Ezeket látta már?

Megháromszorozódhat a demencia kockázata felnőttkori ADHD diagnózis mellett

felnőttkori ADHD, viselkedészavar, demencia

Azok, akiknél felnőttkorukban ADHD-t diagnosztizáltak, nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának az életük során.

Egy kutatás százezer orvosi feljegyzés tanulmányozásából származik, amely azt taglalja, hogy az ADHD-vel diagnosztizált felnőtteknél, majdnem háromszor nagyobb a kockázata a demenciának.

A kutató csapat szerint, a felnőttkori ADHD-val kapcsolatos folyamatok csökkenthetik az agy azon képességét, ami befolyásolja a neurodegenerációt vagy az agy véráramlását.

A kutatás tartalma

A tanulmány 109 218 ember adatait vizsgálta meg, akik átlagosan 57,7 évesek voltak a vizsgálat 2003. januári kezdetekor és nyomon követték adataikat addig, amíg el nem haláloztak.

A 2020-ban 730 embernél diagnosztizáltak felnőttkori ADHD-t a vizsgálati időszak során, közülük 96-nál (13%) demenciát is. Ezzel szemben 7630 demenciás embert diagnosztizáltak (7%) azok között, akik nem kaptak felnőttkori ADHD diagnózist.

Az olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági státusz, a dohányzás és a különböző egészségügyi állapotok, a csapat megállapította, hogy azok, akiknél felnőttkori ADHD-t diagnosztizáltak a vizsgálat során, 2,77-szer nagyobb kockázatot jelentett a demencia. A kutatócsapat azonban azt már nem tudta igazolni, hogy az eredmények kiterjedhetnek-e a gyermekkori ADHD-re is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ADHD

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához