Ezeket látta már?

Csatazaj nem okoz szívinfarktust

A szívinfarktus vagy az agyi katasztrófa nem gyakoribb azoknál, akik katonaként évtizedekkel korábban túléltek háborús eseményeket.

A háború szörnyűségei a katonák számára nem csak fizikai, de gyakran még súlyosabb lelki megterhelést jelentenek. Ez az életveszélyes szív- és érrendszeri események szempontjából rendkívüli kockázati tényező lehet, ezért több tanulmány foglalkozott a harci eseményeket túlélő katonák későbbi szívbetegségének előfordulásával. Amerikai veteránok vizsgálatának eredményeit az Annals of Epidemiology közölte.

Az Egyesült Államokban évtizedek óta folyik az ARIC tanulmány, amely azzal foglalkozik, hogy az kockázata milyen módon és mértékben érvényesül a társadalom különböző rétegeiben. Ennek fontos része, hogy a katonai szolgálatból visszatérő férfiak és nők között milyen gyakorisággal jelennek meg a szív- és érrendszeri betegségek.

Öt éve Anna M. Johnson vezetésével egy munkacsoport 5368, többségében idős ember adatait dolgozta fel. Csaknem a felük katonáskodott a II. világháborúban, illetve a koreai vagy vietnami háborúban. A kutatók külön választották azokat, akik ténylegesen részt vettek a harcokban, láttak embereket megsérülni vagy meghalni, esetleg maguk is megsebesültek, illetve azokat, akik nem kerültek ténylegesen bevetésre.

Az előző két csoport tagjainak egészségi állapotát azokéhoz hasonlították, akik hasonló korúak és iskolázottságúak voltak, de nem voltak katonák. Az akkori vizsgálatból az derült ki, hogy a harctéren küzdő, tényleges hadviseltek között a katonai szolgálatot nem teljesítőkhöz képest a leszerelés után kétszerte gyakrabban fordultak elő erős dohányosok, négyszer annyian voltak alkoholisták, viszont valamivel többet mozogtak.

A kutatók akkor úgy látták, hogy azok, akik megjárták a frontvonalat, leszerelés után nagyobb mértékben küszködtek bizonyos kockázati tényezőkkel - köztük dohányzással, alkohollal -, mint a többiek.

A munkacsoport 36 évvel az egykori katonai események után újra megvizsgálta az ARIC tanulmány résztvevőit. A nem katonáskodók, a harci eseményektől távol lévő katonák, illetve a harcokban közvetlenül részt vevők szív- és érrendszeri kockázata között most már nem találtak eltérést.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához