Szponzorált tartalom

45 év feletti? Ezeket a vizsgálatokat érdemes elvégeztetnie!

#klimax #vizsgálatok #gyógynövény #változókor
2019.08.26.

A 45-50 éves életkor komoly fordulatokat hoz a nők életében. Ekkortájt köszönt be ugyanis a klimax, azaz veszi kezdetét a változókor. Mivel a hormonális rendszer átalakulása az egész szervezetre hatással van, érdemes fokozottan figyelni az egészségünkre!

A klimax természetes folyamat, mégse vegyük félvállról!

A klimax, avagy változókor a legtöbb nőnél a negyvenes életévei vége felé kezdődik el, majd a következő pár évben fokozatosan megszűnik a szervezet nőihormon-termelése. Eleinte csak rendszertelenné válik a menzesz, amely idővel végleg elmarad, és ezzel lezárul a nő életének fogamzóképes időszaka. Természetes folyamat ez, amelyet anyáink, nagyanyáink szintén átéltek, annak minden nyűgével együtt. Sok nő emiatt azt gondolja, hogy egyszerűen csak ki kell várnia a klimax végét, hiszen a menopauza után úgyis megszűnnek a kellemetlen panaszok, amelyek a hormonális változás gyakori velejárói, mint például a hőhullámok, a fokozott verejtékezés vagy a hangulatingadozás. Holott ezek a nehézségek akár gyógynövények segítségével is csillapíthatók: a Cimicifuga avagy poloskavész a klimax testi tüneteit (pl. hőhullámok, izzadás) enyhíti, a lelki gondokra pedig hatásos lehet egyebek mellett az orbáncfű. 

Hirdetés Forrás: egeszsegkalauz.hu

És akinek fontos az egészsége, nem feledkezik el az ilyenkor szinte kötelező szűrővizsgálatokról sem. Lássuk a legfontosabbakat! 

Méhrákszűrés

Elvileg minden évben szükséges elvégeztetni a nőgyógyászati rákszűrést, és ha eddig netán ritkábban került volna sor erre a vizsgálatra, a klimax idején semmiképpen ne hagyjuk ki a rendszeres kontrollt! A méhszájról vett minimális szövetminta segítségével időben felismerhető a rákos sejtek jelenléte, és a kóros folyamat korai stádiumban még könnyebben visszafordítható. A vizsgálat során egyúttal HPV-szűrést is elvégeztethetünk.

Hasi/hüvelyi ultrahang

A jól felszerelt nőgyógyászati rendelőkben ma már gyakran van mód ultrahangos vizsgálatra is. A nőgyógyászati jellegű UH-vizsgálat megmutatja méh, a méhnyálkahártya, illetve a petefészkek aktuális állapotát. Ezáltal ismerhető fel például a mióma, amely a klimaxra jellemző hormonális változás során sokaknál kialakuló úgynevezett ösztrogéndominancia miatt jelenhet meg. A mióma a méh jóindulatú daganata, azonban elhelyezkedésétől függően okozhat vérzészavarokat, illetve vizeletürítéssel kapcsolatos panaszokat, ezért ilyen esetekben szükség lehet a probléma valamilyen módszerrel történő kezelésére.

Mammográfia

Negyven éves kor fölött általában kétévente javasolt részt venni mammográfiás mellrákszűrésen. A pár perces, fájdalommentes vizsgálat a mell szöveteinek olyan mélyebb rétegeiben is felfedi az esetleges elváltozásokat, amelyeket a hagyományos, tapintásos vizsgálattal nem lehet megtalálni. A kóros folyamatok mielőbbi felismerése életmentő lehet, hiszen az időben megkezdett kezeléssel a komolyabb betegség kialakulása legtöbbször megakadályozható. Mammográfiai beutalót a háziorvos adhat, a vizsgálatra pedig érdemes olyan időpontot kérni, amely az aktuális havi menzesz elmúlta utáni hétre esik.

Vércukorszint, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-funkciók

A változókor gyakran jár együtt a testsúly változásával is, azonban a hízás hátterében állhatnak a klimaxon túlmutató, egyéb elváltozások is. Ha észleljük, hogy szinte szaladnak fel ránk a plusz kilók, érdemes egy részletes vérvizsgálattal kizárni például a diabéteszt, illetve a cukorbetegség „előszobájának” számító inzulinrezisztenciát, továbbá a pajzsmirigy-működés zavarait, hiszen ezek mind-mind okozhatják a szokatlan súlygyarapodást.

Csontsűrűség-vizsgálat

A változókorral megszűnik a női szervezetben az ösztrogén hormon termelődése, márpedig az ösztrogén hiánya többek között a csontritkulásra is hajlamosíthat. Aki ezzel a problémával küzd, annak nemcsak a csontjai válnak törékenyebbé, illetve forrnak össze nehezebben egy-egy törés után, hanem a mindennapokban is komoly fájdalmai lehetnek. A csontritkulás folyamatát ezért érdemes megelőzni, jó szolgálatot tehetnek erre a célra például a súlyzós edzések. Csontsűrűség-vizsgálat alapján pedig el lehet dönteni, hogy van-e szükség egyéb kezelésre, esetleg gyógyszeres terápiára. 

Szívünk egészsége

Változókor idején a nők szív- és érrendszeri megbetegedések iránti kockázata és az ilyen típusú betegségek gyakorisága is fokozódik, mivel a korábban „védőfunkciót” is betöltő ösztrogén hormon szintje jelentősen csökken. Szívünk egészségére fordítsunk tehát fokozott figyelmet: a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése mind-mind segíthetnek a kockázatok csökkentésében. Érdemes emellett bizonyos időközönként ellenőriztetni a vérnyomást is, valamint a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Ezeket az egyszerű vizsgálatokat egy rutin háziorvosi vizsgálat során letudhatjuk. Konkrét panaszok vagy nagyobb eltérésék kivizsgálása azonban már a kardiológus feladata. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu