Ezeket látta már?

Vérzési rendellenességek

2010.05.05. Módosítva: 2016.06.02.

A normális női vérzési ciklus hossza 26-30 nap (optimálisan 28 nap). A vérzés 2-4 napig tartó vörösbarna folyás, mely fájdalmatlan, alvadékos vérzést nem tartalmaz. A normális vérzés definíciója szerint vérzési rendellenességei a következők:

1. A havivérzés mennyiségi rendellenességei

Vérzési rendellenességek

Hipermenorrheáról akkor beszélünk, ha a vérzés 5 napnál tovább tart és /vagy alvadékos.

Hipomenorrhea esetén a vérzés gyér, és legfeljebb 2 napig tart.

2. A ciklus hosszának rendellenességei ("tempóanomáliák")

Oligomenorrheáról (ritka méhvérzés) beszélünk, ha a vérzés kórosan ritkán (32 napnál ritkábban) jelentkezik.

Túlzottan gyakorta (26 napnál gyakrabban) jelentkező vérzés esetén polimenorrheáról ("gyakori vérzés") beszélünk.

3. A vérzés kimaradása

Amenorrhea (szinte valamennyi peteérési zavar rendellenesség jele lehet).

4. Havivérzést kísérő kóros rendellenességek

Fájdalmas havivérzés (diszmenorrhea)

Prémenstruációs szindróma (PMS)

A vérzési rendellenességek előfordulása

Bárkinél, bármikor előadódhat. Aligha van olyan nő, aki valamelyik rendellenességet ne tapasztalta volna élete folyamán.

A vérzési rendellenességek okai

Lényegében kétféle okot különböztethetünk meg: (1) peteérési zavara, (2) nem megfelelő fogamzásgátló tabletta használata.

A peteérési zavarok bármilyen stresszhelyzet következményei lehetnek, beleértve az egyszerű idegességet éppúgy, mint más szervi betegség által okozott testi megterhelést.

Egyéb iránt nincs olyan testi vagy lelki betegség, mely az említett vérzészavarok vármelyikét ne tudná kiváltani. A vérzési zavarok ui. lehetnek stressz következményei is. A stressz éppúgy lehet viszonylag hétköznapi szorongás következménye, mint ahogy lehet súlyos szervi betegség okozója is.

A peteérési zavar jellemző oka a stressz. A stressz letiltja a szaporodást a tüszőrepedés blokkolásával. Így van ez pl. a nyulaknál, őzeknél, stb. Az embernél is. a cikluszavarok tehát ősi önfenntartó reflexek testi megnyilvánulásainak tartandók – legalábbis az esetetek döntő többségében.

A vérzési rendellenességek diagnózisa

A peteérési rendellenességek típusát az ébredési hőmérséklet mérésével, a nyakcsatorna nyákjának ciklus végi mikroszkópos vizsgálatával, továbbá méhnyálkahártya és a petefészkek hüvelyi ultrahangos vizsgálatával pontosan meg lehet állapítani. Egyéb módszerek is rendelkezésünkre állnak (pl. a hüvelyhám sejttani vizsgálata), ezeket ma már ritkábban használjuk.

A vérzési rendellenességek terápiája

A vérzési rendellenességek általában a tüszőrepedés elmaradásának (folliculus persistens) következményei. A kezelés célja az ösztrogén/progeszteron egyensúly helyreállításának több módja lehetséges. A választandó terápia attól függ, hogy mit kíván a beteg: terhességet, fogamzásgátlást, vagy csak egyszerűen normális ciklusokat.

Egyéb tudnivalók a vérzési rendellenességekről

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása (folliculus persistens). Ezt az állapotot többnyire stressz okozza és ez számos vérzési zavar formájában ölthet testet. Mindezen cikluszavarok könnyen gyógyíthatók, de a tartós gyógyuláshoz a hátérben meghúzódó stressz eredetének tisztázása is indokolt.

A rendszertelen vérzés miatt végzett "egészségügyi" méhkaparásoknak az esetek kvázi 100%-ában nincs létjogosultsága. Csak a következményt szüntethetik meg, az alapbetegséget (a stresszt) viszont súlyosbítják.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához