Ezeket látta már?

Klimax: nem csak a kánikula miatt izzadhat erőteljesebben

menopauza, klimax, izzadás, hormonzavar, változókor

A súlyosabb hőhullámokat tapasztaló nőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás a legújabb kutatások szerint.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról korábban, hogy a klimax időszakában a súlyosabb hőhullámok a metabolikus szindróma nagyobb kockázatával mutattak kapcsolatot:

"Egy, az isztambuli 25. Európai Endokrinológiai Kongresszuson (2023. 05. 13-05. 16.) bemutatott kutatás szerint a menopauza kapcsán súlyosabb hőhullámokat tapasztaló nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki metabolikus szindróma és magas vérnyomás.

A metabolikus szindróma három vagy több olyan állapotot foglal magában, amelyek együtt fordulnak elő, és növelik a szívbetegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezen állapotok közé tartozik a magas vérnyomás, a magas vércukorszint/inzulinrezisztencia, a hasi elhízás és a kóros vérzsír (triglicerid, koleszterin)-értékek.

A menopauza után a nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve a metabolikus szindróma, illetve a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában.

Ebben a tanulmányban görrög kutatók 825 egészséges, 40-65 év közötti nőt vizsgáltak meg, akik nemrégiben estek át a menopauzán. 15 éven keresztül, 2006 és 2021 között figyelték meg ezeket a nőket, és megállapították, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos hőhullámokban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás és metabolikus szindróma. Ezenkívül a metabolikus sziondrómát korábban diagnosztizálták azoknál, akiknél magas vérnyomás vagy metabolikus szindróma alakult ki, mint azoknál, akiknél nem voltak vagy enyhébbek voltak a hőhullámok."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőhullámok és hangulatváltozások: vény nélküli megoldások változókori panaszokra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#klimax

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához