Ezeket látta már?

Cápaporc és egyéb csodák

A cápa segít elintézni az ízületi fájdalmakat? Malac füle, tehénlégcső, cápaporc. Akár boszorkányok bájitala is lehetne, de igazából mindegyik kondroitinforrás. Sok ízületi gyulladásban szenvedő beteg hiszi úgy, hogy ezzel enyhíthetik borzalmas fájdalmaikat.

A szer hívei állítják, hogy rövid távon csökkenti a fájdalmat, sőt, hosszú ideig történő alkalmazásukkal akár vissza is épülhet az ízvégek közötti porc. Néhányuknak meggyőződése az is, hogy meg is akadályozhatja a betegség kialakulását. Az orvostársadalmat azonban megosztja a porcjavító készítmény.

Cápaporc és egyéb csodák

Egy kisebb léptékű tanulmány szerint a hatóanyag csak placebó hatást váltott ki. Ennek hatására a német Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Minősítő Intézet nem javasolta a kondoritin alkalmazását ízületi gyulladás esetén. Ennek ellenére a kondroitin és a kagylóból kivont glükozamin is kapható, receptre és anélkül is. Világszerte évente több mint 2 milliárd font (kb. 600 milliárd forint) bevételt hoz.

A Genfi Orvosi Egyetem nemrég megjelent tanulmánya végre talán bebizonyítja, hogy a táplálékkiegészítő mégis hatásos. Egy hat hónapig tartó, kettős vak klinikai vizsgálat során a kutatók 162 ízületi gyulladásos betegnek adták a készítményt. Azok, akik napi 800 mg kondroitint szedtek (a javasolt adag majdnem kétszerese), arról számoltak be, hogy csökkent a kézfájdalmuk, illetve erősebben tudtak markolni vele. A társaság fele placebó tablettát kapott, ők semmilyen javulásról nem számoltak be.

Az állatorvosok már húsz éve alkalmazzák a kondroitin és glükozamin kombinációját kutyák és lovak ízületi elváltozásaira. Dr. Sarah Brewer táplálkozástani szakértő elmondta: "Saját szememmel láttam, ahogy a kutyák teljesen átalakultak a szer hatására. Az állatok esetében nem lehet szó placebó hatásról." A kondroitin egy, a testben természetes állapotban előforduló molekula, az ízületekben található porc fő alkotóeleme, melynek mennyisége az évek során egyre csökken. A feltételezések szerint a kondroitin fogyasztásával a készletek megőrizhetők, újratölthetők. Dr. Brewer napi 1 200 mg-ot javasolt belőle.

Douglas Dunlop, a Southampton Egyetemi Kórház csípő- és térdsebésze elmondta, hogy a többnyire ötvenes éveikben járó betegei véleménye megoszlik. "Vagy esküsznek rá, vagy teljesen hatástalannak találják." Dr. Brewer szerint a megosztottságot az eltérő genetikai felépítés okozhatja. "Szerintem a hatás azon múlik, ki szedi be, mert az emberek szervezete eltérően reagál a gyógyszerekre. Például három emberből csak kettőnél hat a köhögéscsillapító.

A kondroitin fájdalomcsillapítóként működik azoknál, akik rövid ideig szedik. Az ízületi gyulladás folyamatát is visszafordíthatja, de csak akkor, ha legalább két évig alkalmazzák, tehát ez már hosszú távú hatás."

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához