Ezeket látta már?

Petefészekciszta vagy petefészekrák okoz fájdalmat? Így lehet megkülönböztetni

petefészek, fájdalom, hasfájás

A petefészekben gyakran alakulnak ki kisebb-nagyobb ciszták. Ezek általában ártalmatlanok, ám van, hogy rosszindulatú daganatra hívják fel a figyelmet.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a petefészek ciszta és a rák közti különbségekről, differenciáldiagnosztikájáról és a kezelésükről beszélt.

A petefészekrák típusai

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők körében. Több típusuk is van, attól függően, pontosan milyen sejttípusból indult ki (a legtöbb esetben a petefészek felszínét borító csírahámból ered). Igen veszélyes ráktípus, hiszen kezdetben nem okoz tüneteket, ráadásul könnyű a petefészek cisztával összekeverni. A rák szövettani típusa (savós, papilláris forma, nyáktermelő forma, a méhnyálkahártyát utánzó endometroid típus, világos sejtekből álló típus) nagyban befolyásolja a prognózist, akárcsak az, mikor került felismerésre a probléma. Az esetek háromnegyedében már a felismerésekor előrehaladott. Sajnos gyakran képez áttéteket a hasüregben, így az egyik leghalálosabb nőgyógyászati ráktípusról van szó.

Petefészek ciszta

A petefészek ciszta egy folyadékkal töltött, hártyával/vastag fallal körülhatárolt képlet, amely a petefészekben vagy annak felületén képződik. A petefészek ciszták a fogamzókorú nőknél a leggyakoribb (follikularis ciszta), mivel a nem megfelelő ovulációkor alakul ki a legsűrűbben. Vannak ciszták, melyek egy idő után felszívódnak, ám vannak, melyek ott maradnak. A petefészek cisztáknak több típusuk van, és több csoportosításuk is ismert (a ciszta oka, helye, mit tartalmaz). Léteznek olyan típusai melyek jóindulatúak, ám vannak, amelyek rákos elváltozásra utalhatnak, ezért fontos a ciszták pontos diagnózisa, nyomonkövetése.

Jelentős különbségek a petefészek ciszták és a petefészekdaganatok között:

• A petefészek ciszták általában folyadék tartalmúak, míg a petefészekrák szilárd részeket, bennük véráramlást is tartalmaz, hasűri vizenyő képződik

• A legtöbb petefészek ciszta felszívódik a ciklusok során, míg a petefészekrák minden esetben ott marad

A petefészek ciszta és a rák tünetei

Sajnos a petefészek ciszta és a rák tünetei igen hasonlóak, ezért erre alapozni semmit sem szabad! Meglehet, hogy semmilyen tünetet nem okoznak, csupán nőgyógyászati ultrahang vizsgálat keretein belül veszik észre véletlenszerűen. Ha okoz panaszokat azok rendszerint a következők:

 • alhasi fájdalom,
 • nyomás,
 • puffadás,
 • fájdalmas közösülés,
 • gyakori vizelés,
 • vérzészavarok. 
 • PCOS (policisztás ovárium szindróma) esetén túlsúly, erős arc-és testszőrzet, aknék is jelen lehetnek.

A hirtelen éles hasi fájdalom, láz és hányinger annak a jele lehet, hogy a petefészek ciszta megrepedt vagy megcsavarodott - ez gyors orvosi ellátást igényel!

Mi történik a diagnózis után

Ciszta esetén az orvosok további vizsgálatokat végezhetnek annak meghatározására, hogy milyen típusú is a ciszta, illetve jó-, vagy rosszindulatú problémával áll szemben a beteg.

Ha az orvos jóindulatú ciszta-t gyanít, a következő lépés gyakran az, hogy a következő néhány hónapban ultrahanggal ellenőrzi, hogy jelen van-e még, illetve növekszik-e.

Ezen kívül érdemes CA125 tumormarkert is nézni, melynek szintje gyakran megemelkedik petefészekrák esetén. (Fontos megjegyezni, hogy a CA125 szint nem rákos körülmények között is megemelkedhet, mint például az endometriózisban, mióma és kismedencei gyulladásnál is)!

Ezekkel a vizsgálatokkal lehet elkülöníteni a cisztát a ráktól

 • UH (expert vizsgáló)
 • CA125, HE-4, RMI/ROMA index tumormarker vizsgálata
 • Citológia/szövettan
 • CT/PET CT
 • Szabad hasűri folyadék ellenőrzése, abból mintavétel

A petefészek rák személyre szabott kezelést igényel

Mint azt Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza elmondta, a kezelés minden esetben személyre szabott.

Rák esetén gyakran radikális műtéti beavatkozás indokolt (méh/petevezetők/petefészkek, cseplesz, érintett szervek eltávolítása). Cél a teljes tumormentesség (R0) elérése. Szükség lehet továbbá kemoterápiára is. Ciszta esetén a terápia több tényezőtől is függ (ciszta mérete, száma, okoz-e panaszokat, növekszik-e stb). Enyhébb esetben csupán életmódváltás szükséges, de gyógyszeres kezelés, illetve a ciszta endoszkópos eltávolítása is indokolt lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Petefészekciszta: innen tudni, hogy jó-, vagy rosszindulatú

Forrás: Nőgyógyászati Központ