Ezeket látta már?

Sokszor zsibbad a lába? Ilyen tüneteknél kezdjen porckorongsérvre gyanakodni

lábzsibbadás lábfájdalom oka jele porckorongsérv tünete

Ha gyakran zsibbad a lába, látszólag ok nélkül, feltétlen járjon utána a kiváltó oknak!

A porckorong kopása a természetes öregedési folyamat része, ami általában a 20-as éveink vége felé kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a porckorongok kezdenek kiszáradni, elvesztik víztartalmukat és rugalmasságukat. Ahogy ezek az "öregedő" porckorongok elvékonyodnak és kiszáradnak, sérülékenyebbé válnak a külső behatásokkal szemben. Egy rossz mozdulat, emelés, vagy intenzív testmozgás nélkülözve a megfelelő bemelegítést könnyen okozhat sérülést, mely során a porckorong külső rétegei sérülnek, és a belsejében lévő anyag kifelé tolakodik. Ennek eredményeként kialakulhat az előbb említett porckorongsérv. Fontos megérteni, hogy a túlsúly és az intenzív testmozgás növeli a sérülés kockázatát.

Mi a pockorongsérv?

Porckorongsévről akkor beszélünk, amikor a porckorong körüli gyűrűk megsérülnek, és a géles anyag kifelé tolakodik a gerincvelő felé, szűkítve ezzel a gerincvelőcsatornát. A porckorongsérv jellegzetes tünetei közé tartozik az éles, heves fájdalom, amely a deréktól a farpofákig, néha pedig az alsó végtagokig, akár térdig, sőt bokáig is kisugárzik. Ezekkel a panaszokkal gyakran jár együtt az alsó végtag zsibbadása is. A tünetek időnként lassan és alattomosan fejlődnek ki. Ritkább esetben a fájdalomhoz gyengeség is társulhat a lábmozgásokban, és még ritkábban előfordulhat a széklet- és vizeletürítés kontrolljának zavara is.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv, és mit tehetünk ellene?

Előfordul olykor, hogy ülés közben elzsibbadnak a végtagok. Amennyiben azonban ez a tünet ugyanazon a területen, rendszeresen előfordul, akkor érdemes utánajárni a problémának, mivel akár porckorongsérv tünete is lehet.

A gerincoszlop felépítése

A gerinc az emberi test leginkább igénybe vetett része. A gerincoszlopot csigolyák alkotják, melyek közt rugalmas kollagénnel teli porckorongok húzódnak. Ezek szerepe, egyrészt, hogy levegyék a terhet a csigolyákról, másrészt, hogy segítsék, a gerinc mozgását. A porckorong kettős állományból épül fel: kocsonyás pulpából és az azt körülvevő rostos gyűrűből. Ez utóbbinak kiemelt szerepe van, hiszen ez biztosítja a középen lévő anyag helyzetét.

Így alakul ki a porckorongsérv

Porckorongsérvről akkor beszélünk, amikor a rostos gyűrű károsodik, meggyengül, és ezáltal a kocsonyás anyag kitüremkedik és nyomás alá kerül - magyarázza Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Ez kezdetben semmilyen panaszt nem okoz, ám ha ez az anyag a gerincidegeket is eléri, az kellemetlenséggel, fájdalommal jár.

Amennyiben ülés közben visszatérően zsibbadást tapasztal a lábában, úgy érdemes isiászra – melynek oka akár gerincsérv is lehet - gyanakodni. Ez az érzés jelentkezhet a comb külső oldalán, a térd alatt, esetleg a lábujjaknál is, attól függően, milyen méreteket öltött a probléma.

A porckorongsérv főbb tünetei

  • lábfájdalom
  • gerinctájéki fájdalom
  • zsibbadás
  • reflexkiesés
  • fokozódó tünetek köhögéskor/tüsszentéskor

Aktív fájdalomcsillapítással a kényelmes ülésért

Az isiász igen sok kellemetlenséget tud okozni, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni a panaszokkal, ugyanis előrehaladottabb állapotban előfordulhat, hogy már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek a tünetek. Dr. Váradi Éva szerint 3-5 alkalmas injekciós-infiltrációs kezeléssel a probléma megszüntethető, mely a gondok gyökerére hat. Akut szakaszban remek kiegészítő terápia lehet a guna terápia és az akupunktúra, míg krónikus esetben gyógytorna, illetve kineziotape ajánlott. Azt viszont tudni kell, hogy nem a gerincsérvet gyógyítjuk konzervatív eszközökkel, hanem annak tüneteit, valamint a későbbi panaszokat előzzük meg vele- teszi hozzá a doktornő.

Amennyiben "kiszakadt" formájával van dolgunk, akkor vagy csak műtéti megoldás jöhet szóba, vagy ki kell venni, viszont hogy melyik megoldás célravezető, az többek között reumatológus, neurológus, idegsebész együttes feladata.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így vethet véget a kínzó térdfájásnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

porckorongsérv

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához