Ezeket látta már?

Karácsonyi depresszió koronavírus idején - így legyen úrrá rajta

depresszió, karácsony, koronavírus

Baj, baj hátán, és még sötét is van…csoda, ha az ember szorong és depressziós? Mi mindent tehetünk, hogy elviselhetőbbé tegyük ezeket a sötét hónapokat?

Sajnos, mostanában nemcsak a pandémia és a korlátozások okozta szorongással, lehangoltsággal kell megküzdenünk, hanem a szezonális depressziónak (SAD) nevezett tünetegyüttessel is, amit az ünnep felé haladva még a karácsonyi zavar is tetézhet.

Sokan azt hiszik, hogy depresszióról vagy szorongásról csak akkor beszélhetünk, ha valaki egész nap csak fekszik és sír. Pedig ezeknek a lelki problémáknak rendkívül sokféle tünetei lehetnek, és az is előfordulhat, hogy a külső szemlélő semmilyen különöset nem vesz észre a másikon, csak az érintett érzi, hogy valami nincs rendben.

A karácsonyi depresszió tünetei

A karácsonyi depresszió tünetei lehetnek:

 • ha úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, nem érjük utol magunkat, állandóan újabb és újabb kihívások elé állít minket az élet, melyeknek egyre kevésbé tudunk megfelelni
 • nehezen koncentrálunk
 • alvászavaraink vannak, nehezen alszunk el, könnyen felriadunk, vagy éppen állandóan fáradtak és aluszékonyak vagyunk
 • változások következtek be az étvágyunkban (a megszokottnál jóval többet vagy kevesebbet eszünk), esetleg hullámzó az étvágyunk (vagyis a teljes étvágytalanságot falási rohamok követik)
 • érdektelenné válunk, már a korábban kedvelt tevékenységeket, hobbikat is hanyagoljuk, nem találunk bennük élvezetet
 • pánikrohamaink vannak
 • állandóan aggodalmaskodunk, negatív forgatókönyveket gyártunk magunkban
 • gyakran hatalmasodik el rajtunk a pesszimizmus, sötéten látjuk a jövőnket, gyakran gondolunk a halálra
 • a negatív gondolatok vagy a kellemetlen tünetek állandósulnak, és már a mindennapi tevékenységeinket is akadályozzák

Mit tegyünk, ha a szezonális depresszió jeleit érzékeljük magunkon?

Először is: ne szégyelljük!

Az elmúlt hónapok mindenkit megviseltek lelkileg, hiszen a koronavírus-járvány korábban soha nem látott kihívások elé állította az embereket. A felmérések szerint jelentősen megnőtt a szorongással, átmeneti depresszióval vagy alvászavarokkal orvoshoz fordulók száma.

Mozgás a szabadban

Lehetőség szerint legyünk többet a szabadban, még akkor is, ha felhős az idő! A legjobb, ha mozgunk is a friss levegőn. Nem kell maratoni futásra gondolni, de hetente többször fél óra séta javíthat az energiaszintünkön.

Ha nincs fény, csináljunk!

A korai sötétedés ellenszere a sok benti fény. Most van itt az ideje a mécseseknek, gyertyáknak, hangulatvilágításoknak. Már most kapcsoljunk be néhány karácsonyi égősort (legalább időben kiderül, ha nem működik), teremtsünk otthon fényes hangulatot. A kvarclámpákat, sólámpákat, mini szoláriumokat is vegyük elő, minden jól jöhet, ami fényt és meleget áraszt.

Új dolgok és napirend

Aki már fél éve otthonról dolgozik, azt viszonylag kevés új inger éri, számukra az unalom, a monotónia leküzdése lehet nagy feladat. Próbáljunk meg még akkor is új dolgokat kipróbálni, ha nem mozdulhatunk ki otthonról. Tervezzünk be előre néhány programot magunknak, például a péntek este legyen a filmnézésé, a házi wellnessprogramé, társasjáték-partié stb.

Maradjunk kapcsolatban

2020 év végére már mindannyian profik vagyunk a távolsági kapcsolattartásban. Okostelefonjainkkal bármikor kezdeményezhetünk videóhívást. Itt az ideje a rég nem látott barátokat felhívni, és a kapcsolati hálónkat leporolni.

D-vitamin mindenek felett

A D-vitamint ma már nem is vitaminként, hanem nélkülözhetetlen hormonként emlegetik. Emellett szedjünk még boldogságvitamint, vagyis folsavat, pótoljuk a B-vitaminokat és az immunrendszer erősítésére a C-vitamint is. A nők pedig különösen figyeljenek a vaspótlásra.

Lelki táplálék

Kinek a zene, kinek egy jó könyv, kinek a sütés-főzés vagy a virágok rendezése – mindannyiunknak más jelent kikapcsolódást. Ha nagy a zaj és a sürgés-forgás otthon, akkor teremtsünk meg néhány óra énidőt, (akár a fürdőszobában), ha magányosak vagyunk, akkor kezdeményezzünk mi beszélgetést ismerőseinkkel, vagy úgynevezett életvezetési tanácsadóval, segítővel (coach).

Karácsonyi zavar

Ez a kifejezés az ünnepeket egyedül, magányosan töltő emberek lelki állapotára utal. A koronavírus hozta ésszerű korlátozások miatt idén sokan kénytelenek egyedül tölteni a szeretet ünnepét, ami még inkább felerősítheti az elhagyatottság érzését. Ha van ilyen rokonunk, ismerősünk, akkor már az ünnep előtt beszéljük meg vele, hogy hogyan tud részt venni a karácsonyi előkészületekben, és akár online bekapcsolódni a családi karácsonyba.

Olvasson tovább! Demenciát és pszichés zavarokat is okozhat a koronavírus

Ki segíthet?

Ha úgy érezzük, helyzetünk teljesen kilátástalan, vagy a problémánkkal már senkit sem szeretnénk terhelni, akkor ez egy intő jel: segítségre van szükségünk. A következő helyeken biztosan meghallgatnak minket és segítenek is:

 • Pszi pont – pro bono: https://pszi.hu
 • Meghallgatunk online: https://meghallgatunk.online
 • Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége: 116-123 (a szám bármilyen vezetékes vagy mobilszolgálatótól előtárcsázás nélkül, 0-24 órában ingyenesen hívható)valamint elérhetők még itt: 06 80 810-600, sos116123@gmail.com
 • Délután Telefonos Lelkisegély Szolgálat 40 év felettiek számára: 06 80 200 866 (minden nap 18-21 óra között hívható).
 • Kék Vonal gyermekek és 24 év alatti fiatalok számára: 116 111
 • Kék Vonal szülők, hozzátartozók számára, akik egy gyermekkel kapcsolatban szeretnének tanácsot kérni: 116 000
Forrás: EgészségKalauz