolható.
  • Mind a nátha, mind az influenza együtt járhat köhögéssel. Ebben az esetben lényeges a száraz, illetve a hurutos köhögés elkülönítése, mivel első esetben a köhögési ingert elnyomó köhögéscsillapítóra, míg utóbbiban a váladék távozását elősegítő köptetőre (pl. gvajfenezin) van szükség.
  • Az immunrendszer erősítésére, a légúti kórokozó vírusokkal való harc támogatására különféle vitaminok, köztük a C-vitamin is alkalmas.

Ki nem használhatja a kombinált nátha, influenza szereket?

A forróitalok készítésére használt porok, a nátha/influenza elleni összetett tabletták vagy kapszulák vásárlása esetén mindenképpen javasolt az összetevők áttekintése.

  • Májbetegeknél és krónikus alkoholistáknál kerülendő a paracetamolos szerek alkalmazása. Mivel az alkoholistáknál az acetilszalicilsav és az ibuprofén alkalmazása fokozott vérzésveszéllyel jár, náluk javasolható a metamizol láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag alkalmazása (a metamizol azonban nem fordul elő összetett, nátha/influenza elleni patikaszerekben).
  • Azoknál, akik gyomor- vagy nyombélfekélyesek, netán arra hajlamosak, esetleg vesebetegek, nem javasolt az acetilszalicilsavas vagy ibuprofénes szerek szedése. Esetükben célszerű fájdalom- és lázcsillapításra paracetamolos szert választani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

C-vitamin megfázás, nátha ellen? Valójában ennyit használ az aszkorbinsav

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához