Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ilyen a nemi élet a klimaxon túl

Nem fejeződik be az élet a klimax után

A szex ma már a legkevésbé sem számít tabutémának – kivéve, ha az idősebb korosztály nemi életéről kell szót ejteni. Pedig nem csak a húszéveseké a világ! Igaz, negyven felett egy nőnek már gyakran adódnak nehézségei ezen a téren.

Tünet, amit a klimaxos nők sokszor eltitkolnak

A női szervezetben a negyvenes életévek vége felé komoly hormonális átalakulás kezdődik, ezt a folyamatot szokás „változókornak” nevezni – bár ezzel a kifejezéssel leginkább csak írott formában találkozik az ember. A beszélt nyelv bezzeg kevésbé finomkodó: klimax, banyaláz, banyakór – bátran nevén nevezi ezt az időszakot. Ma már a klimaxot kísérő tünetek (hőhullám, izzadás, hangulatingadozás) sem számítanak „cikisnek” – egyet leszámítva, ez pedig nem más, mint a hüvelyszárazság.

A negyvenes-ötvenes nők ezért hajlamosabbak az intim fertőzésekre

A női szervezetben lezajló hormonális változások a hüvelyt sem hagyják érintetlenül. A hormonszint jelentősen befolyásolja ugyanis a hüvely nedvességét, illetve nedvesedési képességét. A klimaxban a női petefészekhormonok termelődése folyamatosan csökken, majd végleg megszűnik, ezért az érintett nők előbb-utóbb szembesülnek azzal is, hogy a hüvelyük „már nem a régi”. Az ösztrogén hormon hiánya ráadásul nemcsak a nedvesedést befolyásolja, hanem az intim terület szinte minden szövetének állapotát, amelyek a menopauzában sorvadásnak indulnak, elvékonyodnak. Nem véletlen, hogy a változókorú vagy idősebb nők még inkább hajlamosak például a húgyúti fertőzésekre.

Fájdalmas szex, és az erre adott reakciók

És persze a hüvelyhám is érzékenyebbé, vékonyabbá válik ilyenkor, amit csak tetéz a nedvesedés hiánya. A gondok jellemzően a hálószobában kezdődnek, mert elsőként szinte mindig a szexuális élet során mutatkoznak meg a hüvelyszárazságra utaló jelek: fájdalmassá válik az együttlét, amely a szövetek fokozott érzékenysége miatt akár hüvelyi sérülésekkel, netán vérzéssel is együtt járhat.

A kellemetlen élmények hatására érthető, ha a nők első reakciója a szextől való tartózkodás, hiszen jogosan rettegnek a közösülés közben jelentkező fájdalomtól. Sokan nem mernek beszélni a problémájukról, mert kellemetlennek érzik, „tabuként” élik meg azt. Holott a helyzetbe nem érdemes beletörődni, mert az intimitás hiánya és a kielégületlenség egyik félnek sem tesz jót, és a párkapcsolat vagy házasság is könnyen tönkremehet emiatt. Ráadásul a szex közben érzett kényelmetlenség gyakran csak a kezdet: a nedvesség hiánya egy idő után már a mindennapokat is megkeserítheti, hiszen az állandó szárazságérzet kényelmetlen, viszkető-húzó érzést okoz a nőknek az intim területeiken.

A hüvelyszárazság kezelhető!

A szex közbeni alkalmi síkosítás helyett ezért is szerencsésebb inkább a hüvelyszárazság hosszú távú kezelésére koncentrálni. A tüneteket ugyan a hormonok hiánya okozza, a problémára mégsem kizárólag a hormonpótlás a megfelelő válasz. Sok nőnek nem is ajánlják, hogy hormonokat szedjenek, illetve akadnak, akik eleve inkább a természetesebb kezelési módokat részesítik előnyben. A patikában érdemes olyan speciális, a hüvelyszárazság kezelésére kifejlesztett készítményt kérni, amely kúraszerű használat mellett, hosszú távon képes újra nedvességgel feltölteni a hüvelyt bélelő hámszövetet.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához