Ezeket látta már?

Ha fáj a nyaka és mellette ezt tapasztalja, ne csak sérvre gondoljon

nyakfájás nyaki gerincsérv rosszindulatú daganatok tünete

A nyaki sérv leggyakoribb tünete a nyakban, vállban, karban vagy kézben érezhető fájdalom.

A koponyától a farokcsontig húzódó gerincoszlop csigolyákból és a csigolyák között található porckorongokból áll. A porckorongoknak egy külső, keményebb, és egy belső, puha, zselészerű része van.

Nem mindegy, hol fáj

A fájdalom helye, jellege, intenzitása elsősorban attól függ, melyik csigolyák és porckorongok érintettek

Porckorongsérvről vagy gerincsérvről akkor beszélhetünk, ha ez a puhább belső rész kisebb-nagyobb mértékben kitüremkedik a helyéről, át a külső, keményebb részen. A kitüremkedő rész pedig nyomhatja, irritálhatja a gerincoszlop mellett meghúzódó idegeket is.

A gerincsérv az idősebb korosztály jellegzetes betegsége, hiszen az öregedési folyamatok természetes velejárója, hogy a porckorongok károsodnak, kiszáradnak, elveszítik a rugalmasságukat, ezzel pedig sérülékenyebbé is válnak.

Nyaki sérv tünetei: fájdalom, bizsergés, érzéketlenség

Természetesen előfordulhat, hogy a nyaki gerincsérvnek nincs semmilyen tünete. Ilyenkor általában csak véletlenül, képalkotó eszközzel történő vizsgálat során derül ki, hogy a gerinc nyaki szakaszán sérv alakult ki.

A nyaki sérvre legjellemzőbb tünetek a nyaki fájdalom (melynél a nyak hátsó vagy oldalsó része az érintett), a váll, a kar vagy a kéz fájdalma, bizsergése vagy érzéketlensége. A nyak mozgástere beszűkül. A mozgás fájdalmassá válik, és a fájdalom akkor is erősödhet, ha bizonyos mozdulatokat végzünk vagy megerőltetjük a nyakat. A fájdalom intenzitása pihenésre csökkenhet.

A nyaki gerincsérvre bizonyos tünetek kevésbé jellemzőek, ám ezeket sem szabad elhanyagolni, sőt rendkívül fontos, hogy ezekkel sem foglalkozzunk. A nyaki fájdalom ugyanis komoly fertőzések, gyulladásos betegségek, akár rosszindulatú daganatok tünete is lehet. Ezen figyelmeztető tünetek közé tartozik a láz és a hidegrázás, az éjszakai izzadás, a megmagyarázhatatlan fogyás, a nyirokcsomó-duzzanat. A nyaki fájdalom ebben az esetben szűnni nem akaró, folyamatos, szemben nyaki gerincsérvvel összefüggővel, melynél a kellemetlen érzések bizonyos testhelyzetekben vagy pihenést követően csökkennek.

Pontosan hol fáj a nyaki sérv?

A nyaki gerincsérv tünetei, a fájdalom és a kellemetlenségek intenzitása több dologtól is függ. Elsősorban természetesen attól, hogy mely csigolyák (pontosabban, mely porckorongok az érintettek). A nyaki csigolyákat, illetve a mellettük található idegszakaszokat a szakemberek C-vel jelölik. A nyaki sérv a C2-C8 közötti idegeket érintheti, de a hát felső részénél lévő T1 ideget is.

Ennek megfelelően a nyaki sérv tünetei lehetnek:

  • szem- vagy fülkörnyéki fájdalom és fejfájás
  • a nyak hátsó részénél található csuklyásizom (trapézizom) fájdalma, érzékenysége, görcse
  • nyak-, váll-, lapocka-, kar- vagy kézfájdalom; a fájdalom akár az ujjakba is kisugározhat
  • a könyök és a csukló mozgásának beszűkülése
  • izomgyengeség a vállban, a karban, az alkarban vagy a kézben
  • a nyak, a váll, a kar, a kéz, illetve az ujjak érzéketlensége, zsibbadása, bizsergése

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon orvoshoz, amennyiben nyaki fájdalma fokozódik, vagy egy hétnél tovább fennáll, illetve a fájdalmat tarkómerevség, nyaktájéki zsibbadás, bizsergés kíséri. Szintén orvosi vizsgálatot igénylő állapot a nyaki fájdalommal egyidejűleg tapasztalható székelési és/vagy vizelési problémák és láz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lebénult a csontkovács kezelése után egy 28 éves nő

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyakfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához