Ezeket látta már?

Csontritkulás: ezt teheti ellene

csontritkulás

A csontritkulás nem jár fájdalommal, és az elején tünetei sincsenek, éppen ezért sokan már csak későn jutnak el az orvoshoz.

Az oszteoporózis (porózus csontok) a csontok elvékonyodásával, állományvesztésével járó folyamat. Az életkor előrehaladtával a csontok denzitásának (BMD) értéke csökken, és növekszik csonttörések kockázata. A csont-denzitást egy speciális röntgenvizsgálattal, az ún. DEXA eljárással vizsgálják az orvosi gyakorlatban.

Mi a csontritkulás?

A csont élő szövet, fehérjékből és ásványi anyagokból áll, mely utóbbiak közül a kalcium és a foszfor a legfontosabb. A szervezetben a csontozat, a csontállomány folyamatosan megújul, így tartja meg erejét, tömegét. Csontritkulás kialakulásakor gyorsabb a lebontó folyamat, mint a csontépítés, a szervezet gyorsabban vonja el a csontoktól a kalciumot, mint ahogyan (a táplálkozással) az visszapótolható. Bár a csontok külső mérete megmarad, belső állományuk elvékonyodik, szerkezetük fellazul.

A törések leggyakrabban a gerinc, a csukló és a csípő területét érintik. A csípőtáji törések drámai hatásúak lehetnek a későbbi, felépülés utáni életvitelre. Csípőtáji, vagy combnyaktörés után a betegek mintegy fele igényel későbbi gondozást, ellátást, és már nem tud száz százalékosan visszatérni korábbi életmódjához, esetleg munkájához.

Hogyan előzhetjük meg a csonttörést?

Beszéljük meg az orvossal, gyógyszerésszel, mely gyógyszereink okozhatnak (mellékhatásként) magas vérnyomást, szédülést. Végeztessünk szemészeti vizsgálatot is, ne az legyen az elesés oka, hogy valamit nem vettünk észre az úton, a lakásunkban stb. Ha valaki egyedül él, akár egy nyakba akasztott csipogó is segítség lehet, egy elesést követően.

Néhány tanács az elesés veszélyének csökkentésére:

 • Ne hordjunk magassarkú, magasított talpú cipőt;
 • Végezzünk csonttömeg-megtartó gyakorlatokat az izomerő és egyensúly megtartására;
 • Használjunk járáshoz, sétához botot, ha félünk az eleséstől;
 • Menjünk többet a szabadba, a napra (vigyázva a napégésre), mert a D-vitamin a napfényen szintetizálódik a szervezetben, és ez szükséges a kalcium felszívódásához.

Ki az igazán veszélyeztetett?

A nők nagyobb kockázatnak kitettek, különösen a változókorban, a menopauza után 5-7 évvel csonttömegüket gyorsabban veszítik el. A menopauza előtti méheltávolítás is növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Az alkohol is káros, toxikus a csontépítő molekulákra, főleg férfiakon. A nagy mennyiségű (rendszeres) alkoholfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát. További kockázat a fehér és ázsiai (mongolid) rassz, a női atléták, tornászok, táncosok, főként, ha testalkatuk vékony, és menstruációjuk valamilyen ok miatt megszűnt.

Mi fokozhatja még a csontritkulás kockázatát?

 • Az alacsony csontsűrűség (BMD) érték,
 • korábbi csonttörés, akár teljesen banális eset is,
 • az életkor előrehaladása, idősödés,
 • női nem,
 • öröklődés, főként a szülők tekintetében, (pl. ismert, hogy valaki idősebb korában alacsonyabb lett, esetleg púpos lett, vagy combnyaktörése volt stb.),
 • dohányzás,
 • 60 kg alatti testsúly,
 • alacsony kalciumtartalmú étrend,
 • mozgáshiány,
 • fennálló krónikus betegség.

Néhány betegség, vagy egyes gyógyszerek szedése másodlagos csontritkulás kialakulását okozhatja:

 • Szteroidok (pl. prednizolon) tartós szedése,
 • egyes antiepileptikumok adása,
 • pajzsmirigy-túlműködés.

Olvasson tovább! Így kerülheti el a csontritkulást!

Csontritkulás: amit magunk is megtehetünk

A csontritkulás megelőzése céljából addig változtassunk életmódunkon, amíg még fiatalok vagyunk! A csontok növekedése az ifjúkorban, tehát húszas éveink első felében megáll. A kalciumfelvétel azonban állandó, és az egészséges életmód segít a csonttömeg megtartásában. A csontok kalciumvesztése 50 éves kortól válik jelentősebbé, bár a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel és a kellő mozgás, fizikai aktivitás még segíthet a csonttömeg-vesztés mérséklésében.

Mindennek támogatására a dohányzást abba kell hagyni, csökkenteni az alkoholfogyasztást, csonttömeg-megtartó gyakorlatokat kell végezni, és ügyelni arra, hogy táplálkozásunkban kellő mennyiségű legyen a napi kalciumbevitel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a bokafájdalom leggyakoribb kiváltó okai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához