Ezeket látta már?

Gyorsabban tanulsz - ha több a T-sejted!

Segítik a tanulást a T-sejtek. A stressz, a betegség és a depresszió is gyulladást okoz az agyban, ami gátolja a tanulást. Egy új tanulmány szerint, amely online jelent meg a Journal of Experimental Medicine című folyóiratban, a T-sejtek kiegyensúlyozzák a tanulási görbét egy olyan fehérje termelésével, amely megszünteti a gyulladást, ezzel létrehoznak egy tanulásnak kedvezőbb környezetet az agyban.

"Észrevettük, hogy amelyik állatnál kevés a T-sejt, nem tud kognitív feladatokat úgy elvégezni, mint többi társa" - írta Jonathan Kipnis, a University of Virginia kutatója, aki munkatársaival a T-sejtek működését vizsgálta egerekben. Arra idomították őket, hogy megtalálják az utat egy vízi labirintusban. Az egerek idomítása T-sejtek felhalmozódását okozta az agyhártyákban . A sejtek egy úgynevezett interleukin-4 (IL-4) fehérjét bocsátottak ki, ami csökkentette a tanulást gátló gyulladásos fehérjék számát. Amelyik egér IL-4 szintje alacsony volt, nehezen talált ki a labirintusból, de a tanulási zavarokat meg lehet fordítani azáltal, hogy IL-4-termelő T-sejtet kapnak.

Még nem világos, hogy az IL-4 vajon hasonló hatással van e az emberekre. Ha igen, ez a felfedezés hatással lehet új terápiák kialakításában, amik a tanulás és memória segítésére szolgálnak. Ezeket a kezeléseket tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknél illetve korfüggő elmezavarban szenvedő felnőtteknél alkalmaznák.

(Kommentár: a kutatók további észrevételei. Kipnis vizsgálataiból kiderült, hogy a T-sejt hiány kognitív és viselkedési zavarokat is okozhat. Ez rávilágít arra, hogy az immunrendszer helyes működése összefüg a mentális aktivitással, értelmi funkciókkal . A T-sejt hiányban szenvedőeknél több az életkor- és AIDS-függő demencia is, ez felveti a lehetőségét védőoltás kidolgozásának a kognitív funkciók javítására, és egyes pszichiátriai betegségek kezelésére is. A szerk., Dr. Székely G.)

Forrás: Medipress