Ezeket látta már?

Hirdetés

A régiek jól tudták: a felfázást akár antibiotikum nélkül is legyőzhetjük (x)

Vajon mindenképpen szükséges antibiotikum a felfázás kezeléséhez?

A hólyaghurutot, avagy felfázást baktériumfertőzés okozza, ezt a betegséget ezért sok esetben antibiotikumokkal kezelik. A világszerte egyre nagyobb problémát okozó antibiotikum-rezisztencia miatt azonban egyre gyakrabban ajánlják, hogy mielőtt komolyabb gyógyszerekhez nyúlnánk, forduljunk inkább a természet patikájához.

Ha nem érezzük jól magunkat, általában ajánlott orvoshoz fordulnunk, de bizonyos esetekben mégsem érdemes elsietni a dolgot, mert egy éppen csak kezdődő fertőzést akár jól bevált „házi” praktikákkal és recept nélkül hozzáférhető patikaszerekkel is sikeresen legyőzhetünk. A felfázás, avagy hólyaghurut tipikusan ilyen betegség.

A felfázást nem a hideg, hanem legtöbbször baktériumfertőzés okozza

A hűvösebb hónapokban a felfázás viszonylag gyakori megbetegedésnek számít, annak ellenére, hogy a bajt nem közvetlenül a hideg okozza, hiszen a betegség hátterében valójában többnyire baktériumfertőzés áll. Mégsem véletlenül nevezik felfázásnak, a hideg ugyanis hajlamosíthat a kialakulására: ha lehűl az altest, az emiatt lelassuló keringés következtében romlik a kórokozók támadásával szembeni védekezőképességünk. Mivel a hólyaghurutot baktérium okozza, ezért logikusnak tűnik, hogy ezt a betegséget antibiotikummal gyógyítsák, amelyet természetesen csakis orvosi recepttel lehet kiváltani. Mégis, immár az orvosok körében is egyre inkább terjed az a nézet, hogy az egyszerű felfázást nem szükséges azonnal antibiotikummal kezelni, miután a kezdeti tünetektől akár gyógynövényes segítséggel is sikerrel megszabadulhatunk.

Lehetőleg csak akkor szedjünk antibiotikumot, ha nincs más megoldás

Eleink, még bőven az antibiotikumok felfedezése előtt a felfázást bőséges folyadékbevitellel és gyógynövényi segítséggel kezelték. Ezt a terápiát immár a modern orvostudomány is újra támogatja, miután világszerte egyre komolyabb gondokat okoz a túlzott antibiotikum-használat, amely a melegágya a rezisztens, azaz a gyógyszereknek ellenálló, úgynevezett „szuperbaktériumok” kifejlődésének. Arról nem is szólva, hogy a szervezetünkből kiürülő gyógyszermaradványok a szennyvízzel – még tisztítás után is – visszakerülnek az élővilágba, azaz az antibiotikum-szedéssel közvetve a teljes ökoszisztémát károsítjuk.

Segíthet a medveszőlőlevél-tartalmú tabletta

A felfázás kezdeti tüneteit – a gyakori vizelési ingert és a csípő érést a vizelet ürítésekor – hatásosan csillapíthatjuk egy gyógynövényes készítmény, az Urzinol tabletta segítségével.

Az Urzinol nem antibiotikum, ellenben egy baktériumellenes hatású gyógynövény, a medveszőlőlevél hatóanyagát tartalmazza magas koncentrációban. A medveszőlőlevelet már eleink is sikerrel alkalmazták húgyúti panaszokra, és ma már tudományosan is igazolt a gyógynövény jótékony hatása a hólyaghurut tüneteinek kezelésében. Fontos azonban, hogy az Urzinol tablettát már az első panaszok megjelenésekor elkezdjük szedni, és emellett ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról. Az Urzinol tablettát nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

Ha a panaszok néhány nap után mégsem enyhülnek, netán komolyabb fájdalom, láz, véres vizelet jelentkezne, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

kockazatokrol3

Források:

László Á, Sziller I.: Szülészeti és nőgyógyászati infektológia, 2019, Oriold és Társai Kft.

Forrás: Phytotec Hungária