Ezeket látta már?

Mellfájdalom okai - ez az 5 dolog áll a leggyakrabban a hátterében

mellfájdalom oka menstruáció rák ciszta hormonzavar

Gyakori panasz a mellfájdalom, mely jellemzően a menstruációval van összefüggésben - de mi van, ha mégsem?

A mellfájdalom általában a menstruáció előtti időszakban jelentkezik, és jellemzően a vérzés első-második napján fokozatosan enyhül. Ez természetes jelenség, melyért a hormonok a felelősek. Előfordulhat azonban, hogy más váltja ki a panaszt.

A mellfájdalmakat két fő csoportra lehet osztani: ciklikus és nem ciklikus mellfájdalomra. Ahogy a nevük is mutatják, a fő különbség a kettő között az, hogy az egyiknél a ciklushoz kapcsolódik a panasz, míg a másiknál nem.

Ciklikus mellfájdalom

 • egyértelműen összefügg a menstruációs ciklussal és a változó hormonszinttel
 • a mellek nehezek és tompán fájnak
 • gyakran kíséri a mellduzzanat vagy csomósodás
 • általában mindkét mellet érinti, különösen a felső, külső részeket
 • a menstruáció kezdetét megelőző napokban felerősödik, majd ezt követően enyhül

Nem ciklikus mellfájdalom

 • nem kapcsolódik a menstruációs ciklushoz
 • feszítő, égő, szúró vagy fájdalmas érzés
 • állandó vagy időszakos
 • általában az egyik mellet érinti, egy meghatározott területen, de diffúzabban terjedhet a mellben
 • a legvalószínűbb a menopauza után

Azok a fránya hormonok

A hormonális ingadozás a mellfájdalom első számú oka. Az emlők a menstruáció kezdete előtt három-öt nappal kezdhetnek el fájni, majd a vérzés első, második napja után meg is szűnik. Ennek oka az ösztrogén és a progeszteron szintjének emelkedése - ezek a hormonok a mellek megduzzadását és érzékenységet okozhatják. Ez teljesen normális, csakúgy, mint az, amikor a terhesség során tapasztalja az illető a panaszt. Általában az első trimeszterre jellemző a mellek érzékenysége és fájdalma, sőt, gyakran ez az első jele a várandósságnak.

Fertőzés

Bár általában a szoptató nőket érinti, ám bárkinél előfordulhat. Ha például a ruhája kidörzsöli a mellbimbóit, azon keresztül könnyen bejuthatnak baktériumok, amelyek fertőzést okozhatnak. Ez általában az egyik mellett érinti és a fájdalom mellett láz, vörösség és duzzanat is tapasztalható. Ilyenkor célszerű minél hamarabb orvoshoz fordulni, aki antibiotikumot javasolhat az állapot megszüntetése érdekében.

Ciszta

Ha hirtelen érzékeny csomót tapasztal a mellében, akkor valószínű, hogy cisztája van. Ezek a folyadékkal teli csomók nem veszélyesek, és gyakran nem is kell őket kezelni (ha mégis, könnyen eltávolítható), mivel maguktól is elmúlhatnak. Ám nagyon fontos, hogy orvos alaposan megvizsgálja őket és elkülönítse a rosszindulatú képletektől.

Az emlőcisztáknak szerencsére nincsenek életveszélyes szövődményeik, ám megfertőződhetnek, nagyokká válhatnak, feszülhetnek és fájdalmasak lehetnek - ilyenkor aspirációt igényelnek.

Mellrák

Bár a mellrák jellemzően fájdalommentes, ám nem minden esetben. Az igen agresszív gyulladásos emlőrák például nagy fájdalmat okoz, így fontos, hogy ne legyintsen a problémára. A mell bőre ekkor megvastagodhat vagy bemélyedhet és vörössé válik.

Fibrocisztás emlőbetegség

Az állapot röviden a mellek cisztás és kötőszövetes elfajulása. Nem rákos, jóindulatú betegség, melynek során a mellek csomóssá, fájdalmassá válnak. Kialakulásában a hormonális ingadozásoknak nagy szerepük van, így a tünetek menstruáció előtt súlyosbodhatnak.

További okok a mellfájdalom hátterében

 • gyógyszerek
 • mellsérülés
 • nem megfelelő melltartó
 • mellkasi problémák (pl. gyulladás a bordáknál, meghúzódott izom, mellkasi sérülés)

Mikor forduljon orvoshoz?

A legtöbb esetben az emlőfájdalom nem rákos, jóindulatú emlőbetegséget jelez. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, ha megmagyarázhatatlan mellfájdalmat tapasztal, amely egy vagy két menstruációs ciklus után sem múlik el, vagy amelyik a menopauza után is fennáll. Célszerű orvoshoz menni akkor is, ha úgy tűnik, hogy a probléma nincs összefüggésben hormonális változásokkal, romlik és zavarja a mindennapi tevékenységeket. Az orvos ekkor labor-és fizikális vizsgálat mellet ultrahangot, mammográfiát, CT-t, illetve biopsziát javasolhat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agresszív daganattípus a mellben: ilyen különös tünetek jelzik a gyulladásos mellrákot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához