A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Darabos menstruáció, erős vérzés: véralvadási zavarokra utalhatnak

#menstruációs zavar #menstruáció #vérrög #terhesség
2019.01.22.

A menstruációs vérzés több mindenről is árulkodhat, például az illető véralvadási folyamatairól, az esetleges véralvadásgátló terápia hatékonyságáról.

Hirdetés

Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a következő jelekre hívja fel a figyelmet.

Vérrögök a menstruációs vérben

Szinte nincs is olyan nő, aki olykor ne fedezne fel apróbb vérrögöket vérzése során. Ez rendszerint a menstruáció első napjaiban figyelhető meg, amikor a vérzés erősebb és nagyobb darabokban válik le a méhnyálkahártya. Azonban, ha gyakran előfordul, görcsökkel jár és sok, nagyobb méretűek ezek a darabok, úgy fokozott véralvadás is lehet a hátterében, így ekkor érdemes orvoshoz fordulni. Laborvizsgálat útján ugyanis könnyen megállapítható egy esetleges trombofília (genetikai véralvadási zavar). Erre azért van nagy szükség, mert pozitív eredmény esetén, megfelelő prevenció alkalmazásával nem csak a darabos vérzésnek inthet búcsút, hanem megelőzheti azt, hogy mélyvénás trombózis/tüdőembólia lépjen fel.

“Amennyiben gyakran darabos vérzéssel szembesül, mindenképp trombofília vizsgálat indokolt, mivel az eredmény befolyásolja többek között a fogamzásgátló kiválasztását, valamint egy jövőbeni terhességet is. Ekkor ugyanis hormonmentes fogamzásgátlóra van szükség, valamint várandósság során indokolt lehet véralvadásgátló injekció adása”- mondja a professzor. (A betegnek e területen jártas nőgyógyásszal mindenképpen ajánlatos konzultálnia).

Erős menstruációs vérzés

Az erős menstruációs vérzés hátterében több minden is állhat, mely nem csak nőgyógyászati eredetű lehet, hanem belgyógyászati is. Erős vérzést okozhat ugyanis a vérzékenység is. Ekkor a véralvadás egyensúlya a vérzékenység irányába tolódik el. Így a probléma egyik tünete lehet a bővebb menstruációs vérzés, de pl. a fogmosás során jelentkező fogínyvérzés is jelzésértékű lehet.

“A vérzékenységnek számos oka lehet, nem feltétlenül a „klasszikus” faktorhiányról van szó, lehet ok a thrombocytagátló gyógyszerek szedése ,bizonyos gyógynövény készítmények, teák bő fogyasztása stb. Ilyen esetben mindenképpen jelentkezzen a beteg szakorvosnál”- hívja fel a figyelmet a professzor.

Nagyon fontos tudni, hogy a rosszul adagolt véralvadásgátló is okozhat erősebb vérzést, melyet igen komolyan kell venni, ugyanis ezáltal megnő az életveszélyes belső vérzések (pl. a hashártya mögötti vérzés, hólyag- illetve vesevérzés stb.). kialakulása is. Éppen ezért kell régi típusú antikoagulánsoknál rendszeresen ellenőriztetni kell az INR értéket (legtöbbször ennek 2-3 közt kell lennie).

“Amennyiben a véralvadásgátlót szedő beteg erős menstruációs vérzést, fogínyvérzést , véres vizeletet, a szem kötőhártyájának bevérzését tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz, mivel meglehet, más dozírozásra vagy más készítményre van szüksége a betegnek (pl. NOAC). Ezek túladagolása is veszélyes lehet! Ezen készítmények ugyanis megnyújtják az alvadási időt, így vérzéses szövődmények léphetnek fel”- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája. Trombózisközpont

Forrás: Trombózisközpont
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.