Ezeket látta már?

Az öngyilkosság megelőzéséről

Konferencia az öngyilkosság megelőzéséről. Az öngyilkosság megelőzésének témakörében tartanak konferenciát november 29-30-án az Aesculap Akadémián Budapesten.

A rendezvény első napján egyebek mellett a média funkciójáról, a sajtómegjelenésekről, az internet lehetőségeiről hallhat előadásokat a közönség, kedden pedig a háziorvosok szerepe áll a középpontban a többi között az öngyilkosság megelőzésében - mondta el Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány alapítója az MTI-nek.

Az öngyilkosság megelőzéséről

A konferenciára ellátogat a skót Choose Life program kidolgozója és működtetője, Alana Atkinson is, aki szombat délután osztja meg tapasztalatait az érintett szakemberekkel. A Choose Life programnak köszönhetően - amely többek között a városi drogozó, italozó fiatalokra és a farmokon élő idősekre koncentrál - jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma.

A mozgalom mellett bemutatkozik a svéd SPES (öngyilkosok hátramaradott hozzátartozóinak szervezete), a Segítők Baráti Köre Erdélyből és hazai hozzátartozói csoportok. A kerekasztal-beszélgetés témája a média és az öngyilkosság lesz.

Monostoriné Vass Anikó, az ORFK kiemelt főnyomozója a rendkívüli halálról, Schönstein Mónika pszichológus két öngyilkosság kommunikációjáról, Papp Miklós a keresztény etika öngyilkossággal kapcsolatos elvi és gyakorlati szempontjairól, Szilágyi Simon pszichiáter a gyakorlati krízisintervencióról, Koltai Mária pszichiáter az öngyilkosság generációk közötti öröklődéséről beszél a publikumnak, míg Kalmár Sándor neurológus-pszichiáter az internet szerepét és lehetőségeit mutatja be az öngyilkosság megelőzésében. Rihmer Zoltán pszichiáter Az öngyilkosság mint orvosi és társadalmi probléma, különös tekintettel a háziorvosok és a média szerepére, Osváth Péter pszichiáter Önpusztítás és kultúra - a modellkövetés és a média szerepe címmel tart előadást.

A másnapi programban Németh Attila pszichiáter az időskori öngyilkosságot, Takách Gábor addiktológus az öngyilkosság és alkoholizmus kapcsolatát, Göbl Gábor szakorvos az Országos Mentőszolgálat gyakorlatában bekövetkező öngyilkosságok problematikáját tárja a hallgatóság elé. Kalmár Sándor a kiskunhalasi háziorvosi öngyilkosság-megelőző programról, Monostoriné Vass Anikó a rendkívüli halálnak a rendőrség és a háziorvosok együttműködésével történő megelőzéséről, Rihmer Zoltán a háziorvosoknak az öngyilkosság megelőzésében játszott szerepéről, Orbán Győző háziorvos-jogász az öngyilkosság és a megelőzés problematikájáról tájékoztatja a résztvevőket. Perczel Forintos Dóra pszichológus Reménytelenség és öngyilkosság - a klinikai pszichológus lehetőségei a prevencióban, Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus Pszichológus és háziorvos címmel tart előadást.

A téma iránt érdeklődők a www.lelekbenotthon.hu, vagy az info@lelekbenotthon.hu címen jelentkezhetnek a konferenciára A rendezvényt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság támogatja.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához