Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ízületi kopása van? Így kezelheti!

ízületi kopás, porckopás

Az ízületi kopás nagyon gyakori betegség, és bár a folyamatot megállítani vagy visszafordítani nem lehet, megfelelő terápiával, az életmód megváltoztatásával jelentősen lelassíthatjuk azt. Rendkívül nagy szerepe van például a megelőzésnek, vagyis a porcok védelmének.

Az ízületi kopás kezelése elsősorban attól függ, milyen állapotban van a beteg, milyen stádiumú a betegség, mennyire erős a fájdalom, mennyire akadályozza a beteget a mozgásban, hétköznapi feladatainak ellátásában. Az enyhe, épp csak kezdődő porckopás esetén a legnagyobb hangsúly a megelőzésen, vagyis az ízületi kopás lelassításán van.

Az ízületi kopás gyógyszeres kezelése

Történhet részben fájdalomcsillapítókkal (szisztémás, szájon át szedhető szerekkel, vagy helyileg alkalmazható készítményekkel, krémekkel), gyulladáscsökkentőkkel, részben pedig ún. kondroprotektív, vagyis a porcokat védő szerekkel. A porcvédő szerek közé tartozik például a glükozamin, mellyel az ízületi kopás kezdeti szakaszában a tünetek és a betegség progressziója ellen is hatékonyan tehetünk.

Az előbbiek alkalmazása - különösen, ha semmilyen más módon nem teszünk a porckopás ellen - veszélyeket is hordozhat magában, hiszen csak a tüneteket kezeljük, az okot nem. Vagyis, a fájdalomcsillapítók szedése mellett valójában tovább romolhat a beteg állapota, akár anélkül, hogy ennek tudatában lenne, hiszen a fájdalom, mint legfőbb tünet, megszűnik. Bizonyos gyógyszereket injekció formájában is beadhatnak a betegeknek, ezek hatása hosszabb ideig (akár néhány hétig) is tart, céljuk lehet a fájdalmak, a gyulladás csökkentése.

Meg lehet előzni a porckopást?

A megelőzésben, illetve a progresszió lassításában rendkívül nagy szerepe van az életmód megváltoztatásának és a rendszeres testmozgásnak.

A porckopás rizikóját nagy mértékben növeli a túlsúly, hiszen ilyenkor megnövekedett terhelés nehezedik az ízületekre. Már annak is nagy hatása lehet, ha néhány kilótól (a testsúlyunk 5-10 százalékától) megszabadulunk, hiszen így az ízületeink is „fellélegezhetnek”. Ha sikerül fogynunk, a testmozgás is könnyebb lesz, ez pedig tovább javíthat az állapotunkon.

Az ízületeket kímélő testmozgás segíthet visszanyerni az ízületek rugalmasságát, flexibilitását, ráadásul az izmokat is erősíti. Az erősebb izmok pedig jobban tartják, védik az ízületeinket. Ideális esetben naponta, de legalább hetente háromszor érdemes valamilyen testmozgást végezni.

Olvasson tovább! 3 hiba, amit térdfájáskor a legtöbben elkövetünk!

A legsúlyosabb esetekben, ha más terápia nem jár eredménnyel, műtétet is javasolhat a kezelőorvos. Ilyenkor az ízületet „kicserélik”, protézissel helyettesítik. A műtét után nagyon fontos a gyógytorna. A térdprotézis beültetése után a fájdalmak jelentős mértékben csökkennek, sőt akár teljesen meg is szűnhetnek.

Ízületi kopása van? Így kezelheti!
Forrás: egeszsegkalauz.hu