Ezeket látta már?

Mellfájdalom: ciszta, gyulladás és hormonzavar is okozhatja

Fájdalom mell ciszta, gyulladás hormonzavar

Szinte nincs is olyan nő, aki olykor ne tapasztalna bizonyos fokú kellemetlen érzést, fájdalmat egyik vagy mindkét mellében. Mutatjuk, mi lehet az oka!

Ennek oka legtöbbször a menstruációt megelőző PMS, de lássuk, mi minden okozhatja még a problémát, és mikor érdemes vele orvoshoz fordulni. A kérdést dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza válaszolta meg.

Természetes hormonális változások

Az emlők fájdalmának és érzékenységének számtalan oka lehet, és ezek legtöbbször ártalmatlanok. A problémát elsősorban a hormonszint változásai generálják, melyek gyakran az életkorból, illetve a menstruációs ciklusból adódó hormonális változások (pl. pubertás, menopauza, terhesség, menstruáció, szoptatás).

Ha a mellfájdalom a menstruációs ciklushoz kapcsolódik, ciklikus mellfájdalomnak nevezik. A tünet része lehet az ún. premenstruációs szindrómának (PMS), de előfordulhat önmagában is.

Hormonzavarok

A hormonszintek ingadozását kóros endokrin állapotok is kiválthatják. Sajnos ingen gyakoriak az olyan endokrin betegségek, mint pl. az inzulinrezisztencia, PCOS, prolaktinoma. Szerencsére a legtöbb hormonális probléma könnyen orvosolható gyógyszeresen és/vagy életmódterápiával.

Akár természetes, akár kóros folyamatok okozzák a hormonok mennyiségének ingadozását, ilyenkor általában mindkét mellben érezni a fájdalmat, feszülést. Érdemes továbbá tudni, hogy vannak olyan gyógyszerek, melyek hormoningadozást okozhatnak, így ezt is vegye számításba, ha a mellfájdalom jelentkezik!

Fiborcisztás mell

Ez olyan állapotot takar, amikor a mell(ek)ben jóindulatú, folyadékkal teli, mozgatható ciszta/ciszták találhatók, melyek körül a kötőszövet felszaporodik. Ezek a csomók ahogy közeledik a menstruáció, megduzzadnak, érzékennyé válnak. Oka az ösztrogén/progeszteron egyensúlyának felborulása. Kezelése leggyakrabban progeszteronpótlással történik, ritkábban műtéti beavatkozás indokolt (főleg akkor, ha nagy a rosszindulatú daganattá való elfajulás esélye).

Jó- és rosszindulatú daganatok

A mellekben lévő csomóknak igen sok típusa is ismert, melyek közt vannak jó-és rosszindulatú elváltozások is. Bár vannak tünetek, melyek segítenek megkülönböztetni egymástól a jó-és rosszindulatú daganatokat, ám a biztos differenciáldiagnózist az aspirációs citológia, a szövettan adja. A legtöbben, ha csomót találnak a mellükben, egyből rákra gondolnak, ám ha rosszindulatú, az általában nem jár fajdalommal (bár az igen veszélyes gyulladásos mellráknál jelen van nagyfokú fájdalom is). Jóindulatú daganatok, ciszta esetén elég lehet a megfigyelés, ha panaszt okoz, akkor a ciszta leszívása, daganatok műtéti eltávolítása. Mellrák esetén műtétre minden esetében szükség van (ami lehet, hogy csak a daganatra korlátozódik, de az adott emlő levétele is indokolt lehet). Emellett kemoterápia/sugárterápia, gyógyszeres kezelés is szükséges.

Mellgyulladás

A mellgyulladás (mastitis) egy bakteriális eredetű fertőzés, leggyakrabban a szoptató nőket érinti, melyet az emlők túltelítődése, a tejcsatorna elzáródása előz meg. Ilyenkor az érintett mell fájdalmas, a bőr vörös, meleg, az illető lázas, rossz a közérzete. Mivel baktériumok okozzák, antibiotikumos terápia szükséges a kezeléséhez, ám ha a probléma tályogképződéssel is jár, úgy műtéti beavatkozás indokolt.

Rossz melltartó

Egy rosszul megválasztott melltartó is okozhat mellfájdalmat. Problémát okozat pl. a nem jó alátámasztás, ugyanis ekkor a szalagok a nap végére megnyúlnak, így a mellek nehézzé, fájdalmassá válnak. Kellemetlenséget okozhat az is, ha a melltartó túl kicsi, a merevítés szorosan a bőrbe/mellszövetbe hatol.

Mikor forduljon orvoshoz?

Megmagyarázhatatlan emlőfájdalom esetén mindképp orvosi vizsgálat szükséges. A konzultáció a következő esetekben is szükséges:

· Egy vagy két menstruációs ciklus után sem múlik el

· Menopauza után is fennáll

· A mellfájdalom látszólag nincs összefüggésben a hormonális változásokkal

· A mell egy konkrét részét érinti

· Csomót tapint ki

· A fájdalom fokozódik

· Lázzal jár

Ezek a vizsgálatok szükségesek

A mellfájdalom okának kiderítése során az orvos első körben fizikális vizsgálatot végez, csomók után kutatva, majd laborvizsgálatot kér a hormonszintek tisztázására. Gyakran van szükség ultrahangos mellvizsgálatra is, melynek során felderítésre kerülhetnek daganatok, ciszták, tályogok, gyulladások is - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Egy bizonyos kor felett (40 év felett) a rosszindulatú daganatok gyanúja estén mammográfia indokolt. Az orvos aspirációs citológiát is javasolhat, ami a csomók természetére ad bővebb információt. Mindezek kívül egyéb képalkotó vizsgálatok (CT, MR) is szükségesek lehetnek, a panaszoktól, kórtörténettől, egyéb eredményektől függően.

(Nőgyógyászati Központ)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen tünetek jelzik az agresszív, gyulladásos mellrákot

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához