Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Higiéniai és lelki tippek, amelyekre minden nőnek oda kell figyelnie

Tippek, hogy mire figyeljenek a nők az intim egészségünk megőrzése érdekében

Mire kell odafigyelnie egy nőnek nap mint nap az intim egészsége megőrzése érdekében? Dr. Bartha Tünde nőgyógyász válaszol.

Nőként fokozottan figyelünk külsőnkre, amikor valahol meg kell jelennünk. Szépítkezünk, tisztálkodunk, kiöltözünk. Ugyanígy, belsőnkre is oda kell figyelnünk, hiszen a hangulatunk a hormonális változások miatt is változékony lehet. Szervezetünk hangját is meghallva egészségesen kell táplálkoznunk, hogy megőrizzük formánkat, aztán, ha úgy döntünk, akkor biztonságos helyet nyújthassunk egy trónörökös fejlődésének.

A hétköznapi rohanás közepette azonban kénytelenek vagyunk priorizálni, és van, hogy ez éppen az intim egészségünk rovására megy. Most Dr. Bartha Tünde nőgyógyász ad pár egyszerű és hasznos tippet, hogy mire figyeljünk az intim egészségünk fenntartása érdekében.

Egy visszatérő, vagy rosszul kezelt hüvelyfertőzésnek komolyabb szövődményei is lehetnek, ezekről ITT írtunk bővebben.

Az első kérdésünk a doktornőhöz nem más volt, mint hogy mi a leggyakrabban elkövetett baklövés, amelyet a nők elkövetnek a hétköznapokban, és amely veszélyezteti az intim egészségüket.

Talán a legáltalánosabban elterjedttel kezdeném: a hüvelyöblítéssel. Panasz esetén és attól függetlenül gyakran használják. Hirtelen tisztaságérzést ad, de gondoljunk bele: nemcsak a felszaporodott bacikat, vagy gombákat távolítjuk el a hüvelyből, hanem a hüvely normál flóráját adó Lactobacillusokat is. Maradéktalanul nem tudjuk kitisztítani a hüvelyünket, így az öblítés után nem feltétlenül egy egészséges flóra fog felnőni, hanem ki tudja mely kórokozók. Ez újabb panaszhoz vezet, ez újabb hüvelyöblítéshez, újabb terápiához, újabb mellékhatásokhoz, újabb hüvelyöblítéshez és így tovább…” – válaszolta a szakorvos.

A bakteriális és gombás hüvelyfertőzés tüneteiről IDE kattinttva olvashat többet.

A doktornőtől megtudtuk azt is, hogy egy hüvelyfertőzésnek (ahogy számos más betegségnek) is lehetnek lelki okai, amelyek elősegítik a kialakulását, illetve akadályozzák a teljes gyógyulást. Ugyanakkor ez visszafelé is működik: egy folyamatosan kiújuló fertőzés is negatív hatással van az életünkre.

Visszatérő panaszoknál nagyon gyakran alakul ki párkapcsolati krízis. Sokszor gyanúsítják meg a nők is a párjukat, de érdekes módon talán még gyakrabban van fordítva: visszatérő hüvelyi panaszoknál még azzal is meg kell küzdenie egy nőnek, hogy bebizonyítsa, nem lépett félre. Sokat beszélgetek erről a pácienseimmel, gyakran egy ilyen panasz tükörré válik: talán jobban megláthatjuk a párkapcsolatunk buktatóit. De nagyon hosszú ideig tartó tünetek akár depresszióhoz is vezethetnek. Mindig látnunk kell azt, mikor kérjük szakmai segítséget betegünknek” – fejtette ki.

A hüvelyfertőzés lelki hátteréről szóló cikkünk ITT olvasható.

Íme 9 fontos tanács Dr. Bartha Tündétől az intim egészség megőrzése érdekében:

  1. Érdemes olyan intim mosakodó gélt választani, ami ápolja ezt a területet, vagy panasz esetén akár szüntetni is tudja a panaszokat (viszkető érzést például).
  2. Ha lehet, kerüljük az állandó tisztasági betét használatát (főleg az illatosított változatokat). Nem tesz jót egy folyamatos műanyag párnázás a szeméremtest bőrének.
  3. Óvatosan bánjunk az intim terület szőrtelenítésével, vagy legalábbis figyeljünk oda például egy borotválkozás utáni bőrápolásra. Könnyen hámfosztottá válik a szeméremtest, ha nem megfelelő készülékkel végezzük a szőrtelenítést.
  4. Érdemes a finomított szénhidrát és magas cukor tartalmú ételeket kerülni. Helyette inkább fogyasszon mindenki sok értékes tápanyagot a magas vitamin, rost és ásványi anyag tartalmú zöldségek, gyümölcsök formájában.
  5. Az immunrendszerünk általános erősítéséhez hozzátartozik a megfelelő mozgás kiválasztása és rendszeres végzése. 
  6. Ne feledkezzünk meg egy kiegyensúlyozott párkapcsolatról sem (ez mind a szexuális, mind a fizikai értelemben fontos, hiszen a kapcsolat így a lelki egészségünkre is jó hatással lesz).
  7. Alapszabály, hogy panaszok esetén lehetőleg jussunk el orvoshoz. Ez leginkább akkor igaz, ha először találkozik valaki ilyen panasszal, vagy gyakran visszatérő tünetekről van szó. 
  8. Nagyon fontos, hogy megfelelő készítményeket alkalmazzunk, hiszen a hüvelyben egy nagyon kényes egyensúly van, annak megborulása esetén jobban ki lesz téve a későbbiekben is fertőzéseknek. Ma már vannak olyan patikában, vagy drogériában kapható tesztek, amik otthonunkban segítenek nekünk eldönteni, hogy bakteriális, vagy gombás gyulladás okozza a panaszainkat. Így amíg megfelelő orvosi ellátást kapunk, enyhíthetjük a tüneteinket.
  9. Igyekezzünk nyíltan beszélni a problémánkról, ez nem stigma, vagy bélyeg. Kérjünk szakorvosi és lehetőleg – a gyakran és hosszú ideig tartó visszatérő panaszok esetén – pszichoterápiás segítséget! 

Tehát, ahogy a doktornő végül összefoglalta:

Mozgás, megfelelő táplálkozás, kiegyensúlyozott pszichoszexuális kapcsolat. Három nagyon fontos alappillére az intim egészségnek.

Terhesség idején egy hüvelyfertőzésnek nemvárt következményei lehetnek a babára nézve, a témáról EBBEN a cikkben kérdeztük a nőgyógyászt.

A megjelenést támogatta az intimfertozes.hu.

Forrás: egeszsegkalauz.hu