Ezeket látta már?

Női gondok - bajok: a PMS

2013.07.30. Módosítva: 2016.01.28.

Betegség, vagy csupán PMS? Mind a nők, mind pedig a férfiak tisztában vannak azzal, hogy a menstruáció előtti időszak, az a néhány nap bizony sok kellemetlenséggel járhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az is teljesen normális dolog, amikor egy héttel a menzesz előtt, és egy hétig még utána is feszült és ideges az ember, hiszen a ciklust követő hét már nem tartozhat a szindrómához.

A PMS, vagyis a premenstruális szindróma nem ennyire rossz, ennek hátterében valami más is állhat. Hogy pontosan mi is, azt dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont PCO specialistája mondja el nekünk.

Női gondok - bajok: a PMS

Sokakat érint

"A premenstruális szindróma egy, vagy több tünete a nők közel 85 százalékánál jelentkezik minden hónapban, de 2-10 százalékuk különösen erős panaszokról számol be. A menstruáció előtti napokban tapasztalt fokozott idegesség, fáradtság, hangulati ingadozások, súlygyarapodás, mellfeszülés kellemetlen tüneteit a szervezetben zajló hormonális változások okozzák. Bizonyos esetekben a PMS tünetei szokatlanul erősek lehetnek, vagy akár heteken át is jelentkezhetnek. Ilyenkor fontos, hogy utánajárjunk, nincs-e egyéb elváltozás, ami a panaszokat kiváltja."

Nem csak egyszerű "hiszti"

" PMS-hez hasonló, hosszan tartó tüneteket leggyakrabban pajzsmirigybetegség eredményezhet, de kiválthatja depresszió, migrén, vagy krónikus fáradtság szindróma is. Ám ha kizártunk minden egyéb betegség, elváltozás jelenlétét, a tünetek nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel hatékonyan enyhíthetők. A mozgás stresszcsökkentő hatása lévén is jótékony hatású lehet, de a táplálkozás segítségével szintén mérsékelhetőek a panaszok." – mondja dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont PCO specialistája.

"A koffein, só-, és cukorfogyasztás visszaszorítása mellett fogyasszon minél több B6 és E-vitaminban, kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket, illetve napi 20mg vas és 10mg cink bevitele is enyhíthet a tüneteken. Viszont fontos, hogy a vaspótlás orvosi javaslatra történjen, mert a túlzott vasbevitel májkárosító lehet!"

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: Sajtóközlemény