Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Orrfolyásból hüvelyfolyás?! Bizony, megtörténhet!

orrfolyasbol_huvelyfolyas

Itt az ősz, itt a náthaszezon, ami könnyen lehet a hüvelyi nyavalyák újabb korszakának nyitánya is. De miért is függhet össze a nátha és a hüvelyfolyás? Elmagyarázzuk!

"Egyszerű" nátha után komolyabb szövődmények

A nátha egyszerű, banális betegség, viszont ha nem fekszi ki az ember rendesen, akár komolyabb szövődményeket is okozhat, például bakteriális gyulladást a torokban vagy az arcüregben, rosszabb esetben a légcsőben, hörgőkben, vagy akár a tüdőben. Az ilyen szövődményekre az orvos már antibiotikumot szokott felírni. Igen ám, de az antibiotikum nem feltétlenül válogat: nemcsak a kórokozókat, hanem olyan hasznos baktériumokat is elpusztít a szervezetben, amelyekre a mindennapi "működésünkhöz" egyébként szükségünk volna. A bélflóra védelmére fel is szokták hívni a figyelmet, antibiotikum-kúra idején szedjük is lelkiismeretesen a probiotikumot. Ugyanígy nem volna szabad megfeledkeznünk a hüvelyflórában élő hasznos tejsavbaktérium-állomány védelméről sem! Bizony, a nőknek egy-egy antibiotikumos kezelés során a hüvelyi savas pH megóvásáról is gondoskodniuk kellene.

Miért árthat az antibiotikum-szedés a hüvelyflórának?

A hüvelyt a savas kémhatása (pH) védi a fertőzéstől, mivel a savas közeg meggátolja a kórokozók szaporodását. Ám ha egy antibiotikum-kúra nyomán megcsappan a hasznos Lactobacillusok száma, a hüvely kiszolgáltatottá válhat a fertőzésekkel szemben. Sok nő tapasztalhatta már, hogy miután befejezte a baktériumölő gyógyszer (vagyis az antibiotikum) szedését, nem sokkal később a hüvelyfertőzés tüneteit észlelte magán. A bakteriális hüvelyfertőzést nem nehéz felismerni, mert jellemzően bőséges, híg hüvelyfolyással jár, ami meglehetősen kellemetlen szagú is. Ilyenkor a legfontosabb feladat a hüvely savas közegének helyreállítása, például hüvelyflóra-regeneráló készítmény segítségével.

Előzzük meg a hüvelyfertőzést!

Antibiotikum-szedés alatt tanácsos a hüvelyflóra savas kémhatását folyamatosan óvni, például valamilyen, erre szolgáló patikai készítménnyel, hüvelyflóra-regeneráló szerrel. Így jó eséllyel elkerülhetjük, hogy az antibiotikum-kúra után hüvelyfertőzés alakulhasson ki. Még szerencsésebb lenne, ha sikerülne megúsznunk magát az antibiotikum-szedést. Azaz feküdjük ki a megfázást rendesen, hogy lehetőleg ne legyenek antibiotikum-szedést követelő szövődményeink. Viszont ne essünk a ló túlsó oldalára sem: az antibiotikum teljes elutasítása rossz taktika! Ha az egészségi állapotunk miatt az orvos ilyen gyógyszert ír elő, akkor azt igenis rendesen, vagyis az előírt adagban és az előírt ideig be kell szedni.

Pár szó az antibiotikum-rezisztenciáról

Világszerte egyre nagyobb gondot okoz az ún. "szuperbaktériumok" megjelenése. Ezek olyan kórokozók, amelyek rezisztensekké (ellenállókká) váltak a különböző antibiotikumokkal szemben. Szomorú tény, hogy a baktériumok éppen az antibiotikumok "hatására" lesznek egyre ellenállóbbak, különösen olyankor, ha a páciens nem "szedi végig" szigorúan a neki előírt antibiotikum-kúrát. Gyakori eset, hogy a beteg idő előtt abbahagyja a gyógyszerszedést, mert ő már úgy érzi, meggyógyult. Pedig a szervezetében még jelen lehet a kórokozó, amely így esélyt kap rá, hogy "átalakítsa" magát, éppen csak annyira, hogy a gyógyszer már hatástalan legyen vele szemben. Így keletkezhetnek egyre ellenállóbb baktériumok, amelyek ellen egyre nehezebb felvenni a harcot. A tanulság: ha antibiotikumos kezelésre kerül sor, mindig kövessük az orvos utasításait és soha ne hagyjuk abba önkényesen, idő előtt a gyógyszer szedését, még akkor sem, ha úgy érezzük, már jobban vagyunk!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához