Ezeket látta már?

Mostanában ügyetlenebbnek érzi magát? Porckorongsérv tünete is lehet

porckorongsérv, hátfájás, gerincsérv, ügyetlenség, sérv, zsibbadás

A porckorongsérv meglehetősen gyakori betegség, ám a legtöbb esetben nem jár együtt erős tünetekkel. Figyelmeztethet azonban rá a zsibbadás, a hátfájás, sőt az is, ha ügyetlenebbnek érezzük magunkat, mint korábban.

Porckorongsérv (gerincsérv) akkor alakul ki, ha a csigolyák közötti rugalmas, fánkra emlékeztető porckorong külső, keményebb rétege károsodik, belső, puha része pedig előreboltosul, kitüremkedik. Ez a kitüremkedő rész pedig nyomhatja, ingerelheti a gerincoszlop mellett húzódó izmokat.

Hátfájás és porckorongsérv

A hátfájás rendkívül gyakori panasz, az emberek többsége megtapasztalja élete során legalább egyszer, életkortól, nemtől, életmódtól függetlenül. Természetesen rengeteg okra vezethető vissza, hogy miért fáj a háta valakinek, a porckorongsérv csak az egyik ezek közül. Néhány figyelmeztető jellegzetesség azonban segíthet eldönteni, hogy valóban porckorongsérvről van-e szó, vagy egyszerűen megterheltük a hátunkat.

A porckorongsérv leginkább a középkorúak, a 30 és 50 év közöttiek betegsége. Később ugyanis a porckorong belső, puhább és rugalmasabb része veszít a folyadéktartalmából, így a kiboltosulás rizikója is jelentősen csökken. A felmérések szerint a porckorongsérv valamivel gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. Szintén növeli a betegség rizikóját a túlsúly, a fizikai munka, a dohányzás, illetve az, ha valakinek a családjában már előfordult gerincsérv. A porckorongsérv a deréktájéki és a nyaki csigolyákat érinti a leggyakrabban, a gerinc felső részénél valamivel ritkább.

Zsibbadás, érzéketlenség és izomgyengeség is lehet a tünet

A porckorongsérv tünetei függnek természetesen a betegség súlyosságától, illetve attól, hogy melyik csigolyák közötti porckorongok az érintettek. A kellemetlen tünetek, a fájdalom általában csak a test egyik oldalán érezhető.

Az is előfordulhat, hogy a kitüremkedő porckorong-rész nem hat az idegekre, így a gerincsérvnek nincs tünete, csak röntgenfelvételen látszódik az elváltozás. Van, akinél a fájdalom enyhe, másnál viszont rendkívül erős, akár a hétköznapi feladatokat is ellehetetlenítő.

Attól függően, hogy a gerinc mely szakasza érintett, a fájdalom nemcsak a hátban érezhető, de kisugározhat a vállakba, karokba, combokba, térdbe, sőt akár a lábszárba is. Ez pedig meg is nehezítheti a porckorongsérv diagnosztizálását, hiszen úgy is vélheti a beteg, hogy nem a gerincével, hanem a végtagjaival van gond. A fájdalom jellegét hasogatónak, élesnek írják le az érintettek.

A fájdalom mellett egyéb, idegrendszert érintő zavarok is lehetnek a gerincsérv tünetei: zsibbadás, érzéketlenség, bizsergő vagy égő érzés. Időnként jelentkezhet izomgyengeség, (ideiglenes) bénulás is, és a beteg azt tapasztalhatja, hogy ügyetlenebb, mint korábban volt. A legsúlyosabb esetekben a gerincsérv mozgáskorlátozottsággal, szexuális zavarokkal, széklet- vagy vizeletinkontinenciával is együtt járhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől fáj a hátam meg a derekam? A D-vitamin ebbe is erősen beleszólhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hátfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához