A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az anorexia csontkárosító hatása

#anorexia nervosa #csontritkulás #diéta
2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Az anorexia manapság felkavarta a divatvilág kedélyeit, és sokat hallhattunk róla, de a betegségnek az ismert okokon túl is komoly egészségkárosító hatásai lehetnek ...

Hirdetés

Az anorexia csontkárosító hatása

Az anorexia manapság felkavarta a divatvilág kedélyeit, és sokat hallhattunk róla, de a betegségnek az ismert okokon túl is komoly egészségkárosító hatásai lehetnek: komolyan károsíthatja a nők csontjait, amely későbbi csontritkulás kialakulásához vezethet.

A pubertás illetve kamaszkorban a legintenzívebb a csont növekedése: a csontszövet legnagyobb fejlődése 11 és 17 éves kor közé esik fiúk és lányok esetében is. A megfelelő csontmennyiség kialakulása esetén csökken a későbbi csonttörések veszélye - azonban ebben a korban azonban sok lány a divat kedvéért feláldozza egészségét. A csontritkulás széles körben elterjedt, idült megbetegedés, amely során a csontok rideggé és törékennyé válnak. Ugyan általában a menopauza alatt alakul ki, nagyon fontos, hogy a maximális csontsűrűség fiatalabb korban jön létre.

Az International Osteoporosis Foundation (IOF) "Bone Appetit" (kb. Csontjó étvágyat!) címmel legutóbb megjelent tanulmánya a csont egészségi állapota és az anorexia közötti kapcsolattal foglalkozik. Bess Dawson-Hughes professzor, a közlemény szerzője szerint a túl alacsony testsúly komoly rizikófaktor a csontritkulás kialakulása szempontjából, illetve a különböző fogyókúrás diéták veszélyeztethetik a csontok egészségét. Az étkezési zavarok közé tartozó anorexia nervosa azért került a figyelem középpontjába, mert az anorexiás nőbetegekben észlelt extrém soványság ösztrogén hiányhoz, majd amenorrhoeához (a menstruáció megszűnése) vezet. A fiatalkori ösztrogénhiány pedig ugyanúgy szerepet játszik a csontveszteség kialakulásában, mint a menopauza utáni ösztrogén-hiány.

2005-ben hét szépségkirálynő emelte fel a szavát az ellen a tévhit ellen, hogy a sovány egyenlő a gyönyörűvel. Justine Pasek - Miss Panama, Miss Universe 2002 - számára a szépség szerves része a jó fizikai kondíció, az egészség, továbbá, hogy az ember elégedett legyen a saját testével, a lelkével és a személyes értékeivel. Szerinte nem szabad a divat rabszolgájává válni. Személyes jó tanácsa, hogy becsüljük meg magunkat és a testünket, és ehhez a csontok vizsgálata is hozzátartozik. Más szépségkirálynők szerint is fontos az egészséges étrend, életmód és a rendszeres testmozgás a csont egészségi állapotának, tehát a szépségnek a megőrzése érdekében.

Az IOF októberben kiadásra kerülő csontritkulás tesztjében a testtömeg-index (BMI) az egyik rizikótényező. A 2007-es Csontritkulási Világnap (World Osteoporosis Day - WOD) mottója a következő lesz: "Törd meg a csendet - ismerd meg és csökkentsd a csontritkulás rizikóját."

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.