Ezeket látta már?

Ez a 7 tünet jelentkezhet, amikor abbahagyja a fogamzásgátló szedését

fogamzásgátló, szedés, abbahagy, tünet, hormon

Ne lepődjön meg, ha ezeket tapasztalja a fogamzásgátló tabletta letétele után.

A hormonális fogamzásgátlók megakadályozzák a nem kívánt terhességet, segítenek szabályozni a ciklust, csillapíthatják a menstruációs görcsöket, sőt, jó hatással lehetnek a bőr állapotára is. De mire számíthat, ha abbahagyja a tabletta szedését?

Pattanások jelentkezhetnek

Fogamzásgátló szedése esetén a bőr állapota gyakran javul és kevesebb pattanás keletkezhet rajta. Érdekesség, hogy a tablettát használók kb. 14%-a nem a terhesség megakadályozása miatt alkalmazza őket – hanem főleg a bőrproblémák miatt. A javulás főleg az alacsonyabb tesztoszteronszint miatt következik be, hiszen fogamzásgátlóval kívülről női nemi hormonokat juttatunk be. De amikor abbahagyja a szedését, a bőrpanaszok ismét felléphetnek – főleg akkor, ha előtte is küzdött aknékkal.

Ha ez nem volt Önre jellemző korábban, akkor a probléma nem tart majd sokáig, maximum pár hónapig. A testünk ugyanis nem szereti a változásokat, hozzászokott a folyamatos hormonpótláshoz.

Ha a fogamzásgátló szedése előtt is voltak pattanásai, akkor nagy valószínűséggel ezek ismét megjelennek majd. Ha tartósan jelen vannak az aknék, úgy érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a panasz akár PCOS-re is utalhat, melynek tüneteit a tabletta addig elfedett!

Megváltozik a libidója

A sok női nemi hormon miatt a fogamzásgátlót szedő nőknél előfordulhat, hogy csökken a nemi vágyuk a tablettaszedés során. Ennek eredményeként ők nagyobb libidóról számolnak be, amikor abbahagyják az alkalmazását.

Megváltozhat a menstruációja

Ez talán nem meglepő, hiszen fogamzásgátló szedése során nincs is a szó szoros értelmébe vett menstruáció. Így könnyen lehet, hogy miután abbahagyja, máshogy jelentkezik a vérzés. Eltarthat egy kis ideig, amíg a szervezet az új állapothoz hozzászokik. Az első pár hónapban jelentkezhet köztes vérzés, ráadásul a ciklus hossza és a távozó vér mennyisége is megváltozhat. Amennyiben 3 hónapnál tovább áll fenn a menstruációs zavar, úgy érdemes orvoshoz fordulni.

Változás a testsúlyban

Bár sokan reménykednek benne, de nem mindenki fogy le a tablettaszedés után. Sőt, vannak, akik inkább felszednek néhány kilót. Szakemberek azt mondják, hogy a nők harmada fogy, harmaduk hízik, a többiek súlya pedig ugyanolyan marad.

Fogyás esetén érdemes tudni, hogy a súlycsökkenés oka főleg a vízvesztés, mivel a tabletta szedése vízvisszatartást okozhat. De ne feledje: ez nem egyenlő a zsírvesztéssel, így a leadott kilók nagy valószínűleg nem maradnak meg.

Kevesebb fejfájás

A fogamzásgátlók gyakran fejfájást, migrént okozhatnak a bevitt ösztrogén miatt. Éppen ezért, amikor leteszi a tablettát, azt tapasztalhatja, hogy kevesebbszer fáj a feje, ami valljuk be, igencsak plusz pont a hormonális fogamzásgátló nélküli életnek.

Jobban aludhat

A hormonális változások befolyásolhatják egyes nők alvását. A Sleep Science -ben megjelent tanulmányban a hormonális fogamzásgátlást használó nők alvásminőségét hasonlították össze a nem hormonális fogamzásgátlást alkalmazókéval. Bár a szerzők nem találtak szignifikáns különbséget az alvás minőségében köztük, de azt tapasztalták, hogy azok a nők, akik nem hormonális fogamzásgátlást alkalmaztak, mélyebben aludtak.

Jobb intim együttlétek

Néhány ember számára a fogamzásgátló szedése kissé kényelmetlenné teheti az intim együttléteket. Ez jellemzően a tabletta által kiváltott hüvelyszárazság miatt jelentkezik. Éppen ezért sokan számolnak be arról, hogy nem csak a libidójuk ébred fel a fogamzásgátló abbahagyását követően, de a házasélete is élvezetesebbé válik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A fogamzásgátló szedése mellrákot okoz? 6 tévhit az emlőrákról

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogamzásgátlás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához