Ezeket látta már?

Candida-gomba: ezt írja fel ellene az orvos, amikor nagyon elszaporodik

candida gomba, tünetei, candidiásis, szájpenész, cukorbetegség

A candidiasis gyakori betegség, és néhány szélsőségesen súlyos esettől eltekintve viszonylag könnyen gyógyítható.

A hüvely gombás eredetű fertőzéseit legtöbb esetben a penészgombákhoz tartozó Candida albicans, vagy esetleg egyéb Candida fajok okozzák. Kinél áll fenn leginkább a fertőzés veszélye és mivel kezelhetjük? A hüvely gombás eredetű fertőzéseit legtöbb esetben a penészgombákhoz tartozó Candida albicans, vagy esetleg egyéb Candida fajok okozzák.

Candida-fertőzés: oka, tünete és kezelése - olvasson tovább! >>

Candida gomba gyakori tünete a szájpenész

A Candida albicans gombafaj a szervezetben - normális esetben - csekély mértékben van jelen. Főként a szájüreg, a vagina (hüvely) és a bél nyálkahártyáján él, és általában nem okoz problémát. A Candida albicans gombafaj a népességben, és azon belül is a bélrendszerben mintegy 30% gyakorisággal fordul elő. Ezért is lehetséges, hogy szüléskor az újszülöttek már szájpenésszel jönnek a világra.

Adódhat olyan állapot, esetleg betegség a szervezetben, hogy az ún. normál flóra megbomlik, és a Candida elkezd szaporodni, burjánzani. Ebből képződik a szájpenész, illetve az egyéb Candida-fertőzésnek minősülő betegségek. A bőrön különösen akkor fejlődhet ki, ha a bőrfelület sérült, nyirkos, meleg (hajlatokban főleg).

A gombafertőzés érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat (leginkább a száj és a hüvely nyálkahártyáját értve ezalatt) valamint jelentkezhet az emlők alatti hajlatokban, a nem körülmetélt férfiak penisének előbőrén, illetve a bélrendszerben is.

Kinél nagyobb a Candida megjelenésének kockázata?

  • csökkent immunműködésű betegek, HIV-fertőzöttek
  • cukorbetegek
  • terhes nők
  • egyes gyógyszerek szedése esetén (pl. antibiotikumok, orális fogamzásgátlók, szteroidkészítmények).
  • leukémiás kemoterápiás kezelésben részesülő betegek.

A Candida-fertőzés kezelése

Mivel a Candida normálisan is előfordul a szervezetben, tehát kiirtani nem lehet – és nincs is értelme. A kezelés célja az lehet, hogy álljon vissza az egyensúly, és a gomba ne szaporodjon el túlzottan.

Az egészséges immunrendszer segít a szervezet normál flórájának egyensúlyban tartásában (baktériumok/gombák).

A Candida túlnövekedése, fokozott szaporodása esetén az orvos rendelhet gombaellenes szereket, mint pl. a fluconazol, clotrimazol, miconazol. Ezek lehetnek szisztémásan, vagy helyileg alkalmazott szerek, van közöttük vény nélkül is kapható, de csak a lokális (helyi) kezelésre adott készítmények.

Megelőzhető-e a Candida gombafertőzés?

Többféle kockázati tényező áll fenn (ld. fentebb) a gombafertőzés kialakulására, tehát az emberek egy része eleve érzékenyebbnek tekinthető a gombafertőzésre. Bizonyos tényezők nem változtathatóak, mint pl. a cukorbetegség megléte, de néhány életmódbeli változtatás megelőzheti a visszatérő fertőzéses epizódokat.

A bőr szárazon tartása, és megfelelő szellőzése már önmagában is csökkenti a Candida túlszaporodás veszélyét. Az acidofil kultúrát (lactobacillusok) tartalmazó élő joghurtok fogyasztása segíti a bélben a baktérium/gomba flóra helyes egyensúlyának kialakulását. A cukorban vagy alkoholban gazdag táplálék kerülendő, ez ugyanis talajt adhat a Candida túlzott szaporodásának. Hasonlóképpen a túlzott koffeinfogyasztás is káros ebben a tekintetben. Érdemes mindemellett az orvossal is konzultálni, főként ha visszatérő jellegű a Candida-fertőzés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrgomba, gombás bőrfertőzés: tünetei, okai és kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gombás fertőzés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához