Ezeket látta már?

Ezért vigyázzon az étrend-kiegészítőkkel!

étrend-kiegészítő, gyógyszer, gyógyszeres kezelés, tápanyag, élelmiszer

Hatóanyag csak a gyógyszerekben lehet: nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogyan, milyen lépéseken keresztül kerül a gyógyszer, illetve az étrend-kiegészítő a patikák vagy drogériák polcaira.

Az elmúlt évtizedekben népszerűvé és könnyen beszerezhető váltak a különböző étrend-kiegészítők, talán nincs is olyan panasz, amire ne szedhetnénk valamit. Sokan a gyógyszerek tökéletes helyettesítőjének tartják a vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítőket, holott bármilyen garantált egészségre vonatkozó hatása csak és kizárólag a gyógyszernek lehet. Az első és talán legfontosabb:

Az étrend-kiegészítő nem gyógyszer!

Az étrend-kiegészítők alapvetően élelmiszernek tekinthetőek. A táplálkozásunk sajnos nem mindig képes biztosítani a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat. Ezen problémák oka részben a helytelen táplálkozásban, a modern életvitelben, a civilizációs változásokban keresendő.

Veszélyes lehet a gyógyszerek és étrend-kiegészítők együttes alkalmazása - olvason tovább!

Az étrend-kiegészítők a hiányos tápanyag-bevitelre nyújthatnak kényelmes megoldást, hiszen bennük koncentrált formában, megfelelő felszívódási képességgel találhatjuk meg a mikrotápanyagokat. Így ezek segíthetnek megelőzni bizonyos problémákat, de, mint a nevükben szerepel, csak kiegészítőnek tekinthetőek, nem helyettesítik sem a megfelelő táplálkozást, sem pedig a (szükség szerinti) gyógyszeres kezelést.

Az étrend-kiegészítők piacra dobása is jóval könnyebb és gyorsabb, mint egy gyógyszeré, nem előzik meg azt hosszas és költséges vizsgálatok, tesztek. Az összetételüket sem szabályozzák olyan szigorúan, ezért fordulhat elő, hogy más-más mennyiségben található meg bennük a hatóanyag, attól függően, hogy európai vagy amerikai országból származnak. Ezzel szemben a gyógyszer nagyon sok ellenőrzési folyamaton megy keresztül, mire a patikákba kerül.

Mi kell ahhoz, hogy egy gyógyszer a patikába kerüljön?

Akár vényköteles, akár vény nélkül kapható gyógyszerről van szó, annak kifejlesztése, ellenőrzése, biztonságossá tétele, engedélyeztetése nagyon hosszú és igen költséges folyamat. A gyógyszervegyészek először megalkotnak vagy továbbfejlesztenek egy-egy hatóanyagot, molekulát, esetleg izolálják azt például egy természetes anyagból, gyógynövényből.

A molekula hatásmechanizmusát, viselkedését szövettenyészeteken vagy állatkísérleteken keresztül igyekeznek megismerni, majd ezek után következnek a szigorúan ellenőrzött emberi próbák, először egészséges önkénteseken majd egyre nagyobb számú beteg-csoportokon. A vizsgálatok során kapott eredményeket többször is elemzik, összehasonlítják más gyógymódokkal, értékelik a születendő gyógyszer hatékonyságát, biztonságosságát.

Milyen étrend-kiegészítőt szedjünk? Olvasson tovább!

Természetesen, mindent rögzítenek, és a nemkívánatos vagy negatív hatásokat is leírják. A cél, hogy a gyógyszer minél több emberen segíthessen, de a lehető legbiztonságosabb legyen. Azt is vizsgálják, hogy a gyógyszer kölcsönhatásba lép-e más szerekkel, akár ételekkel vagy italokkal. Ezek után pedig egy szintén hosszas engedélyeztetési folyamat következik, melynél többek között az adott ország törvényei előírásait is figyelembe kell venni.

Étrend-kiegészítőket is hamisítanak

Sajnos, az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban gyakoriak a hamisítási esetek: a vásárló egyszerűen nem azt kapja, amiért fizetett. Van, amikor „csak” kevesebb hatóanyagot találunk benne, mint a feltüntetett, máskor azonban káros szennyeződés is kerülhet az étrend-kiegészítőbe, amely akár ártalmas is lehet!

Érdemes tehát a helyén kezelni az étrend-kiegészítőket. Ne várjunk tőlük csodát, ha gyógyszeres kezelésre van szükségünk, ne próbáljuk meg azt étrend-kiegészítőkkel kiváltani. Illetve, ha már valamilyen terápiára van szükségünk, és adott termékből elérhető étrend-kiegészítő és gyógyszer minősítésű termék is, válasszuk az utóbbit!

Figyelem, már a vitaminokat is hamisítják - kattintson!

Ügyeljünk arra is, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk ilyen készítményeket, legjobb, ha patikában, drogériában vásároljuk meg, és ha tartósan gyógyszert szedünk, egyeztessünk az orvosunkkal arról, milyen étrend-kiegészítőket szedhetünk ezek mellett.

Forrás: EgészségKalauz