Mindenki ezt nézi most!

Nem is olyan hasznos a terhes-ultrahang?

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A magzati tarkóredő-vastagság terhességi ultrahang vizsgálatába vetett hit – amely a Down-kór kiszűrését célozza – brit szakemberek szerint túlzásnak tűnik, és akár egészséges gyermekek elvesztését is eredményezheti.

Nem is olyan hasznos a terhes-ultrahang?

A magzati tarkóredő-vastagság terhességi ultrahang vizsgálatába vetett hit – amely a Down-kór kiszűrését célozza – brit szakemberek szerint túlzásnak tűnik, és akár egészséges gyermekek elvesztését is eredményezheti.

676877-ultrasound-1-d000000990eade0e4e76f

A Brit Orvosi Ultrahang Társaság folyóiratában, az Ultrasound-ban egy nemrégiben megjelent közleményben Dr. Hylton Meire felveti annak lehetőségét, hogy az ultrahang nem is olyan hasznos, mint ahogy azt a szakemberek gondolják. A tanulmány leginkább a magzati tarkóredő-vastagság (nuchal thickness) mérés használhatóságát támogató tudományos adatok hiányát hangsúlyozza, amelyet a Down - szindróma diagnózisának felállításában használnak a klinikai gyakorlatban.

A szülészetben az ultrahang rutin használata évekkel azelőtt általánossá vált, hogy ezt tudományos igényű kutatási eredmények támasztották volna alá. A tarkóredő-vastagságot a terhesség 11-13. hetében ellenőrzik ultrahanggal, ilyenkor a csecsemő tarkója hátsó felszínén lévő folyadékot (a nyak áttetszőségét) mérik. A fejlődési rendellenességgel bíró csecsemőkben több folyadék halmozódik fel az első trimeszterben, amely miatt ez a terület vastagabbnak látszik.

Dr. Meire áttekintette a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat, amelyek az ultrahang rutin használatát támasszák alá a terhességi szűrővizsgálatokban. A szakember a "rutin fejlődési rendellenesség szűrésekre" összpontosított, amelyet típusosan a 18-20. terhességi héten végeznek el, illetve értékelte a magzati tarkóredő-vastagság mérést is, amelyet a 11-13. héten alkalmaznak olyan kromoszóma rendellenességének kimutatására, mint a Down-kór.

Dr. Meire véleménye szerint nincs olyan tudományos eredmény, amely szerint a 18-20. héten elvégzett vizsgálatnak bármilyen előnye lenne (ezzel egyébként sok vezető orvosi testület is egyetért a világon). Számos szakmai testület kinyilvánította egy nagy megerősítő kutatás szükségességét, de ilyen kutatást ezidáig nem végeztek.

Dr. Meire szerint a tarkóredő-vastagság mérés hasznossága eltúlzott, és a technikát tudományos és statisztikai elemezésnek kellene alávetni. A szakember szerint a két leggyakoribb kromoszóma rendellenesség (18. és 21. triszómia) megelőzésében alkalmazott eljárás az Egyesült Királyságban 3200 egészséges gyermek elvesztéséhez vezet évente.

medipress

Forrás: EgészségKalauz