Ezeket látta már?

Figyelem, már a vitaminokat is hamisítják!

vitamin, hamis, C-vitamin, D-vitamin, koronavírus

Egyre több étrend-kiegészítőt vásárolunk online, és erre már a hamisítók is felfigyeltek. A csalók visszaszorításának érdekében létrejött egy program, ami segít abban, hogy ellenőrzött, jó minőségű szereket vásárolhassunk.

Egyre többen használják

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki kutatásából az derült ki, hogy egyre többen próbálják ki az étrend-kiegészítőket. A vizsgálat eredményei alapján a 18-22 évesek 46,7 százaléka, a 23-30 évesek 60 százaléka, míg a 31 évesnél idősebb korcsoport 65,4 százaléka szedett már életében legalább egyszer étrend-kiegészítőt. A növekedő igényeknek köszönhetően az étrend-kiegészítők piaca is bővül, egyre több opció válik elérhetővé. Ezeknek a készítményeknek rengeteg pozitív hatása van, de nagyon oda kell figyelni arra, hogy honnan szerezzük be őket.

Nem kötelező a bevizsgálás

Érdemes tudni, hogy a hazánkban is hatályos Európai Uniós jogszabályok szerint az étrend-kiegészítők forgalmazása nincs engedélyeztetéshez kötve, a gyártónak csupán a termék forgalomba helyezést kell bejelentenie az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek. Emiatt az így piacra kerülő készítmények nem esnek át előzetes vizsgálaton, ezért főként a beszerzés forrása lehet a biztosítéka annak, hogy jó minőségű étrend-kiegészítőhöz jusson a vásárló.

Már 1600 patika csatlakozott

A rossz minőségű, nem eredeti termékek forgalomba kerülésének megakadályozására jött létre a a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program még 2018-ban. A program célja, hogy csak a garantáltan jó minőségű, eredeti termékek jussanak el a vásárlókhoz. A Biztonságos Étrend-kiegészítő Programhoz országszerte eddig több mint 1600 patika csatlakozott.

Beszélne telefonon egy orvossal? Kattintson IDE!

A résztvevő gyógyszertárakban csak olyan készítmények, többek között vitaminokat és ásványi anyagokat vagy éppen növényi összetevőket tartalmazó szerek vásárolhatók meg, amelyek átestek az előírt – a minőségi megfelelőséget is figyelembe vevő – kockázatértékelésen. Az együttműködéshez csatlakozott gyógyszertárak listája ide kattintva érhető el.

Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Forrás: EgészségKalauz