Ezeket látta már?

Ez a betegség is a hasából indulhat ki!

bélflóra, immunrendszer, reumatoid artritisz, autoimmun

Egyre biztosabb, hogy az autoimmun betegségek létrejöttében is lehet a bélflórának.

A reumatoid artritisz a bélből is indulhat

A bél, és az abban található mikrobiom nem csak az emésztésért felel - itt található az immunrendszerunk 70-80 százaléka is. A bélrendszerünkben lévő milliónyi apró baktérium azonban még mindig rejt felfedezésre váró titkokat. Az elmúlt években egyre több betegségről derül ki, hogy kialakulásukban szerepet játszhat a bélflóra természetes egyensúlyának felborulása. Egyre biztosabb, hogy az autoimmun betegségek létrejöttében is lehet szerepük.

Az amerikai Mayo Klinika és a University of Illinois közös kutatása vizsgálja a bélbaktériumok szerepét, helyét az immunrendszerben, és egyes autoimmun betegségek létrejöttében. A PLoS ONE lapban megjelentek szerint a nagy mennyiségben jelenlévő bélbaktériumok kiváltó okai lehetnek pl. a reumatoid artritisznek, főként azon személyekben, akik genetikailag hajlamosabbak erre a betegségre.

"Az új technológiák, mint a genom szekvenálás lehetőséget nyújtanak arra, hogy kimutassuk, valóban a bélbaktériumok jellemző markerek egy ilyen betegség kialakulására" - említi meg Dr. Veena Taneja immunológus, a szerzők egyike.

Az emberi szervezetben lévő mintegy 10 ezer milliárd sejt szomszédai mindazok a baktériumok, amelyek általában jótékony hatásúak, segítik az emésztést, az immunrendszer működését. A hormonok és az öregedés folyamata is hat a bél immunrendszerére, és gyulladást hoz létre - főleg az arra érzékeny egyénekben.

A világ lakosságának kb. 1%-a szenved reumatoid artritiszben, ahol az autoimmun betegség lényege, hogy az "önmagára támadó szervezet" szöveteket, ízületeket károsít, és időnként szövődmények is jelentkezhetnek (pl. szívbetegség formájában). Gyanítható egyéb autoimmun betegségek esetén is a bélbaktériumok szerepe (pl. 1-es típusú cukorbetegség, sclerosis multiplex).

A kutatók szerint a bélbaktériumok között fellelt új biomarkerek révén ha a bélben sikerülne megfelelő egyensúlyt fenntartani, ezzel megelőzhetővé válnának egyes autoimmun betegségek - akár maga a reumatoid artritisz is.

Az állatkísérletes vizsgálatokban az emberi HLA-DRB1*0401-génnel módosított egereket figyeltek meg, ez a gén a reumatoid artritisz jellemző indikátora. Innen még igen távoli a humán alkalmazás lehetősége, de minden alapkutatás fontos, amely közelebb visz az atuoimmun betegségek lényegének megértéséhez.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért örüljön, ha ilyen apró élőlények nyüzsögnek a szervezetében

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mikrobiom

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához