Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Nedves a bugyi? Kár, hogy ennek nem mindenki örül!

Hüvelygomba: Négyből három nő már biztosan találkozott vele élete során

A nők életét sok minden képes megnehezíteni, még akár egy kellemesnek gondolt utazás is. Elvégre a női nyavalyák mindig a lehető legrosszabbkor érkeznek…

Így okozhat akár a párás időjárás is hüvelyfertőzést

"Azelőtt soha nem jártam Angliában, ezért az első londoni utam előtt mindenki figyelmeztetett, hogy esernyőt, esőkabátot, gumicsizmát feltétlenül csomagoljak, mert arrafelé híresen csapadékos az idő – kezdi történetét Mara. – Vittem is magammal mindent, ami megvéd az esőtől, viszont egyáltalán nem számoltam a nedves, párás időjárás egyik kevésbé ismert ’mellékhatásával’, a hüvelyfertőzéssel. Angliában tényleg egyfolytában ömlött az eső, és hiába volt remek, vízhatlan felszerelésem, még az esőkabát alatt is állandóan nyirkos volt a testem. A vízhatlan göncök alá sikerült úgy beizzadnom, hogy még a bugyim is folyton nedves volt. Sejtettem, hogy nem lesz ennek jó vége, és sajnos igazam lett. Alig két napja voltam kint, idegenben, amikor hüvelyfolyásom lett. Bőséges volt, híg és rossz szagú – undorodtam az egésztől. Szinte biztos vagyok benne, hogy a folyton nedves bugyi miatt jöhetett elő nálam ez a női nyavalya."

Mara története mindannyiunk számra tanulságos. Nyirkos-párás időben valóban könnyű beleizzadni a ruháinkba, főleg, ha rosszul szellőző holmikat hordunk. Ha az intim tájék is befülled, a nedves bugyi ideális közeget teremt a kórokozók elszaporodásához. Éppen ezért viseljünk lehetőleg mindig pamut alapanyagú, jól szellőző alsóneműt, még akkor is, ha éppen nem esik eső. A szűk nadrág helyett pedig szerencsésebb választás lehet a szoknya, amibe kevésbé izzad be az altest. A hüvely védekező rendszerét is érdemes támogatni azzal, hogy óvjuk a savas pH-t. A kellően savas közeg ugyanis féken tartja a kórokozókat, ellenben a hasznos tejsavbaktériumok szaporodását elősegíti. A hüvelyi savas közeget patikai készítménnyel, hüvelyflóra-regeneráló szerrel is támogathatjuk.

Stressz, időeltolódás és a nem várt hüvelygomba

"Régi vágyam volt, hogy amint beköszönt idehaza a hűvösebb idő, én repülőre szállok és elhúzok egy melegebb égtáj felé – meséli Kinga. – Tavaly ilyenkor végre valóra vált az álmom, mert elutaztunk Bali szigetére. Ott szinte mindig kellemes az idő, és még a nap is ugyanakkor kel és nyugszik minden áldott nap, ezért joggal remélhettem, hogy végre stresszmentesen pihenhetek. Mekkorát tévedtem! Hamar kiderült ugyanis, hogy a trópusi éghajlat egyáltalán nem nekem való. Az első napokban rengeteget fájt a fejem, és nem tudtam rendesen aludni sem, ebben valószínűleg a több órás időeltolódás is ludas volt. Ráadásul olyan magas volt a páratartalom, hogy úgy éreztem, levegőt sem kapok rendesen. Aztán a nyaralás harmadik napján, amikor azt hittem, rosszabb dolog már nem történhet velem, rémülten vettem észre, hogy hüvelygombám is lett. Korábban olvastam róla, hogy a stressz is előhozhatja ezt a problémát, márpedig stresszben volt részem bőven, hiszen annyira megviselt a környezetváltozás és az időeltolódás. Még szerencse, hogy volt az úti patikámban olyan szer, amivel enyhíteni tudtam a hüvelygomba igencsak kellemetlen tüneteit, az égő, viszkető érzést és a gyulladást. Mindenesetre eléggé sajnálom, hogy ez az őszi nyaralás végül nem úgy vált számomra emlékezetessé, ahogyan eredetileg terveztem" – kesergett Réka.

A hüvelygomba meglehetősen sok nőnek okoz gondot, hiszen a statisztikák szerint négyből hárman biztosan találkoznak vele életük során legalább egyszer. Bizonyára Réka is azok közé tartozik, akiknek már volt tapasztalata a hüvelygombával, hiszen az úti patikájába már jó előre bekészítette a szert, amivel szükség esetén a tüneteket enyhítheti. Története igazolja, hogy a hüvely biológiai egyensúlyát bizony befolyásolhatja a stressz, amit Réka esetében a hosszú utazás, az időeltolódás, a kialvatlanság okozhatott. Márpedig, ha a hüvelyben felborul a rend, a benne normál körülmények között is jelen lévő Candida gombák túlszaporodhatnak. Ennek jele a viszketés, égő érzés, pirosság, illetve a túrós-szemcsés állagú hüvelyváladék. Tanácsos ilyenkor felkeresni a nőgyógyászt, hogy előírja a hüvelygomba visszaszorításához szükséges terápiát. A tünetek csillapítására szükség esetén hasznos segítségünkre lehetnek a patikában recept nélkül kapható hüvelygomba elleni készítmények is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához