Ezeket látta már?

Intim folyás strandolás után - emiatt nőhet meg nyáron a fertőzések esélye

intim folyás strand hüvelyfertőzés hüvelyflóra

Ha Ön is tapasztalta már, hogy a felhőtlen strandolás után kellemetlen intim panaszok jelentkeztek, akkor a jövőben a következőkre fordítson nagyobb figyelmet.

Intim folyás, viszketés, égő, csípő érzés- ezek mind hüvelyfertőzésre utalhatnak, melyet a legtöbb nő minimum egyszer megtapasztal élete során. Bár fellépése nincs évszakhoz kötve, ám a nyári időszakban mégis többeknek okoz problémát - köszönhetően a strandolásnak és a fesztiválszezonnak.

Strandolás és intim bajok

A nyár sokak számára egyet jelent az intim fertőzésekkel. Hiszen, ha odakint kánikula van, akkor két dolog biztos: egy, hogy izzadunk, kettő, ha tehetjük, vízközelbe megyünk kicsit megmártózni és felfrissülni. Nos, egyik sem tesz jót a hüvelyflórának. Éppen ezért a leggyakoribb nyári fertőzések közé a Candida, a bakteriális vaginózis, az e-coli okozta hólyaghurut, és különböző gombás fertőzések tartoznak.

A túlzott verejtékezés sajnos az alsóneműn is nyomot hagyhat - főleg, ha nem megfelelő minőségűt viselünk. Az átizzadt fehérnemű pedig meleg, nedves környezetet termet, ami remek táptalaja a gombák elszaporodásának. Ugyanebből az okból a nyári strandolások is megnövelhetik a fertőzések esélyét, hiszen, ha a vizes fürdőruhát magunkon hagyjuk, ugyanígy járhatunk.

Ezek a tünetek utalhatnak hüvelyfertőzésre

  • megváltozott színű/állagú/szagú intim folyás
  • alhasi fájdalom
  • pecsételő vérzés
  • fájdalmas intim együttlétek
  • égő, viszkető érzés
  • fájdalmas vizelés

Mi a jobb? Természetes vizek, vagy a vegyszerekkel kezelt medencék?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon hol jobb fürdeni? Természetes vizekben, vagy megfelelően karbantartott medencékben? A szakemberek inkább az előbbiekre voksolnak, mivel ezek öntisztulóak, míg az utóbbiak vizében sok a vegyszer (főleg a klór), ami pedig felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, mivel a Ph eltolódhat a lúgos irányba - emiatt pedig megnő a fertőzésveszély. Ennek oka, hogy a klór a hüvelybe kerülve a hasznos lactobacillusokat is elpusztítja, melyek a védelmet adó savas közeget biztosítják.

Tényleg nem szabad sokáig a sekély vízben ücsörögni?

A partokon gyakran látni a sekély vízben üldögélő nőket, akik úgy napoztatják magukat, hogy azért közben mégis hűti őket a víz hullámzása. Talán hallhatta már azt, hogy ez egyáltalán nem javasolt, hiszen így könnyen bemoshatja a víz a káros mikroorganizmusokat a hüvelybe. Ez azonban nincs így - de az való igaz, hogy nem tanácsos ott hosszan nézelődni, ám nem a vízben lévő kórokozók miatt, hanem a már említett nedves környezet miatt.

Hogyan lehet elkerülni strandolás során az intim fertőzéseket?

  • cserélje át nedves fürdőruháját szárazra
  • viseljen jól szellőző fehérneműt, kerülje a műszálas darabokat
  • ha hajlamos a fertőzésekre, inkább természetes vizekben mártózzon meg
  • megelőzésnek alkalmazzon lactobacillus-helyreállító kúrát, mely megőrzi a hüvelyflóra egészségét

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hüvelygomba: hogyan ismerhető fel, és mikor kell vele orvoshoz fordulni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvelyfertőzés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához