Ezeket látta már?

Egy majom is lehet menopauzás? Kiderült, hogyan élik meg a csimpánzok a változókort

ngogo, menopauza, állatvilág

A menopauza ritka az állatvilágban, és ez a megállapítás megkérdőjelezi azt, amit az evolúciójáról tudunk.

Először láttak nőstény csimpánzokat túlélni jóval azután, hogy már nem tudtak szaporodni – átestek a menopauzán. Egészen a közelmúltig a menopauzát egyedülállóan emberi jelenségnek tartották, még a legközelebbi rokonainknál sem tapasztaltuk. A felfedezés nem csak cáfolja ezt, és felveti annak lehetőségét, hogy a menopauza sokkal korábban alakult ki, mint gondoltuk, hanem megkérdőjelezi a választ arra a kérdésre, hogy miért alakul ki egyáltalán a menopauza.

Az evolúciós elmélet durva változata szerint az egyének pusztán szaporodás céljából léteznek. Amint ezt már nem tudják megtenni, nincs értelme létezésüknek, a vita folytatódik, és túlélésük anomáliát jelent. Ez a modell népszerűbb azok körében, akik soha nem jutottak túl a középiskolai biológián, mint a gyakorló tudósok körében, de ez nem akadályozza meg, hogy sok vitába és feltételezésbe beszivárogjon.

A homoszexualitáshoz hasonlóan a menopauza is cáfolja ezt a nézetet

Ha igaza lenne, az evolúciónak azokat kellene előnyben részesítenie, akik legalább halálukig képesek szaporodni, talán néhány év türelmi idővel, hogy felneveljék utolsó gyermeküket.

Ngogo csimpánzok hosszú élete

Dr. Brian Wood, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatáraival a Ngogo csimpánzokat tanulmányozták a szaporodás utáni reprezentációnak (PrR) nevezett mérési módszerrel. (az átlagos felnőtt életkor azon aránya, ahol a népesség elvesztette szaporodási képességét.)

A csapat 0,2-es értéket számolt ki a női Ngogo populációra úgy, hogy 66 nőstény vizeletét tesztelte a csökkenő termékenységgel összefüggő hormonális változásokra. Bár nem olyan magas, mint az embernél (0,3-0,47) vagy több bálnafajnál, ez az érték sokkal közelebb áll a legtöbb emlősnél tapasztalt értékekhez (0,04 vagy az alatt).

Az emberekhez hasonlóan a nőstény csimpánzok is jellemzően 50 éves koruk körül élik át a menopauzát, de kevesen érik el ezt a kort a vadonban, nemhogy túlélik sokáig. Legalábbis ez a helyzet más jól tanulmányozott populációk esetében; a Ngogo nőstények szokatlanul hosszú életűnek tűnnek, sokan túlélik az 50-es és 60-as éveiket, miután utolsó utódaik a 40-es éveik közepén születtek.

Már korábban is ismert volt, hogy a nők menopauza utáni hosszú élete nem csupán a közelmúlt orvosi és társadalmi fejlődésének eredménye. Michael Cant, az Exeteri Egyetem professzora a csimpánzvizsgálatot kísérő cikkében megjegyzi , hogy a hadzai vadászó-gyűjtögetők körében a nőstébyek átlagos életkora 41 év, amikor megszülik az utolsó babát, és a legtöbben több mint 20 évig élnek ezután. Ez több mint elég idő ahhoz, hogy a gyermek önállóvá váljon.

Wood és társszerzői fontolgatják annak lehetőségét, hogy a Ngogo csimpánzok rövid ideig szokatlan biztonságban élnek. Figyelemre méltó, hogy a leopárdokat az 1960-as években kiirtották a térségben, és a ngogo populáció ezt követően területi háborút nyert néhány szomszéddal, kiterjesztve az élelmiszerhez való hozzáférésüket. Ha ez az elmélet igaz, akkor a menopauza talán azután vált általánossá az emberekben, hogy elkezdtünk tovább élni.

Alternatív megoldásként előfordulhat, hogy a Ngogo-k természetesebb állapotban vannak, és más régiók rövidebb életű csimpánzai szenvedtek attól, hogy az emberek elpusztították élőhelyeiket és betegségeket hozta be a földjükre.

A „nagymama-hipotézis”

Az emberi menopauza hagyományos igazolását, amelyet az orkákra is alkalmaztak , „nagymama-hipotézisnek” nevezik. Ez azt állítja, hogy ha a szaporodási képesség elveszik, az energiát az unokák nevelésére irányítják. Azoknál a fajoknál, ahol a gyermekkor hosszú, és fontos a jó életkezdés, ez lehet a leghatékonyabb módja a génjei hosszú távú átvitelének biztosításának.

Sajnos erre a magyarázatra az idősebb csimpánzok nem nyújtanak bébiszitter szolgáltatást unokáik számára. Valójában a lányaik általában egy másik csapathoz költöznek, mielőtt szaporodnának. Bár sok idősebb nőstény osztozik egy csapaton fia utódaival, még az apák sem foglalkoznak sok gyermekneveléssel, nemhogy a nagymamák. A bonobókkal ellentétben a csimpánzok nem szolgálnak párkeresőként fiaik számára. Valami homályosabb dolog történik a Ngogo csimpánzok között, és ezért valószínűleg az emberekben és a bálnákban is.

A genetikai kapocs

Az egyik tipp abban rejlik, hogy amikor a nőstények új csapatba érkeznek felnőttkoruk kezdetén, nem állnak rokonságban a többi taggal. Minél tovább élnek, annál szorosabb a genetikai kapcsolatuk a csoporttal, ami szintén igaz, bár más szaporodási folyamat révén, legalább két olyan bálnafaj esetében, amelyekről ismert, hogy menopauzán mennek keresztül.

Lehetséges, hogy egy bizonyos kor után az idősebb nőstények kellően genetikailag kötődnek a csapat fiatalabb tagjaihoz, így előnyös számukra, ha nem versenyeznek az erőforrásokért, vagy nem tudnak bölcsességük és tapasztalataik átadására összpontosítani.

Bármi is legyen a válasz, a felfedezés,

„kiemeli a nehéz, hosszú távú terepvizsgálatok – gyakran kis költségvetéssel és a bezárás állandó kockázatával járó – azon erejét, amelyek megváltoztatják az emberi biológia és viselkedés alapvető megértését” – írja Cant.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Emlőrák: ez a tünet téveszti meg leggyakrabban a nőket

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menopauza

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához