Ezeket látta már?

Változókori hőhullámok - tíz éven túl is?

A változókori hőhullámok egy évtizednél is tovább tarthatnak. A változókor alatt és után egy évtizednél tovább is eltarthatnak a hőhullámok, kétszer hosszabb ideig, mint eddig feltételezték - állapították meg amerikai kutatók.

Az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint azoknál a nőknél várható, hogy hosszabb ideig elhúzódnak a hőhullámok, akiknél a menopauza előtt vagy annak korai szakaszában bukkannak fel először.

Változókori hőhullámok - tíz éven túl is?

Ellen Freeman, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának kutatója és munkatársai négyszáz, a 30-as vagy 40-es éveiben lévő nőt vontak be követéses vizsgálatukba 1995-ben. Az ezt követő 13 évben a kutatók körülbelül évente készítettek a résztvevőkkel interjút, amelyben egészségükre, tüneteikre kérdeztek rá.

A nők közül csak 55-nél nem jelentek meg a hőhullámok, 90 enyhének minősítette, míg a többiek - 259 nő - közepesként vagy súlyosként jellemezte azokat legalább egy kikérdezési időpontban.

Az érintetteknél a hőhullámok átlagosan 11 évig tartottak, ami azért fontos megállapítás, mert korábban 4-5 évre tették e kellemetlen tünet időtartamát.

Forrás: MTI