Ezeket látta már?

Hasogató derékfájás? Ezeket a krémeket ajánlja ellene a szakgyógyszerész

derékfájás, derékfájdalom, méhsüllyedés, fájdalom, inkontencia

A derékfájás gyakori panasz, de amíg néhány esetben szakorvoshoz kell fordulni, addig máskor a vény nélkül kapható patikaszerek is megfelelőek lehetnek.

A legújabb tudományos kutatási eredmények alapján nem jó döntés, ha valaki derékfájásra paracetamolos tablettát szed. Nem árt tudni, hogy a paracetamol hatása általában nem bizonyul elegendőnek a derékfájás enyhítésére, míg a diklofenákos, ibuprofénes, naproxenes vagy dexketoprofénes szerek szedése eredményre vezetőnek tűnik.

Nem megfelelő kezelések

A derékfájdalom a legtöbb embert legalább egyszer érinti élete folyamán, és sok esetben nem köthető kimutatott kóros elváltozáshoz. Gyakran az izomzat és/vagy az ízületek túlterhelése okozza a fájdalmat, ami optimális esetben 1-2 hét alatt, akár önmagától is, elmúlik.

A derékfájós betegek közül meglehetősen sokan nem részesülnek megfelelő terápiában. Egy - a neves Lancet folyóiratban megjelent - „szakmai kritika” szerint az orvosok túl gyakran és szükségtelenül alkalmaznak különféle diagnosztikai eljárásokat, fölöslegesen rendelnek erős hatású, ópioid fájdalomcsillapítókat, illetve a kelleténél gyakrabban végeznek operációkat. A túlságosan gyakran és feleslegesen alkalmazott diagnosztikai vizsgálatok (például indokolatlanul végzett MRI-vizsgálatok) során általában nem sikerül feltárni a derékfájás okát, ami egyébként az esetek jelentős részében rövid idő alatt magától is elmúlik.

Tény azonban, hogy minden harmadik betegnél egy éven belül visszatérnek a panaszok. A nemzetközi tapasztalatok alapján a követendő út az lenne, hogy a háziorvos felvilágosítaná a betegeket a mozgás és az aktív életmód fontosságáról,- javasolják a közleményt író szakemberek.

Patikaszerekkel enyhíthető tünetek

Ha a gyógyszertárban keresi a gyógyírt a derékfájós beteg, elsőként külsőleges patikaszerek (tapaszok, krémek, gélek) javasolhatók. Amennyiben ezek használata nem vezet eredményre, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) maximum 5-7 napig való szedése javasolható.

Masszírozó mozdulatokkal kenje be a derekát, hátát:

  • Az izmok görcsök összehúzódásával járó panaszok enyhítésében kedvező hatásúak lehetnek a mentolt, kámfort, metil-szalicilátot vagy kapszaicint tartalmazó patikaszerek. A gyógynövényes szerek közül javasolhatók a rozmaring-, eukaliptusz- vagy a borókaolajat tartalmazó krémek, bedörzsölők. 
  • Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek a helyileg alkalmazott NSAID-ok, így például a diklofenákos vagy ibuprofénes krémek, gélek, tapaszok.

Nem biztos, hogy hatásos a paracetamol

A legújabb tudományos eredmények alapján a derékfájás jelentette panaszok csillapítására a paracetamolos tabletták szedése nem megfelelő. Úgy tűnik, hogy a paracetamol előírásszerű adagolása nem vezet a panaszok jelentős enyhüléséhez.

A belsőleg alkalmazott készítmények közül elsősorban az NSAID-ok (pl. diklofenák, dexketoprofén, ibuprofén, naproxen hatóanyagok) javasolhatók, ezek közül számos vény nélkül kapható. Szedésük azonban, különösen, ha nagy dózisokban, hosszabb időn keresztül szedik azokat, fokozza a gyomor- és bélrendszeri vérzések, illetve a nem-kívánatos szív- és érrendszeri események rizikóját. Öngyógyszerelés keretében maximum 5-7 napig való egyhuzamban történő adagolásuk javasolható. Ha ez alatt az idő alatt nem javulnak, vagy romlanak a derékfájásos panaszok, orvoshoz kell fordulni.

A sokak által kedvelt, és újra vény nélküli forgalomban is elérhető metamizolos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tabletták derékfájás esetén történő alkalmazását nem támogatják a szakmai ajánlások.

Amikor azonnal szakorvoshoz kell fordulni

Nem szabad elsiklani a fölött, hogy a derékfájdalom akár súlyos betegségre is utalhat, és a legtöbb esetben javasolt szakorvosi (például ortopéd szakorvos, gerincsebész) kivizsgálás, konzultáció.

Azonnal szakorvoshoz kell fordulni a következő esetekben:

• éjszakai fájdalom, háton fekvő helyzetben jelentkező erőteljes fájdalom

• a deréktáji fájdalom együtt jár lázzal, súlyvesztéssel, hasi/ kismedencei fájdalommal, alsó végtagba kisugárzó fájdalommal, zsibbadással

• hirtelen vagy rövid időn belül alakul ki alsó végtagi gyengeség, sántítás, járászavar, ferde testtartás

széklet-, vizeletindítási vagy -visszatartási rendellenesség jelenik meg

• súlyos és/vagy súlyosbodó idegrendszeri tünetek jelenléte

• korábban sérülés, baleset érte

• kórelőzményben tumor, hosszan tartó szteroid-kezelés szerepel

• súlyviselésre fokozódó fájdalom

• ismert csontritkulás esetén hirtelen fellépő gerincfájdalom

• ha panaszok 1-2 hét után sem enyhülnek

• a fájdalom nem enyhül a megfelelőnek tartott gyógyszeres kezelésre, fizioterápiára, gyógytornára.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Mitől fáj a hátam, meg a derekam? A D-vitamin ebbe is erősen beleszólhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hátfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához