Ezeket látta már?

Reggeli nyakfájás, zsibbadó végtagok: ha ezt érzi, irány az orvos!

Nyakfájás reggel oka kezelés

A nyakfájdalom gyakori panasz, sokan nem is veszik komolyan, pedig van, amikor sürgős orvosi vizsgálatra van szükség. Mutatjuk, milyen tünetekre figyeljen a nyakfájdalom mellett!

Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az esetekre hívja fel a figyelmet, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

Nyakfájdalom: vészhelyzetben nem szabad késlekedni

Vannak bizonyos vészhelyzetek, amikor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni a nyakfájdalom miatt, ilyenek például a baleset, gerincsérülés miatt fellépő fájdalom, vagy a komoly, más szimptómákkal párosuló fájdalom. Az alábbiakban azonban nem ezekről a vészhelyzetekről lesz szó, hanem azokról a szituációkról, amikor nem tudjuk eldönteni, szükség van-e orvosi vizsgálatra vagy sem.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a nyakfájást fertőzés, autoimmun betegség, daganat vagy más rendszerbetegség okozza, de ilyenkor jellemzően más komoly panaszok is jelentkeznek, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Vannak emellett olyan figyelmeztető jelek, amelyek megléte esetén szintén szükség van kontrollra, hogy kiderülhessen, pontosan mi okozza a gondot. Ezek a következők:

 1. 6 hétnél régebben áll fenn a panasz.
 2. A fájdalom nem elhanyagolható, és nem javul, esetleg romlik.
 3. Más tünet is társul a nyakfájdalom mellé

Ezek a nyakfájdalmat kísérő tünetek léphetnek fel

 • A gerinc érintésre fájdalmas.
 • Indokolatlan fogyás tapasztalható.
 • Láz és/vagy hidegrázás jelentkezik.
 • Komoly fejfájás és/vagy nyaki merevség és/vagy láz és/vagy zavartság lép fel. Ezek akár agyhártyagyulladás jelei is lehetnek.
 • Hirtelen fellépő, ún. thunderclap (mennydörgés) fejfájás, ami ugyan döntően ártalmatlan, de ki kell vizsgáltatni.
 • Lüktető, pulzáló fájdalom a halántékban vagy a fej hátsó részén.
 • Végtagokban jelentkező furcsa érzések: gyengeség, zsibbadás, rossz koordináció, amit gyakran nem is kapcsolunk össze a nyakfájással.
 • Megmagyarázhatatlan hányinger, hányás, ami akár a nyaki gerinc stabilitási problémáira is utalhat.
 • Szteroid vagy droghasználat, valamint a HIV fertőzés fennállása, amelyek komoly nyakfájdalmat okozhatnak.
 • Más testtájon is jelentkező ízületi fájdalmak, 40 éves kor előtt megjelenő és egyre romló panaszok, nehéz emésztés, irritált szemek – ezek mind utalhatnak bizonyos autoimmun betegségekre.

Nem minden nyakfájdalom jelent bajt

A nyakfájdalom az esetek egy részében nem kell, hogy aggodalmat keltsen. Nagyon gyakran előfordul, hogy egyszerűen "elalusszuk" a nyakunkat, és reggel merev nyakkal ébredünk. Máskor konkrétan beazonosítható a mozdulat, amellyel "meghúztuk" a nyakunkat. Az is igen gyakori, hogy a stressz miatti túlterhelés okozza az izmok merevségét és emiatt a fájdalmat. Néha a merevség a nyaki gerinc valamiféle rendellenességére utal. Kisebb valószínűséggel, de megjelenhet okként a nyaki porckorongsérv, a degeneratív nyaki gerincbetegség, a degenaratív nyaki ízületi betegség (ostheoarthritis). Ezek felderítésére elengedhetetlen a szakértő diagnózis, és szükség esetén olyan képalkotó eljárások, mint a röntgen, a CT vagy az MRI.

Ha a gyakori okok egyike áll a háttérben, akut esetben gyors segítséget jelenthet a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció. Hosszútávon pedig jó hatású lehet a természetes hatású lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, illetve prevenciós hatása miatt is feltétlenül ajánlott a funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs.

Budai Fájdalomközpont

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kínzó nyakfájás: 7 módszer, ami enyhíti a fájdalmat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, amipercek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#nyakfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához