Ezeket látta már?

Mióma és méheltávolítás: új, ambuláns méhmegtartó kezelés érhető el Magyarországon

mióma, műtét, kezelés, daganat

Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon végzik a mióma innovatív, műtét nélküli kezelését.

Az innovatív, rádiófrekvenciás technikával történő mióma kezelés előnye a hagyományos műtéttel szemben, hogy a méhet nem kell eltávolítani, a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli, és az esetek egy részében még altatás sem szükséges.

Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon nyílt meg a lehetősége a méh jóindulatú daganatai (mióma) rádiófrekvenciás ablációval történő, műtét nélküli kezelésének, amely évente több tízezer nő életminőségét is javíthatja.

13 ezer méheltávolítás történik Magyarországon

A terület kiemelt fontosságú, mert évente 13.000 méheltávolítás történik Magyarországon, többségében mióma diagnózissal. Az új kezeléssel a méh megmenthető hegek nélkül, a beavatkozás nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nem csak alkalmazzák az új technológiát, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvosoknak, orvostanhallgatóknak. A szakemberek szerint hamar el fog terjedni a hazai egészségügyben az eljárás, amely bizonyos esetekben kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat. Az innovatív orvosi technikák megjelenése kiemelten fontos Magyarországon.

Dr. Novák Zoltán PhD, szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke szerint jelentős innovációnak számít a jóindulatú méhdaganat, a mióma vágás nélküli műtéti kezelési módja, a transzvaginális rádiófrekvenciás abláció, amely elsőként Magyarországon érhető el Közép-Kelet Európában.

Az új, méhmegtartó eljárást ambulánsan végzik

A mióma kezelésében az új méhmegtartó eljárás kiemelt fontosságú, mert évente 13.000 méheltávolítás történik Magyarországon, negyed részében rosszindulatú, háromnegyed részben jóindulatú daganatok miatt, az esetek többségében mióma miatt. A szakember elmondta: a miómák a leggyakoribb jóindulatú (nem rákos) daganatok, amelyek a méh simaizomsejtjeiből erednek, a reproduktív korú nők mintegy 20-50%-ánál előfordulnak. A diagnózishoz több vizsgálat is szükséges lehet, mint például a fizikai vizsgálat, az ultrahang, vagy az MRI. Sok nőnek nincsenek tünetei, de a miómák okozhatnak komoly és kellemetlen tüneteket, mint például erős vagy hosszan tartó menstruáció, alhasi fájdalom, nyomásérzet a medencében, hátfájás, gyakori vizelési inger, székrekedés és a meddőségben is lehet szerepe.

A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen kezelik, műtéti úton távolítják el, vagy katéteres embolizációt végeznek. A gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy radikális műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hason át történő metszéssel hajtható végre, amelynek során gyakran a méh eltávolítására is sor kerül – mondta a daganatsebész.

Mik a mióma tünetei?

Dr. Novák Zoltán hangsúlyozta, hogy válogatott esetekben ideális az új technika, amely az eddig alkalmazott módszereknek alternatívája lehet, mert a méhet nem kell eltávolítani és a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli. Kiemelte, hogy az ellátás ambulánsan történik, pár óra kórházi tartózkodással megoldható, és bizonyos típusú miómák esetén elvégezhető akár a hasfalon keresztül is, így még altatást sem igényel. Az új kezelés lehetőséget ad a méh megmentésére hegek nélkül, így nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét sem. Ez az eljárás jelenleg a legkisebb megterhelést jelentő beavatkozás a miómák hatékony kezelésében. Tudni kell, hogy 5 cm-nél nem nagyobb mióma esetén javasolt elsősorban ez a típusú kezelés és bár a mióma nem teljesen tűnik el, csak a mérete csökken, az általa okozott panaszok jellemzően elmúlnak. Fontos, hogy egy szakember tudjon választani a több rendelkezésre álló kezelési lehetőség közül, hogy személyre szabottan a legideálisabb ellátásban részesüljön a páciens.

Dr. Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet radiológus főorvosa, regionális radiológus szakfelügyelő főorvos ismertette, hogy a rádiófrekvenciás ablációval (RFA) végzett kezelés során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket, ami a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldás. A kezelés a mióma vagy miómák méretétől függően kb. 30-40 percig tart.

A radiológus főorvos elmondta, hogy a mióma kezelése sokrétű, vannak működő gyógyszerek, amelyek a tüneteket szüntetik meg, a műtéti illetve az alternatív eljárások pedig az okot. Azokban az esetekben, amikor a mióma mérete nem csökken olyan mértékben, hogy a panaszokat megszüntesse, a rádiófrekvenciás abláció jó alternatíva lehet egy esetleges méheltávolítás helyett.

Kiemelte, hogy a rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják külföldön és belföldön egyaránt számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai vagy jóindulatú elváltozásai kezelésre. A rádiófrekvenciás abláció számos területen alkalmazható, ahol képalkotó módszerrel vezérelve úgy tudunk eljuttatni egy tűt a gyógyítani kívánt részhez, hogy ne sérüljön más szerv.

Elmondta, hogy az intervenciós radiológia olyan klinikai irányzat, amely hagyományos műtéti beavatkozás, a testüregek megnyitása nélkül végez sejt- vagy szövetmintavételt, hajt végre gyógyító vagy diagnosztikus eljárásokat. Kivitelezéséhez képalkotó irányítást használ (CT, MR, ultrahang vagy fluoroszkópia). A radiológiának ez az ága az elmúlt időszakban rendkívül sokat fejlődött, és már külön szakmaként foglal helyet a gyógyításban. Kiemelte azt is, hogy a fejlesztésre több mint 100 millió forintot ruházott be a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet.

Dr. Harmat Zoltán úgy véli, hogy az innovatív beavatkozásokat alkalmazni tudó orvosok számának bővülnie kell, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy az állami szakorvosképzésbe is bekapcsolódnak, segítve a radiológusok számának növelését. Az új technikát a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet nem csak a hazai szakembereknek oktatja, de nemzetközi képzéseket is tart, emellett szerződéses gyakorlati helyszíne a Semmelweis Egyetemnek – hangsúlyozta.

Sok esetben kiválthatja a hagyományos műtéteket

Riesz Zsófia, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet stratégiai- és kommunikációs igazgatója elmondta: úgy véli, gyorsan elterjedhet a hazai egészségügyben az új eljárás, amely bizonyos esetekben kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat, és nem csak belföldről, de a régióból is egyre több beteg veszi majd igénybe az innovatív kezelési lehetőséget. A kezelési eljárások innovációja nemzetgazdasági szinten is jelentős egészségügyi kiadás csökkentéssel jár, a betegállományban töltött napok száma mérsékelt, az utókezelésre fordított összeg minimális, és a nyitott műtéthez hasonló szövődményekkel és azok kezelésének költségével sem kell számolni.

'A régióban egyedüliként végezzük a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli kezelését fagyasztásos eljárással, krioablációval. Az innovatív eljárások alkalmazása hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén." – hangsúlyozta.

Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában elsők között - Magyarországon nyílik majd lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. Hozzátette, hogy a technológiák alkalmazása a rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben, ezért nagy nemzetközi figyelemre számot tartó hároméves kutatást indítottak a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére.

A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja. Kiemelte: a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak egyedüliként alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet az RFA eljárás egyetlen tudásközpontja a Kelet-Közép Európai régióban – összegezte Riesz Zsófia.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nőgyógyász

Forrás: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához