Ezeket látta már?

Hasi sérv, lágyéksérv vagy gerincsérv? Ezekből a tünetekből tudható meg

sérv köldök has gerinc lágyék tünet

A sérv olyan abnormális állapot, melynél valamilyen szerv vagy szövet kitüremkedik abból a testüregből, melyben egyébként lennie kellene. Számos altípusa van és igen gyakori betegség.

Sérv alakulhat ki többek között a hasi területen, a köldöknél vagy a rekeszizomnál, a lágyéknál, a heréknél, a gerincnél. Mivel sokféle típusa van, a tünetek is nagyon különbözőek lehetnek. A sérv az esetek nagy részében nem okoz fájdalmat, panaszokat, vagy azok csak lassan, fokozatosan jelennek meg.

Sérv a hasi területen

A sérv elsődleges tünete a szabad szemmel is látható, kitapintható kitüremkedés vagy duzzanat, mely érintésre érzékeny lehet, de fájdalmat nem okoz. Előfordulhat, hogy a duzzanat mérete változik, akár teljesen vissza is húzódhat, de ez nem jelenti azt, hogy maga a probléma elmúlt volna. A hasi sérvekre jellemző, hogy bizonyos tevékenységeknél nagyobbá, látványosabbá válik a kitüremkedés, például köhögéskor, tüsszentéskor, megerőltető tevékenység végzése során. Néhány testhelyzetben is jobban látható lehet a sérv, például álláskor (vagy éppen ellenkezőleg, hanyatt fekvéskor). A has felső részén, a rekeszizomnál kialakuló sérv tünete lehet a gyakori gyomorégés, a nyelési nehézségek vagy a mellkasi fájdalom is.

Gerincsérv tünetei

Gerincsérv esetén a porckorongoknál alakul ki a duzzanat, mely nyomhatja az idegeket is. A tünetek annak megfelelően változnak, hogy a gerincnek melyik szakasza az érintett. Így a gerincsérv tünetei lehetnek a nyak-, hát- vagy derékfájás, a zsibbadás, az érzéketlenség, az izomgyengeség, az égő vagy bizsergő érzés. Általában csak a test egyik oldala az érintett. A fájdalom lehet enyhe, de akár nagyon erős is, és a karokba, a lábakba is kisugározhat. A legsúlyosabb esetekben a gerincsérv funkcióvesztést is okozhat, így inkontinencia vagy szexuális zavarok, merevedési problémák esetén ezt is ki kell vizsgálni.

Lágyéksérv tünetei

A lágyéksérvnél a kitapintható duzzanatot a combhajlatban, a combok és a csípő találkozásánál érzékelhetjük. Meglepő módon, jobb oldalon gyakoribb ez az elváltozás. A kitüremkedés általában nem okoz fájdalmat, de kellemetlen lehet tüsszentéskor, köhögéskor, megterhelő testmozgáskor, vagy székletürítés közben. Az is előfordulhat, hogy estére kezd fájni a terület, ám pihenéskor a kellemetlen érzés csökken.

Ha fáj a sérv

Bár a sérv nem túl esztétikus és kellemetlen lehet, alapvetően nem veszélyes. Azonban előfordulhat, hogy az érintett terület begyullad, ilyenkor a sérv környéke kipirosodik, érintésre érzékeny és fájdalmas, megduzzad. Égő, szúró fájdalom is jelentkezhet.

Azonnali orvosi beavatkozásra van szükség akkor, ha a kitüremkedő bél kizáródik, megsérül, vagyis, „becsípődik” a hasfalnál keletkezett mélyedésbe. Ennek a tünetei lehetnek az erős fájdalom, a hányinger és a hányás, a kitüremkedés megfeszülése, érzékennyé válása. A duzzanatot ilyenkor nem lehet visszatolni a hasüregbe.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől fáj a hátam meg a derekam? A D-vitamin ebbe is erősen beleszólhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hátfájás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához